Đuzepe Verdi: Rekvijem

Detalji događaja

  • subota | 27.11.2021.
  • 20:00 - 21:35
  • Srpsko narodno pozorište, Pozorišni trg 1, Novi Sad
  • 021/520-091

Vojvođanski simfonijski orkestar i Hor Opere Srpskog narodnog pozorišta
Solisti:
Ivona SOBOTKA, sopran
Višnja RADOSAV, mecosopran
Irakli MURJIKNELI, tenor
Dragoljub BAJIĆ, bas
Dirigent: maestro Aleksandar MARKOVIĆ – aktuelni šef dirigent Vojvođanskog simfonijskog orkestra

Ove godine obeležava se 120 godina od smrti jednog od najvećih i najuticajnijh kompozitora italijanske opere – Đuzepea VERDIJA. Tim povodom na sceni Srpskog narodnog pozorišta i to nakon 30 godina će biti izvedeno jedno od kompozitorovih najmonumentalnijih vokalno-instrumentalnih dela – čuveni Rekvijem.

Kad mu je bilo 87 godina, na pitanje koju kompoziciju u svom opusu smatra najvažnijom, Verdi je, i pored niza slavnih operskih partitura izdvojio samo jednu, upravo Rekvijem. Iako je na takav izbor verovatno uticala i kompozitorova svest o ljudskoj neminovnoj fizičkoj konačnosti, s kojom se tada u dubokoj starosti direktno suočavao, ne sumnjivo je reč o istinskom remek-delu – dubokoj muzičkoj i duhovnoj drami, svojevrsnom odrazu  autorovog otvorenog i slobodnog  promišljanja o smrti, o prolaznosti, traganju za istinom.  U delu se pronalaze i operski belkanto i složene fuge i snažni akapela i velelepni vokalno-instrumentalni delovi, oni nalik efektnim operskim finalima.
Ovo je veličanstvena, raskošna i uzvišena kompozicija, a priliku da se uživo čuje i to u ovakvom  izvođenju vrsnih umetnika, nikako ne treba propustiti!

Ulaznice su u prodaji na blagajni Srpskog narodnog pozorišta (Pozorišni trg 1, tel. 021/520-091) radnim danima od 10h i subotom od 14h, pa do početka poslednje predstave. On-line rezervacije i kupovina karata na:
https://prodaja.snp.org.rs/sr/site/eventDetail/index/2795 
Cene ulaznica: 800,00, 1.500,00 i 2.000,00 dinara

***
Slavni kompozitor Đuzepe Verdi (1813-1901) kako je više puta javno isticao, obožavao je umetnost. Veliku slavu stekao je za života, a njegova muzika postala je i simbol italijanskog nacionalnog identiteta.
Rođen je iste godine kad i Vagner, a u vreme kada je Betoven bio na vrhuncu stvaralačke snage. Bio je savremenik Bramsa i Čajkovskog.
Đuzepe Verdi napisao je 26 opera. Između Aide (1871) i Otela (1887), tokom šesnaest godina nije pisao dela u svom omiljenom žanru. Ali, tada je nastalo još jedno slavno delo u opusu ovog velikog muzičkog stvaraoca – Rekvijem (1873).
Iznerviran napisima u štampi, povodom smrti književnika Aleksandra Manconija, koje je opisivao kao „puno reči, ali bez imalo osećaja“, Verdi je odlučio da muzikom oda počast umetniku u čijem se stvaralaštvu pronalazio i kojem se uistinu divio. Tako je nastao Rekvijem, koji je s velikim uspehom izveden povodom godišnjice Manconijeve smrti 22. maja 1874, u crkvi sv. Marka u Milanu. Vrlo brzo, Rekvijem je postao najčešće izvođeno Verdijevo delo, a nakon Milana, sam kompozitor je dirigovao izvođenjem ove kompozicije u Parizu, Londonu, Beču i Kelnu.
Rekvijem je podeljena u tri dela. Tekst prvog pisan je u trećem licu i opisuje zastrašujuće događaje sudnjeg dana. Središnji deo predstavlja zapravo molbu grešnika za spas duše. Zbog toga je tekst u prvom licu i iznose ga solisti, što sve doprinosi snažnoj uverljivosti i dramatici dela. Završni deo donosi sintezu. Tekst u prvom i trećem licu, naizmenično donose solisti i hor. Inače sva tri dela povezana su tematskim materijalom stava Dies irae.