Dmitry Sinkovsky & Voce Strumentale

Detalji događaja

  • utorak | 26.10.2021.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

Program: Nisi Dominus

Dmitrij Sinkovski jedan je od najtraženijih i najtalentovanijih umetnika sveta. Intenzivno nastupa u Evropi, Rusiji, Kanadi, Aziji, Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama. Sinkovski je violinista, dirigent i pevač (kontratenor). U njegovom svestranom umetničkom izrazu savršeno su objedinjeni ruski virtuozitet i italijanska kantabilnost. Godine 2011.  osnovao je svoj orkestar na starim instrumentima „La Voce Strumentale“ (Instrumentalni glas), s kojim ostvaruje uspešne koncerte širom sveta. Do sada je ansambl izdao dva albuma za čuvenu izdavačku kuću Naïve.

Program: A. Vivaldi, J. S. Bach, G. Ph. Telemann

Prodaja ulaznica, od 1. oktobra, u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel.021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i na dan koncerta od 18h do početka programa u holu Sinagoge. On-line rezervacije i prodaja na : www.muzickaomladina.org
Cena karte: 800,00 dinara

Dmitrij Sinskovski je studirao violinu na Moskovskom konzervatorijumu kod Aleksandra Kirova, a dirigovanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kod Tomislava Fačinija.
Već na samom početku karijere nastupa s najčuvenijim ansamblima za ranu muziku, kao što su „Il Giardino Armonico“ „Il Complesso Barocco“, „Musica Petropolitana“ i „Accademia Bizantina“, a vremenom pronalazi i omiljene saradnike među kojima su ansambli „B´Rock“ i Barokni orkestar Helsinkija, lautista Luka Pjanko i njegov ansambl „Claudiana“ s kojima često svira.
Svoj vokalni talenat kontratenora brusio je kod Majkla Čansa, Jane Ivanilove i Mari Daveli, a predstavio na festivalima u Lucernu, Getingenu i Ludvigsburgu i u Boljšoj teatru u Moskvi, u vodećim ulogama u Hendlovim i Vivaldijevim operama.
Iako zaljubljenik u baroknu muziku, koju najčešće izvodi, Sinkovski ima raskošan repertoar. U 2018, bio je gostujući dirigent Simfonijskog orkestra Sijetla, a bio je i redovni gost dirigent Simfonijskog orkestra Detroita. Sarađuje s umetnicima kao što su Aleksej Ljubimov, Teodor Kurencis, Aleksandar Rudin, Dorotea Oberlinger, Andreas Šol, Kristina Mkitarijan, Kristof Koan…
Dmitrij Sinkovski je profesor na Moskovskom konzervatorijumu. Svira na violini Frančeska Ruđerija iz 1675. godine koju mu je ustupila na korišćenje Fondacija Jumpstart Jr.
Detaljnije o umetniku: https://www.dmitrysinkovsky.com/