GLASS ETIDE

Detalji događaja

  • четвртак | 15.10.2015.
  • 20:00 - 23:00
  • Sinagoga, Novi Sad, Jevrejska 9
  • 021 452 344

Nada KOLUNDŽIJA
Branka PARLIĆ
Nataša PENEZIĆ

Tri naše ugledne pijanistkinje predstavljaju, po drugi put (u regionu), svih 20 etida Filipa Glasa na koncertu „Self Portrait“. Premijerno izvođenje 20 etida održano je maja 2015. godine na festivalu „Ring ring“ u Beogradu, u prepunoj sali Kolarčeve zadužbine.
Ove minijature izdvajaju se u novijoj klavirskoj literaturi kao primerci specifičnog pristupa formi etide. Komunikativne i dopadljive, svojim minimalističkim pulsom i proširenim glasovskim harmonskim jezikom, a na trenutke i impresionističkim bojenjem, one skrivaju problematiku kojoj se kompozitor obraća u svakoj etidi posebno. Nastale s ciljem da sam Glas razvije veštinu sviranja na klaviru, one su ogledalo promene u izrazu ovog kompozitora. Pisao ih je gotovo dve decenije, i danas slušaocima pružaju i uvid u stvaralački proces iz zrelog perioda jednog od najuticajnijih američkih kompozitora.
Prilika da se jedan kapitalni ciklus čuje u celini, integralno, prava je muzička poslastica za ljubitelje umetničke muzike. Ali ono što koncert koji je pred nama čini tako uzbudljivim jeste ideja da umesto jednog izvođača publika čuje tri! Tri pijanistkinje – različitih generacija, muzičkog senzibiliteta i mišljenja – prikazuju svoje tumačenje partiture, i upravo ta raznolikost u okvirima klasične forme jeste ono što ovaj projekat čini posebnim.

*informacije i prodaja ulaznica od 1. septembra 2015. u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/2, tel.021 452 344) radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja. ON-LINE rezervacije: www.muzickaomladina.org
cena karte: 500,00 dinara

nada kolundzija web

Nada Kolundžija je rođena u Beogradu. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Beogradu (odsek za klavir) u klasi prof. Dušana Trbojevića, a usavršavala se na Muzičkoj akademiji „Franc List“ u Budimpešti kod čuvenog pijaniste i profesora Zoltana Kočiša.
Jedna je od najznačajnijih srpskih interpretatorki i pasionirana promoterka savremene muzike. Ostvarila je izuzetno veliki broj koncerata u zemlji i inostranstvu, nastupajući kao solistkinja ili u kamernim sastavima. Gostovala je na brojnim festivalima i dobitnica je međunarodnih nagrada i priznanja.
Svoje nastupe je obogatila i sviranjem prepariranog klavira, klavira igračke, upotrebom glasa i snimljenih zvučnih matrica i multimedijalnim konceptima.
Godinama je beogradsku publiku upoznavala s delima klasika 20. veka i dodavala im kompozicije savremenih autora. Na njenom obimnom repertoaru uvek su se nalazila i dela domaćih kompozitora, od kojih su joj mnoga i posvećena. Ostvarila je veliki broj srpskih i svetskih premijera.
Redovno nastupa sa svojim bratom Jovanom Kolundžijom, violinistom s međunarodnom karijerom. Dugogodišnji je saradnik i gost – muzičar ansambla „Les Amis“ iz Toronta. Bila je višegodišnji član beogradskog Ansambla za drugu novu muziku i ansambla „Crossover elita“, koji je izvodio fuziju klasike i džeza.
Uporedo s umetničkom karijerom, radila je kao redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.
Umetnički je direktor Centra lepih umetnosti Jovana Kolundžije „Guarneriusa”, čija je misija promocija mladih umetnika i bogaćenje umetničkog života Beograda.
Kao umetnički direktor prvog međunarodnog festivala elektronske višemedijske umetnosti, elektronske i radiofonske muzike – Art of Sounds (2008), inicirala je i organizovala promociju više od 40 radova umetnika iz Australije, Kanade, SAD-a i Azije.
Imala je turneje po Americi i Kanadi, Kini, Indiji i Meksiku i nastupala je u Mađarskoj, Holandiji, Tajlandu, Nemačkoj, Španiji, Ukrajini, Austriji, Italiji, Rumuniji, Grčkoj, Francuskoj i zamljama bivše Jugoslavije.
Učestvovala je na Dubrovačkim letnjim igrama, Festivalu savremene muzike – čuvenom Zagrebačkom bijenalu, Hvarskim letnjim priredbama (Hrvatska), Interfestu, Ohridskom letu (Makedonija), Bemusu, Belefu, Međunarodnoj tribini kompozitora, zatim manifestaciji „Kompozitori u prvom licu“ Inicijative za savremenu muziku (Chinch, Beograd), Festivalu kamerne muzike (Niš), Nomusu (Novi Sad), te festivalima „Contrasts“ (Ukrajina) „Cervantino“ (Meksiko), „A tempo“ (Crna Gora), „Muzički Temišvar“ (Rumunija), „Planum“ (Mađarska) i drugim.
Svirala je u uglednim dvoranama, između ostalih u sali „Gavo“ u Parizu, Akademiji „Santa Čečilija“ u Rimu, Centru „Kenedi“ u Vašingtonu, Konzervatorijumu Nove Engleske, bostonskom Koledžu „Berkli“, Stenvej holu u Njujorku, Sali „La Chapelle“ u Montrealu, Ujedinjenim nacijama u Njujorku, Memorijalnom centru „Nehru“ u Nju Delhiju i mnogim drugim.

branka web

Branka Parlić je diplomirala klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Olge Mihailović. Usavršavala se na Letnjoj muzičkoj akademiji u Nici (Francuska) kod Pjera Sankana, profesora Pariskog konzervatorijuma. Posvećeno se bavi muzikom francuskog kompozitora Erika Satija od 1986, kao i „novom muzikom“ 20. i 21. veka: minimalizmom i postminimalizmom.
Prva ploča na tlu bivše Jugoslavije s klavirskim kompozijama Erika Satija Initié, izašla je 1988. godine u izdanju Produkcije „M“ Radio Novog Sada.
S delima Erika Satija, Filipa Glasa, Majkla Najmana, Vima Mertensa, Arva Perta, Džona Kejdža, Skemptona i Mundoga, Branka Parlić je do sada nastupala u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji. Sloveniji, Nemačkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Austriji, Švajcarskoj, Holandiji i u Velikoj Britaniji. Učestvovala je na muzičkim festivalima kao što su: Zagrebački bijenale, “Budva – grad teatar”, “Skopsko leto”, Bitoljski festival, Novosadske muzičke svečanosti, “Ring ring” (Beograd), Remusica (Priština), Gandusijana (Rovinj), Exit, (Novi Sad), Niške muzičke svečanosti; filmskim festivalima: Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, Evropski filmski festival u Novom Sadu,“Film festival” u Motovunu i Festival evropskog filma na Paliću.
U izdanju Muzičke produkcije B92 iz Beograda, 2006. je izašao ce-de Metamorphosis s kompozicijama za solo klavir američkog kompozitora Filipa Glasa. Godine 2013. snimila je ploču (vinil) Satie & Beyond u Kulturnom centru „Harmoni“ u Levardenu u Holandiji. Izdavač za Srbiju je „Odličan hrčak“ iz Beograda.
Kao aktivni pijanista, organizator koncerata i pedagog, već dugi niz godina posvećeno se bavi promovisanjem i afirmisanjem pravca „nova muzika“.
Radi na Akademiji umetnosti u NovomSadu.
Od 2006. godine deluje i kao umetnički direktor koncertnog serijala posvećenog „novoj muzici“, pod nazivom „Nove uši za novu muziku“.

Nataša Penezić (1984) je rođena u Novom Sadu. Diplomirala je i završila master studije na odseku za klavir Akademije umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Svetlane Bogino. U junu 2012. završila je i master studije na Kraljevskom koledžu za muziku u Stokholmu, u klasi prof. Stafana Šeje. Od 2012. pohađa doktorske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na odseku za klavir, u klasi prof. dr Dubravke Jovičić. Od 2014. zaposlena je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao nastavnik stručnog predmeta na Katedri za klavirski praktikum.
Nataša je solistički nastupala u Srbiji, Rusiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Holandiji, Českoj, Italiji i Švedskoj. Kao počasni gost debitovala je 2000. godine u Moskvi s orkestrom „Kredo“ i dirigentkinjom Ninom Mitrikovskom, a zatim nastupala 2001. i 2004. s orkestrom „Sinfonica di Chioggia“, pod dirigentskom palicom Pjetra Perinija na festivalu “Musica in Laguna” u Italiji. Od 2000. godine učestvuje na takmičenjima u Srbiji, Italiji i Francuskoj i osvaja niz prvih i specijalnih nagrada.
U toku 2014, u okviru dua “Vers la Flamme”, s klarinetistom Vasom Vučkovićem, osvaja dve prve nagrade na takmičenjima u Italiji: „Citta di Treviso“ (u kategoriji za savremenu muziku) i „Luigi Zanuccoli“ (u kategoriji za kamernu muziku). Sa zaštitnim znakom Centra “SYNC (Syncratic Young New Contemporary), platforme koja promoviše sinkretizam muzičke i vizuelne umetnosti, i čiji je Nataša jedan od osnivača – u februaru 2015. godine izlazi prvo ce-de izdanje ovog sastava s delima Horovica, Kupfermana, Mitrušić-Đerić i Foršela.
Stipendista je Republičke fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka, kao i fonda “Dositeja“ za podršku mladih talenata na studijama u inostranstvu, a ima i materijalnu podršku Međunarodne letnje škole u Dartingtonu i banke „Eurobank EFG“. Nakon prolaska u polufinale na takmičenju „Ljunggrenska tävlingen“ u Geteborgu 2011. godine, dobila je stipendiju Švedske kraljevske akademije za muzičku umetnost.