Fadolinka – Maja Milinković, vokal

Detalji događaja

  • subota | 08.02.2020.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Da li ste nekada slušali kombinaciju fado muzike i sevdalinke?
U umetnosti jedinstvene Maje Milinković – vokalne interpretatorke i kompozitorke, koja živi i stvara na relaciji Lisabon–Sarajevo povezuju se dve zemlje i dve muzičke tradicije. Njena baršunasta i upečatljiva boja glasa dopire pravo do srca slušalaca.
Peti studijski album pod nazivom Fadolinka Maje Milinković, izašao je u maju 2019. godine. Nakon Portugala i Bosne i Hercegovine, gde je oduševio brojnu publiku i naišao na sjajne muzičke kritike,  album će prvi put čuti i publika u Srbiji, u Novom Sadu.

Prodaja ulaznica za koncert počinje 16. decembra u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja. On-line rezervacije i prodaja karata na: http://online.muzickaomladina.org/karte//#/login. Cene karata: 800,00 dinara parter sa strane i 1.000,00 dinara parter sredina i galerija.

Maja Milinković, rođena je u Bosni i Hercegovini, a od 2013. godine živi u Lisabonu. Završila je studije na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, na odseku za muzičku teoriju i pedagogiju. Svira klavir i gitaru, peva, piše tekstove, komponuje i radi muzičke aranžmane. Maja je dobitnik brojnih priznanja na uglednim festivalima širom Bosne i Hercegovine i Portugala, kako za muzičku interpretaciju tako i za aranžmane.
U karijeri ove umetnice postoje dve faze: pop-rok i fado/sevdah. Široj javnosti postaje poznata 2003. godine kao jedna od učesnica izbora za nove muzičke zvezde dve televizijske kuće – OBN i Super [email protected] (OBN [email protected] Music Talents Show), a u svojoj prvoj fazi izdala je tri kantautorska albuma: Začarani krug (2006), Očekivanja (2011) i Expetations (2012), od kojih je prvi osvojio devet nagrada, među kojima i „Davorina” za najbolji vokal.
Godine 2009. otkriva fado i od tada svoju umetnost posvećuje tradicionalnoj muzici Portugala. U veoma kratkom periodu postaje najpoznatija interpretatorka fado muzike na području Balkana. Tokom 2011. osniva ansambl „Fado verdadeiro”, jedini u Bosni i Hercegovini koji je svirao ovu vrstu muzike, a s kojim je održala niz uspešnih koncerata. Novogodišnji koncert u Kamernom tetatru 55, koji je prenosila Televizija Sarajevo, izdat je i kao album i de-ve-de pod nazivom Fado i ja.
U martu 2017. godine objavljuje album Fado é sorte s tradicionalnim i originalnim fado kompozicijama i sevdalinkama, u izdanju portugalske izdavačke kuće „Seven Muses Musicbooks“, uz podršku Muzeja fada u Lisabonu (najvažnije institucije koja njeguje fado muziku), Ministarstva kulture u BiH i Radija „Amália“ (lisabonske radio-stanice posvećene samo fadu).
Njen peti studijski album pod nazivom Fadolinka izašao je u maju 2019. godine u Portugalu, a u junu i u Bosni i Hercegovini, u izdanju Muzičke produkcije BHT-a.
Majina muzika posebno prija ljubiteljima istinskih, univerzalnih vrednosti, koje nikada ne stare, a jedinstvena i emotivna interpretacija, kao i snaga, toplina i lepota glasa nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.