Blizina proleća

Detalji događaja

  • понедељак | 06.03.2017.
  • 20:00 - 21:30
  • Gradska kuća, Trg slobode 1, Novi Sad
  • 021/452 344

STANA KRSTAJIĆ, flauta
SANDRA VUČENOVIĆ SCHNABEL, klavir

Realizaciju koncerta omogućilo: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

*ulaz je SLOBODAN

Program:
Zlatan Vauda (1923–2010)
Tužna pesma
Igra

Milana Stojadinović Milić (1962)
Dream

Dejan Despić (1930)
Blizina proleća

Ivana Stefanović (1948)
Music for June

Ana Krstajić (1994)
Waw an Namus

Kornelije Kovač (1942)
Perla 1

Vera Stanojević (1965)
Beyond…

Dragana Jovanović (1963)
Sounds from Amigdalae

J. S. Bach (1685–1750)
Sonata u h-molu, BWV1030

Stana Krstajić je diplomirala na beogradskom Fakultetu muzičke umetnosti u klasi prof. M. Azanjca, a magistrirala na Muzičkoj akademiji u Minhenu, u klasi prof. M. Henkel Adorjan. Kao solista i kamerni muzičar nastupala je u zemlji, kao i u Nemačkoj, Danskoj, Italiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj i Engleskoj. Svirala je na Bemusu, Nimusu, Nomusu, festivalima „Oleg Kagan“, „Niederrheinscher Herbst”, „Schwetzinger Festspiele“, zatim na Međunarodnoj tribini kompozitora, festivalima harfe i flaute… Osnivač je trija „Donne di Belgrado“ i „Singidunum“, i nekoliko dua: „Diverso“, „Floral“ i „Flutympanon“. Svirala je s Oliverom Đurđević, Verom Ogrizović, Edinom Karamazovim, Birgit Štolcemburg, Margaret Prajs, A. Adorjan, M. Henkel Adorjan, Dušanom Bogdanovićem i dr. Kao solista, nastupala je s Beogradskom filharmonijom, Gudačima sv. Đorđa i Gudačkim orkestrom „Skovran“.
Bila je solo flautistkinja Orkestra Narodnog pozorišta, a od 2002. je solo flautistkinja Beogradske filharmonije. Od 2003, kada je izabrana za svetskog promotera, svira na flauti „perl“. Ostvarila je mnogobrojne trajne snimke za radio i TV, objavila tri kompakt-diska i mnogi kompozitori su joj posvetili svoja dela.
1 -Stana-Krstajic-prva-flauta
foto: Marko Đoković

Sandra Vučenović je rođena u Kotoru (Crna Gora). Muzičko obrazovanje je započela u svojoj petoj godini. Muzičku gimnaziju „Mokranjac“ završava u Beogradu. U 17. godini, započinje studije klavira, na Beogradskoj muzičkoj akademiji. Istovremeno sa studijama radi kao umetnički saradnik.
Godine 1986. odlazi na postdiplomske studije u Minhen, gde studira na Konzervatorijumu „Rihard Štraus” u klasi prof. Bjanke Bodali (Bianca Bodalie). Za uspešnu interpretaciju Varijacija Rahmanjinov-Korelija dobija 1993 godine nagradu „Musikförderpreis Gasteig“.
Od 1994. do 2008. radi kao docent na Konzervatorijumu „Rihard Štraus“. Svoje muzičko težište našla je u kamernoj muzici. Uspešno sarađuje sa solistom Berlinskih filharmoničara Dominikom Volenveberom (Wollenweber), solistkinjom Kelnske opere Klaudijom Ronbah (Claudia Rohbach), kao i mnogobrojnim drugim muzicarima. Bila je član Ansambla „Zeitsprung“, koji se posvetio izvođenju savremene muzike. Nastupa kao solista i kamerni muzičar u zemljama Evrope, kao i u Kini i Egiptu. Od 2008. je docent na minhenskoj Muzičkoj akademiji.
Foto sandra blizina proleca