Grupa OĐILA

Detalji događaja

  • petak | 07.08.2015.
  • 21:00 - 22:30
  • vrt Srednjoškolskog doma, Nikolajevska 1

Novosadsko muzičko leto 2015.
Program: „Buđenje duše“

Informacije i prodaja ulaznica u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/2, tel.021 452 344) radnim danima od 8 do 14 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja.
ON LINE rezervacije i prodaja na: www.muzickaomladina.org
cena ulaznice: 500,00 dinara

*u slučaju lošeg vremena koncert će se održati u Sinagogi!

odjila 2 web

Grupa “Ođila” je osnovana u oktobru 1983. godine. Od svog formiranja izvodi širom sveta prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se na tradiciju teatra „Romen“ iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova Cigani lete u nebo, Moja slatka umiljata zver itd. Mediji u Jugoslaviji, ali i u mnogim drugim državama, često su “Ođilu” predstavljali kao autentični ciganski bend iz Moskve, što dovoljno svedoči o perfekciji članova grupe u izvođenju romske muzike.
Od 1983. do 1990. godine grupa je objavila tri albuma (dva zlatna). Na trećem, zabeležena je muzika iz filmova Tamna strana sunca, Drugi čovek i Osmi dan u nedelji, u kojima su članovi bili ne samo muzičari već i glumci. (Spoj muzike i glume specifičan je i za pozorišnu predstavu Letimo, srešćemo se, u režiji Steve Žigona.) U istom periodu, “Ođila” je osvojila i nagradu „Orfej“ za najbolju ploču po izboru JRT-a, kao i evropsku nagradu za najbolju pesmu (Solniška) na Takmičenju za najbolji radio-snimak u Evropi.
“Ođila” je priređivala koncerte u svim značajnijim dvoranama bivše Jugoslaviji. Zapažene nastupe grupa je održala i u Kolarčevoj zadužbini, kao i u Mariborskom pozorištu, i to kao prvi muzički sastav koji je koncertirao u ovom teatru od njegovog osnivanja. Ansambl je predstavljao Jugoslaviju na Svetskom festivalu romske muzike 1988. u Londonu, gde je dobio više priznanja i pohvala, pa čak i od grupe “Gipsy Kings”. “Ođila” se slušala ne samo širom Evrope, već i izvan nje, sve do Dalekog istoka (J. Koreja, Singapur).
Nakon početka rata na prostorima Jugoslavije, došlo je do gašenja benda. Dva člana odlaze u inostranstvo, a troje iz originalne postave ostaju u Beogradu i nastavljaju muzički život kao grupa „Romano 4“. Oni su napravili bazu za povratak grupe “Ođila” na muzičku scenu u maju 2007. godine, koji je označen uspešnim koncertom u Beogradu.
Članovi grupe “Ođila”:
Sanja Uzelac – vokal, Davorka Bosnić – vokal, Slobodan Simonović – gitara i vokal
Boris Nikolić – solo gitara i prateći vokal
Andrej Stefanović – bas gitara, gitara i klavijature
Željko Stepanović – harmonika, prateći vokal