DIVNA Ljubojević i ansambl MELÓDI

Detalji događaja

  • петак | 28.09.2018.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Koncert se održava u okviru ciklusa „Zlatna nit”, koji je započet u aprilu nastupima u Petrogradu, Moskvi i Beogradu, a s idejom da profesionalni izvođači publici predstave onu zlatnu nit koja povezuje muzičko nasleđe Srbije, od srednjeg veka do savremenog doba, s muzičkim nasleđem Vizantije i zemalja vizantijskog kulturnog kruga (Grčka, Bugarska, Rusija).
Ovim koncertnim ciklusom, DIVNA i MELÓDI nastavljaju saradnju i s gradovima u Srbiji, s ciljem približavanja pravoslavne duhovne muzike širem krugu publike i upoznavanja domaće publike sa stvaralačkim radom savremenih kompozitora klasične duhovne muzike.
Odmah posle koncerta u Novom Sadu, sledi i koncert u Subotici.

Prodaja ulaznica za koncert DIVNE i „Melóda“ u Novom Sadu počinje u ponedeljak, 23. jula u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h.
Cene karata: 1.500,00 dinara – parter sredina i galerija i 1.200,00 dinara – parter sa strane

Divna Ljubojević pevanjem i dirigovanjem profesionalno se bavi već 31 godinu. Međunarodna publika više od dve decenije prati njene nastupe dok svetski kritičari i mediji glas Divne Ljubojević nazivaju „anđeoskim”.
Dvadesetpet muzičkih izdanja, od kojih trinaest u zemlji i dvanaest u inostranstvu, naišlo je na izuzetne kritike međunarodnih slušalaca i muzičkih stručnjaka.
Impozantna biografija Divnu Ljubojević svrstava u red najvećih misionara srpske, vizantijske i pravoslavne kulturne baštine. Misionarski rad Divne Ljubojević, krunisan je ordenom Počajevske ikone Majke Božje „za propoved Pravoslavlja pojanjem“ koji joj je uručio poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve mitropolit Vladimir (2010) i ordenom ”Vernost i vera” kojim je odlikovana u Belorusiji za ”istaknuti doprinos delu duhovnog preporoda” (2014).
Zbog dugogodišnjeg aktivnog koncertnog i istraživačkog rada na polju pravoslavne duhovne muzike, u Rusiji, stručna javnost Divnu Ljubojević svrstava među vodeće specijaliste za muzičke tradicije zemalja vizantijskog kulturnog kruga.