Festivalski kvartet & Aleksandar Tasić, klarinet

Detalji događaja

  • понедељак | 23.04.2018.
  • 20:00 - 21:20
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Tradicija u tradiciji
FESTIVALSKI KVARTET
Robert LAKATOŠ, violina – Oskar VARGA, violina
Jožef BISAK, viola – Irena JOSIFOSKA, violončelo
Program:
J. BRAHMS: Gudački kvartet br.1, u c – molu, op.51
***
J. BRAHMS: Klarinet kvintet u h – molu, op.115

ZBOG VELIKOG INTERESOVANJA KONCERT ĆE UMESTO U GRADSKOJ KUĆI BITI ODRŽAN U SINAGOGI!

Da će Nomus 2018 biti u velikoj meri posvećen mladim umetnicima pokazaće se i na polju kamerne muzike. Naime, za ovu priliku okupljene naše muzičke „zvezdice“, kojima bez sumnje predstoji briljantna karijera, o čemu svedoče njihove do sada osvojene brojne nagrade na prestižnim konkursima, kao i uspešni nastupi u zemlji i u inostranstvu, predstaviće se tokom dve večeri na ovogodišnjem Nomusu, pa su zato i imenovani za Festivalski kvartet. Članovi ovog mladog sastava izvodiće dela Johanase Bramsa, a na pojedinim kompozicijama pridružiće im se i naši ugledni umetnici i pedagozi. Na ovom koncertu biće to klarinetista Aleksandar Tasić.
Zašto Naziv koncerta „Tradicija u tradiciji“?
Ono što je zaštitni znak Nomusa jeste okupljanje umetnika specijalno za nastup na ovom festivalu. Nekada su to naši umetnici, a vrlo često i muzičari s različitih krajeva sveta koji prvi put na Nomusu sviraju zajedno. Ovo je jedan od takvih programa, a tradicija porodičnog muziciranje je još jedna njegova posebnost budući da većina članova kvarteta potiče iz uglednih umetničkih familija.

Prodaja ulaznica i informacije u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452 344), radnim danima od 8 do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.
On-line kupovina karata i rezervacije na: www.muzickaomladina.org
Cena ulaznice: 500,00 dinara

Robert Lakatoš, kao najmlađi student violine u istoriji novosadske Akademije umetnosti, završio je osnovne i master studije u klasi čuvenog pedagoga Dejana Mihailovića. Oficijelno obrazovanje je nastavio na Visokoj umetničkoj školi u Cirihu gde je postao stipendista švajcarske Fondacije za visoko nadarene talente „Lyra“. Od 2015. sarađuje s Julijanom Rahlinom na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču i pohađa doktorske studije pod mentorstvom Romana Simovića.
Među brojnim prvim i specijalnim nagradama koje je osvojio na domaćim i internacionalnim takmičenjima posebno se ističu prve nagrade na takmičenjima „Pablo Sarasate“ (Pamplona, Španija, 2015), „Mary Smart“ (Njujork, 2013), „Societe Generale Srbija“ (Beograd, 2009), kao i druge nagrade na takmičenjima „Jeneuess Rumunia“ (Bukurešt, 2012), „Andrea Postacchini“ (Fermo, Italija, 2011) i violinskom takmičenju u Brentoniku (Italija, 2004).
Koncertnu karijeru Robert Lakatoš razvija kao solista i kamerni muzičar na nastupima u Italiji, Španiji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji, Norveškoj, Izraelu, SAD- u, Rumuniji, Grčkoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori.
Kao solista, svirao je s brojnim orkestrima, među kojima su: Simfonijski orkestar Navare (Španija), Krakovskom filharmonijom, Državnim simfonijskim orkestrom Istanbula, Simfonijski orkestar iz Montereja (Meksiko), orkestar njujorškog festivala „Summit Music“, ciriški kamerni orkestar „ZHdK-Strings“ i Janačekova kamerata. Dobitnik je priznanja Zavoda za kulturu Vojvodine „Iskra kulture“ za 2017. godinu. Zaposlen je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u zvanju docenta za glavni predmet violina. Godine 2016. postao je Tomastik artist. Akcenat u tekućoj sezoni (2017/2018) predstavljaju koncerti s Beogradskom filharmonijom, Filharmonijom „Minas Gerais“ iz grada Belo Orizonte (Brazil) i Filharmonijom iz Malage (Španija). Svira gudalom ručne izrade našeg poznatog gudalara Vladimira Radosavljevića.

Oskar Varga je rođen u Novom Sadu u uglednoj muzičlkoj porodici. Mladi umetnik je trenutno doktorant Muzičke akademije „Franc List“ u Budimpešti, na kojoj već i sam deluje kao pedagog. Debi kao solista s orkestrom, Oskar Varga je imao u Budimpešti 2009, svirajući s Filharmonijom „Zuglo” Violinski koncert Petra Čajkovskog. Tokom 2014/2015. godine bio je i član Kvarteta „Kelemen“ s kojim je nastupao u prestižnim salama čuvenim po izvođenjima kamerne muzike, kao što su „Leiszhalle“ u Hamburgu, Vigmor hol u Londonu, Koncertgebau u Amsterdamu, Palata umetnosti u Briselu, Muzikferajn u Beču, Sala Verdi u Milanu, Teatar „La Fenice“ u Veneciji.
U poslednjih šest godina s velikim uspehom redovno nastupa kao solista i kamerni muzičar na brojnim festivaima u Francuskoj (Karelis), Holandiji (Arnhem), Izraelu (Jerusalim), Austriji (Lokenhaus), Mađarskoj. Zapažene su i njegove saradnje s najuglednijim umetnicima međunarodne koncertne scene, poput violončeliste Nikolasa Alšteta, kao i violiniste Barnabaša Kelemena i violončeliste Lasla Fenjea, Zoltana Fehervarija i Janoša Palojtaja – učesnika ovogodišnjeg Nomusa. U najsjajnije događaje u karijeri Oskara Varge u protekloj sezoni ubrajaju se intepretacije širom Mađarske i u Barseloni, Dvostrukog koncerta za violinu i violončelo Johanesa Bramsa, koja je mladi violinista ostvario sa svojim ocem, violončelistom Ištvanom Vargom i Simfonijskim orkestrom iz Miškolca pod rukovodtsvom poznatog dirigenta Tamaša Gala.

Jožef Bisak je diplomirao violu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Dušice Polovine. Solo violista je u orkestru Opere Srpskog narodnog pozorišta od 2006, da bi oktobra 2015. uspešno položio audiciju i za mesto solo violiste u Simfonijskom orkestru RTV Slovenija. Na istoj poziciji svira i kao stalni član Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Orkestra „Žebeljan”, Orkestra bez granica, ansambala „Camerata Academica” i „Academia Ars Musicae” u Austriji. Od 2016. je član austrijskog Kvarteta „Acies” s kojim intenzivno koncertira i snima. S navedenim ansamblima nastupao je u zemlji i u inostranstvu (Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Austrija, Holandija, Italija, Mađarska, Slovenija, Grčka).
Kao solista je svirao sa Simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti u Novom Sadu i orkestrom „Camerata Academica”. Zabeležio je brojne nastupe u kamernim sastavima, kao i solo resitale, te sarađivao s eminentnim svetskim dirigentima i solistima.
Nastupao je na festivalima Bemus, Nomus, Somus, Nimus, zatim u seriji koncerata povodom 100 godina od rođenja kompozitorke Ljubice Marić, 20. Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu, kao i na svečanom koncertu povodom 170 godina od osnivanja SANU, uz ugledne umetnike iz zemlje i inostranstva (Ksenija Janković, Julija Hartig, Aleksandar Latković).

Irena Josifoska je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu gde trenutno pohađa master studije u klasi prof. Marka Miletića. Paralelno je na istom stepenu obrazovanja i na Visokoj muzičkoj školi za muziku u Detmoldu (Nemačka) kod prof. Ksenije Janković. Do sada je osvojila pedesetak visokih nagrada na raznim uglednim takmičenjima kao što su „Dozauer“ (Nemačka), „Heran“ (Češka Republika), Međunarodno takmičenje violončelista u Licenu (Austrija), „Petar Konjović“ u Beogradu i „Beogradski podijum mladih talenata“. Četiri puta je bila lauret Republičkog takmičenja muzičkih i baletskih škola Srbije, a na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu 2015, bila je najmlađi učesnik, finalista i dobitnica specijalnih nagrada. Među ostalim značajnim odličjima koje je Irena Josifoska ponela su „Stanojlo Rajičić“, Svetosavska nagrada, „Zlatno zvonce“, kao i nagrada „Art link Societe Generale“ za „najperspektivnijeg mladog muzičkog umetnika u 2013. godini“. Nastupala je u zemlji i inostranstvu (Engleska, Italija, Francuska, Španija, Češka Republika, Nemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska), uz pratnju značajnog broja renomiranih domaćih i svetskih orkestara, učestvovala na mnogim festivalima (Austrija, Srbija, Crna Gora, Slovenija) i majstorskim kursevima svetski poznatih umetnika na violončelu i pedagoga (David Geringas, Volfgang Emanuel Šmit, Jens Peter Majnc, Mineo Hajaši, Mark Kope, Aleksandar Knjazev, Ištvan Varga, David Štarkvederr, Mark Kosover…). Sarađivala je s nizom velikih instrumentalista međunarodne koncertne scene, a nekoliko naših kompozitora, poput Dejana Despića, Svetozara Kovačevića, Tiboora Hartiga i Aleksandra Vujića, posvetili su joj svoja dela. Svoj prvi kompakt – disk snimila je za švedsku muzičku kuću „A Records“, a drugi su izdali „Art Link“ i banka „Societe Generale“, 2014. godine.

Aleksandar Tasić je diplomirao i magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Nikole Srdića. Trenutno pohađa doktorske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Ante Grgina. Usavršavao se kod prof. Rikarda Moralesa („Džulijard” u Njujorku), prof. Majkla Kolinsa (Kraljevska akademija u Londonu) i prof. Mišela Arinjona (Nacionalni konzervatorijum za muziku u Parizu). Univerzitet u Novom Sadu mu je dodelio izuzetnu nagradu za umetničku delatnost, a 2002. je dobio stipendiju Vlade Republike Austrije. Kao solista je nastupao s Festivalskim orkestrom u Verbijeu u Švajcarskoj, Filharmonijom Novosibirska, Simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti u Novom Sadu, Umetničkim ansamblom „Stanislav Binički” Vojske Srbije, s Beogradskim gudačkim orkestrom „Dušan Skovran”, Novosadskim kamernim orkestrom, Vojvođanskim simfoničarima, Orkestrom „Žebeljan”, gudačkim orkestrom „Camerata Panonnica”, na koncertima u Švajcarskoj, Holandiji, Rusiji i Srbiji. Svirao je na značajnim festivalima u Srbiji i inostranstvu, kao što su Nomus, Bemus, Međunarodna tribina kompozitora, „Les Classiques de Villars”, Festival i akademija u Verbijeu i „Reveries Musicales de Villars” (Švajcarska), „Y4Y” (Bankok, Tajland), Muzički festival u dvorcu Elmau (Nemačka), „KotorArt” (Crna Gora) i Festival u Bregencu (Austrija). Od 2000. do 2006. Aleksandar Tasić je bio solo klarinetista Festivalskog orkestra u Verbijeu, s kojim je nastupao u svim značajnim koncertnim salama sveta, pod palicom slavnih dirigenata kao što su Džejms Livajn, Zubin Mehta, Kent Nagano, Volfgang Zavališ, Valeri Gergijev, Klaudio Vandeli i drugi. Od 2006. je stalni solo klarinetista Festivalskog kamernog orkestra u Verbijeu. Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu je redovni profesor kamerne muzike, a od 2016. i profesor klarineta na FILUM-u u Kragujevcu. Od 2007. svira u kamernom duu s gitaristom Zoranom Krajišnikom, s kojim je snimio kompakt-disk Ben Ritmato e Deciso. Aleksandar Tasić je predstavnik čuvenog proizvođača opreme za duvačke instrumente „Vandoren” u Francuskoj.