„Dame sviraju Šopena” – 10. Beogradski Šopen fest

Detalji događaja

  • четвртак | 14.10.2021.
  • 20:00 - 21:30
  • Galerija Matice srpske, Trg galerija 1, Novi Sad

Učesnice: Biljana Gorunović, Rita Kinka i Marija Đukić

*Program se realizuje u saradnji s međunarodnom kulturno-obrazovnom manifestacijom Beogradski Šopen Fest koja slavi ime i delo poljskog kompozitora, Pesnika klavira–Frederika Šopena.
Tokom desetogodišnjeg ciklusa, na Beogradskom Šopen Festu publici su predstavljeni različiti programski sadržaji: Pijanističko takmičenje i Revija mladih talenata, koncerti uglednih pijanista iz Srbije i inostranstva, stručna predavanja, seminari, radionice, muzičke predstave za decu, i sl. U okviru pratećeg festivalskog ciklusa Odjeci Šopen Festa, mnogobrojni mladi talenti nastupili su u gradovima Srbije i regiona.
Generalni pokrovitelj Festivala je Ambasada Republike Poljske u Beogradu, a jubilarno deseto izdanje se realizuje uz podršku  Ministarstva kulture i obrazovanja Republike Srbije.

*Ulaz na koncert je slobodan!
 

Program: F. Šopen
Fantazija op.49, f-mol
Etide op.10. br. 6, es-mol i br.7, C-dur
Skerco op.39, br.3, cis-mol
Izvodi: Biljana Gorunović

Nokturno op.62, br.2, E-dur
Barkarola op.60, Fis-dur
Poloneza-fantazija op. 61, As-dur
Izvodi: Rita Kinka

Sonata br.3, op.58, h-mol
Izvodi: Marija Đukić
***

Biljana Gorunović poseduje širok pijanistički repertoar na kojem su zastupljena i dela domaćih autora. Za nacionalnu izdavačku kuću PGP RTS snimila je kompakt-disk sa klavirskim delima kompozitora Miloja Milojevića i premijerno izvela ciklus Kameje. Na rang listi kritičara NIN-a koncert posvećen delima Miloja Milojevića proglašen je za najbolji koncert u 1999. godini. Dobitnice je Počasne diplome na takmičenju pijanista Maria Kanals u Barseloni i Laureat je Međunarodnog takmičenja Šopenove muzike u Getingenu (Nemačka).
Nastupala je kao solista širom Srbije i u inostranstvu (Nemačka, Grčka, Španija, Češka, Danska, Norveška, Rusija, BiH – Republika Srpska). Sarađivala je sa svim značajnim orkestrima i kamernim ansamblima u zemlji i brojnim uglednim solistima.
Redovno održava majstorske kurseve i predavanja u okviru brojnih međunarodnih festivala, a angažovana je i kao članica žirija na brojnim takmičenjima.
Članica je Udruženja muzičkih umetnika Srbije od 1994. godine, i dobitnica  nagrade UMUS za najbolji koncert u 2006. godini.
Radi kao redovni profesor na Katedri za klavir gde predaje klavir kao glavni predmet i Metodiku nastave klavira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je od 2012. do 2020. bila i šef Katedre za klavir.
Njeni studenti ostvaruju pedagoške rezultate u zemlji i inostranstvu (Belgija, Rusija, Kina, Austrija).

Interpretacije Rite Kinke karakterišu specifčan stil sviranja pun senzibiliteta i sugestivnosti i odabrana dela najzahtevnijeg klavirskog repertoara.
Ostvarila je preko 800 resitala i nastupa s mnogobrojnim uglednim orkestrima u skoro svim evropskim zemljama, kao i van evropskog kontinenta (SAD, Tajvan, Japan, Izrael, Kanada, Australija). Dobitnica je niza jugoslovenskih i međunarodnih nagrada na takmičenjima: Senigalija (1979), Verčeli (Viotti, 1981), Beograda (Međunarodno takmičenje Muzičke omladine, 1983), Cvikau (Schumann, 1985), Sidnej (1985), Minhen (ARD, 1987), Bordo (1988, zlatna medalja), Vašington (1990), Brisel (Kraljica Elizabeta, 1991), Orlean (Klavirska muzika 20. veka, 1996).
Prva je dobitnica godišnje nagrade Evropskog parlamenta Prix femmes d`Europe („Za ženu Evrope”), nagrade za najboljeg evropskog izvođača ozbiljne muzike, koja joj je uručena u Briselu juna 1991. godine, te Februarske nagrade Grada Novog Sada za 2002. godinu.
Snimala je za radio i TV centre u više zemalja: Srbija, Makedonija, Slovenija, Hrvatska, Italija, Austrija, Nemačka, Belgija, Francuska, Rusija, Estonija, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Engleska, Grčka, Španija, Izrael, Kanada, SAD, Australija, Tajvan. Snimila je tri cd-a u izdanju briselske kuće Digital Media Production i PGP RTS, a prethodno i jedno LP izdanje.
Godine 2016. bila je na funkciji predsednice Umetničkog saveta „Novi Sad 2021” za Evropsku prestonicu kulture.
Redovni je profesor za glavni predmet klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Pijanistkinja Marija Đukić poseban afinitet pokazuje prema delima klasicizma i romantizma, a naročito kompozicijama Frederika Šopena. Jedan od najznačajnijih i najuspešnijih koncerata sa Šopenovim delima izvela je u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine 2010. godine povodom dvestote godišnjice rođenja kompozitora, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Poljske.
Nastupala je kao solista i kamerni muzičar u Beogradu, mnogim gradovima u Srbiji, u Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Rusiji, Italiji, Švajcarskoj, Turskoj.
Na njenom repertoaru su najzastupljenije kompozicije. Nastupa u različitim kamernim ansamblima, kao član trija Amorosso i trija Classica Aeterna. Nastupala je na koncertima u okviru Tribine kompozitora i Međunarodnog festivala harfe.
Godine 2015. koncertom u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine obeležila je 30 godina umetničkog rada.
Kao solista sarađivala je sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, orkestrom Doma vojske i Beogradskim gudačkim orkestrom „Dušan Skovran”. Snimala je za Radio Beograd.
Zaposlena je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kao redovni profesor na Katedri za klavir.