Festivalski orkestar Nomusa

Detalji događaja

  • ponedeljak | 18.04.2016. to utorak | 19.04.2016.
  • 19:30 - 21:00
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021 452 344

Umetničko vođstvo / dirigent / solista: Ištvan VARGA (Mađarska)
Dirigent: Tamara ADAMOV PETIJEVIĆ
Solista: Nikola TANASKOVIĆ, harmonika (Srbija / Španija)

Program:

J. HAYDN:
„Sedam poslednjih Hristovih reči“, op.51 / Hob.III:50-56
„Seven Last Words of Christ“, op.51 / Hob.III:50-56

***
S. GUBAIDULINA:
„Sedam reči“, za violončelo, bajan i gudače /
“Sieben Worte”, za celllo, bajan and strings (1982)

*Prodaja ulaznica i informacije: Muzička omladina Novog Sada (Katolička porta 2/2, tel.021/452 344) radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa. ON LINE rezervacije i prodaja na : www.muzickaomladina.org

cena ulaznice: 600,00 dinara

NIKOLA TANASKOVIĆ, harmonika, Srbija / Španija
Jedan od najsposobnijih mladih umetnika na harmonici (akordeonu), čiji dosadašnji uspesi na svetskoj koncertnoj sceni obećavaju još mnoga postignuća, započeo je zavidnu karijeru zahvaljujući osvajanju preko 40 nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Među njima su najznačajnije: prva nagrada na 51. Međunarodnom takmičenju harmonikaša u Klingentalu (Nemačka), prva nagrada i nagrada za najbolju interpretaciju zadate kompozicije, kao i nagrada publike na 16. Internacionalnom takmičenju harmonikaša „Arrasate Hiria“ u Baskiji, prve nagrade na 58. Svetskom trofeju harmonike u Sarajevu, 32. Međunarodnom takmičenju u Puli, 15. Međunarodnom takmičenju u Sanoku (Poljska) i 78. Takmičenju mladih izvođača Muzičke omladine u Đironi (Španija). Nikola Tanasković je završio Muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, u klasi profesorke Nade Vještice i već tokom školovanja dobijao specijalna priznanja od vlada Srbije i Vojvodine za svoje vanredne rezultate u učenju i pobede na konkursima i festivalima, upravo zbog blagovremenog otkrića i priznanja njegovog posebnog muzičkog talenta. Akademsko obrazovanje nastavio je na Muzičkom konzervatorijumu „Musikene“ u Baskiji (prof. Inaki Alberdi), paralelno studirajući i u majstorskim klasama najznačajnijih pedagoga različitih škola, posebno finske i ruske, nemačke, slovačke i srpske. Koncertirao je na turnejama u Nemačkoj, Kini, Mađarskoj, Srbiji, Litvaniji, Poljskoj, Italiji, Slovačkoj i Češkoj Republici, Hrvatskoj i Španiji. Takođe je učestvovao i na festivalima u Španiji (San Sebastijan, Madrid), Srbiji (Kragujevac, Novi Sad), Litvaniji (Palanga), Kini (Peking). Kao solista, Tanasković je nastupao s Vojvođanskim omladinskim kamernim orkestrom pod vođstvom Čabe Zime, a svirao je i s Filharmonijom „Fogtland” gradova Grajca i Rajhenbaha u Nemačkoj. Zahvaljujući specifičnom shvatanju interpretacije, umetnik je privukao pažnju nekolicine uglednih savremenih kompozitora (Sofije Gubajduline, Hesusa Toresa, Ramona Laskana, Feliksa Ibaronde, Fabije Santkovskog, Svetozara Kovačevića, Eitora Furundarene i Fransiska Hosea Riosa).
Zapaženo je Tanaskovićevo tumačenje Kovačevićeve Mađarske fantazije za solo harmoniku i verzije istog dela za harmoniku i gudački orkestar, zatim kompozicije Desierto y Oasis za harmoniku i klarinet Fabije Santkovskog, te ostvarenja Ramona Laskana i Stefana Bonilaurija. Diskografija Nikole Tanaskovića već sadrži nekoliko izdanja živih i studijskih izvođenja solističke i kamerne muzike (realizovanih za „Fundacion Paper de Musica”, Španski nacionalni radio i televiziju i Konzervatorijum „Musikene”), kao i autorski kompakt-disk Feliksa Ibaronde.
Slika1

IŠTVAN VARGA, violončelo, Mađarska
Nekada jedan od vodećih muzičkih umetnika u Novom Sadu, studirao je na beogradskom Fakultetu muzičke umetnosti (Viktor Jakovčić), na Akademiji „Franc List” u Budimpešti (Laslo Meze) i na Pariskom konzervatorijumu (Moris Žandron). Nastavu iz kamerne muzike pohađao je u klasama Đerđa Kurtaga i Ferenca Radoša na Akademiji „Franc List”, gde je danas i sam zaposlen, kao profesor violončela.
Pre preseljenja u Mađarsku delovao je kao profesor violončela i kamerne muzike na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i profesor violončela na FMU u Beogradu. Takođe je bio solo violončelista Beogradskog gudačkog orkestra „Dušan Skovran” i osnivač i umetnički rukovodilac orkestra „Camerata Academica”, koji je pod njegovim vođstvom postao jedan od najcenjenijih u zemlji, posebno u domenu izvođenja savremene muzike. Inicirao je i nastanak gudačkog trija „Goldberg”, u kojem je svirao s violinistkinjom Majom Jokanović i violistom Dejanom Mlađenovićem.
Kao nekadašnji ugledni umetnički direktor Novosadskih muzičkih svečanosti, akcenat je stavljao na kamernu muziku, obezbeđujući već u to vreme festivalu, čiji su koncerti bili visoko ocenjeni u muzičkoj javnosti, međunarodni karakter.
Od 1999. Ištvan Varga živi u Budimpešti, gde je dugi niz godina bio solo violončelista u orkestrima „Concerto” i Mađarskog radija.
Redovno sarađuje s ansamblom UMZE (Ansambl za novu mađarsku muziku), s Budimpeštanskim gudačkim kamernim orkestrom, i međunarodnom filharmonijom „Bruno Valter”.
Kao solista i kamerni muzičar nastupao je, osim Evrope, na Tajlandu, u Japanu i SAD-u. Sarađivao je, pored ostalih, s A. Markovim, M. Jašvili, P. Vernjikovim, K. Boginom, S. Jerohinom, J. M. Filipsom Varžabedijanom, P. Etvešem, A. Kelerom, G. N. Takač, A. Fišerom, T. Vašarijem, A. Ligetijem i Bobijem Makferinom.
Pored Mađarske, Varga drži majstorske kurseve u Francuskoj, SAD-u i Hrvatskoj.
Od 2004. kao solista nastupa sa klaviristom Gaborom Čalogom. Po rečima kompozitora Đerđa Kurtaga, njihovi koncerti pružaju neuobičajeno visok nivo kamernog muziciranja i zaslužuju izuzetnu pažnju.

TAMARA ADAMOV PETIJEVIĆ, dirigent (Srbija)
Radi s tri hora i dva simfonijska orkestra koji broje oko 300 muzičara.
Diplomirala je na gudačkom odseku (violina) Akademije umetnostiu Novom Sadu i svirala u nekoliko kamernih i simfonijskih orkestara („Camerata Academica“, Vojvođanska filharmonija). Horsko dirigovanje je usavršavala u Nemačkoj, Holandiji i Italiji učeći kod renomiranih dirigenata. Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde je završila specijalizaciju, privodi kraju i doktorske studije iz dirigovanja.
Jedan od najboljih horova u Srbiji „Sveti Stefan Dečanski“ koji je gostovaoje u gotovo svim evropskim zemljama, Rusiji i Izraelu, vodi 24 godine.
Tamara Adamov Petijević je sa svojim pevačima deo velike evropske horske porodice „Europa Cantat“, u čijem radu aktivno učestvuje od 1999. Član je Regionalnog umetničkog komiteta te asocijacije, te brojnih međunarodnih žirija na horskim takmičenjima, kao i žirija za dodelu Evropske nagrade za horsku kompoziciju (European Award for Choral Composition).
Intenzivno se bavi istraživanjem duhovne muzike u saradnji s Muzikološkim institutom SANU i snima za brojne domaće i strane medije. Objavila je 10 diskova horske muzike i nekoliko zapaženih notnih izdanja (Osmoglasnik KornelijaStankovića, Osmoglasnik Branka Čenejca, kompilacija Srpski Božić). Sa ženskim i mešovitim horom srednje muzičke škole „Isidor Bajić“ iz Novog Sada (gde je zaposlena) osvaja prve nagrade na svim republičkim takmičenjima u proteklih 15 godina i nekoliko priznanja na međunarodnim takmičenjima i festivalima (laskava titula „Best Conductor Performance“ na Takmičenju „Young Prague“ 2006. i titula Ambasador dobre volje države Izrael na Festivalu Zimriya 2007. u Jerusalimu).
Godine 2009. osniva Vokalni studio „Orfelin“, koji ubrzo prerasta u vokalno-instrumentalni profesionalni ansambl, s akcentom na izvođenju oratorijumske muzike i kompozicija savremenih autora, kao i negovanju sopstvenog muzičkog nasleđa. U saradnji s Udruženjem kompozitora Vojvodine, premijerno je predstavila brojne kompozicije domaćih autora. Od 2011. do 2013. vodila je muški hor učenika Bogoslovije u Sremskim Karlovcima, kao prva žena – profesor i dirigent u istoriji te institucije od XVIII veka, a 2011. i 2012. držala i horske radionice duhovne muzike u Čikagu (SAD), Torontu (Kanada) i Torinu (Italija).
Februara 2016. nastupila je u Kolarčevoj zadužbini s Horom RadioTelevizije Srbije.
Tamara foto