Georg Fridrih Händel – ORLANDO

Detalji događaja

  • utorak | 03.11.2015.
  • 20:00 - 22:00
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021 452 344

Libreto: Carlo Sigismondo Capece

Uloge:
ORLANDO …………..    Biljana Kovač, kontraalt (Crna Gora / Italija)
ANĐELIKA ………….     Radoslava Vorgić, sopran (Novi Sad)
DORINDA ……………     Ana-Marija Brkić, sopran (Austrija)
MEDORO ……………     Dragana Popović, mecosopran (Zrenjanin)
ZOROASTRO ……….     Marko Pantelić, bas-bariton (Beograd)

Barokni orkestar Nove beogradske opere
Na istorijskim instrumentima

Predrag Gosta, umetnički direktor i dirigent
Marijana Mijanović, umetnički savetnik i vokalni pedagog
Alvaro Šoek (Alvaro Schoeck), reditelj
Mihaela Miler (Michaela Müller), animator
Merle Farholc (Merle Fahrholz), dramaturg
Sanja Ostojić, kostimograf
TijanaTrailović i Tamara Branković, scenografi
Nevena Đorđević, pomoćnik umetničkog direktora
Vesna Ćurčić Petrović, inspicijent
Dragana Anđelković Bunjac, korepetitor

Produkcija:
Nova beogradska opera i Opera-teatar Madlenianum

Informacije i prodaja ulaznica u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/2, tel. 021 452 344), radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja. ON-LINE rezervacije na: www.muzickaomladina.org

Cena ulaznice: 600,00 dinara

specijalni popust od 50% za penzionere, studente i đake

 

Potrebu za baroknim repertoarom na domaćoj muzičkoj sceni Nova beogradska opera i Opera i teatar Madlenianum ispuniće u oktobru i novembru ove godine premijernim izvođenjem barokne opere ORLANDO kompozitora Georga Fridriha Hendla. Postavljanje opere ORLANDO predstavlja posebno osveženje i ekskluzivitet za beogradsku muzičku scenu. Vokalni ansambl sačinjen je od mladih, talentovanih pevača i zemlje i inostranstva, a baroknim orkestrom na istorijskim instrumentima diriguje sa čembala Predrag Gosta.
Opus baroknog kompozitora Georga Fridriha Hendla (1685–1759) sadrži preko četrdeset opera. Među njima su i opere Orlando, Ariodante i Alčina, komponovane na tekst poeme Besni Orlando italijanskog književnika Lodovika Ariosta. Hendlova opera ORLANDO je adaptacija istoimene opere iz 1711. godine, italijanskog stvaraoca Karla Kapečea.
ORLANDO je komponovan kao italijanska ozbiljna opera (opera seria) i premijera je odražana  27. januara 1733. godine u Kraljevskom pozorištu u Londonu. Delo je izvedeno samo deset puta, a jedan aristokrata je nakon prikazivanja pisao: Nisam nikada bio na boljem, niti na bolje izvedenom muzičkom delu – čuveni kastrat Senesino je bio glavni glumac, a i ostali Italijani su pevali veoma osećajno, ali je publika ipak bila toliko malobrojna da verujem da nisu sakupili dovoljno novca ni da isplate sve muzičare iz orkestra.
Hendlovo delo je bilo zaboravljeno gotovo 200 godina, sve do 1922. godine kada je ponovo izvedeno. Interesovanje za ovo scensko ostvarenje obnovljeno je sredinom proteklog veka i od tada je ORLANDO deo repertoara operskih kuća širom sveta, a sada će i beogradska publika imati priliku da uživa u interpretaciji ovog remek-dela velikog baroknog majstora, Bahovog savremenika.
KRATAK SADRŽAJ
Slavni ratnik Orlando rastrzan je između Venere i Marsa, ljubavi i dužnosti. Ludo je zaljubljen u Anđeliku koja je opet zaljubljena u Medora. Orlanda obuzima ljubomora. Sreće u ljubavi takođe nema ni pastirica Dorinda, kojoj Medoro ne uzvraća ljubav. Strast Orlanda prema Anđeliki postaje destruktivna, gubi razum i u svom ludilu želi da ubije i Anđeliku i Medora. Mađioničar Zoroastro svojim čarobnim moćima smiruje strasti poludelog junaka i vraća ga na sigurni put dužnosti i razuma.