Beogradska filharmonija – ODLOŽENO!

Detalji događaja

  • subota | 25.04.2020.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

Betoven Grande 1
Dirigent: Gabriel FELTZ (Nemačka)
Solisti:
Tijana MILOŠEVIĆ, violina
Nemanja STANKOVIĆ, violončelo
Gabriel FELTZ, klavir

P r o g r a m:
L. v. BEETHOVEN
Koriolan, uvertira op.62
Koncert za violinu, violončelo i klavir, Op.56
***
Simfonija br. 8 u F-duru, op.93
***
Prodaja ulaznica za koncert, od 9. marta, u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak programa na mestu održavanja. On-line rezervacije i kupovina na: http://online.muzickaomladina.org/karte//#/login
Cene karata: 800,00 dinara parter sa strane i 1.000,00 dinara parter sredina i centralna galerija

TIJANA MILOŠEVIĆ, violina, Srbija
S 15 godina je upisala Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, gde je diplomirala i magistrirala u klasi prof. Dejana Mihailovića. Specijalizaciju je završila na Džulijardu kao student Doroti Dilej i Luisa Kaplana, a pohađala je i majstorske kurseve kod Jicaka Perlmana i Džošue Bela. U svojoj 20. godini, 1998, postala je najmlađi koncertmajstor u istoriji Beogradske filharmonije. Tijana Milošević je bila angažovana i kao zamenik koncertmajstora Atinske kamerate, a pored pozicije koncertmajstora Beogradske filharmonije, radi i kao koncertmajstor kamernog ansambla „Double sense”, koji sa solistom Nemanjom Radulovićem nastupa širom Evrope.
Objavila je nekoliko kompaktnih izdanja za PGP RTS, među kojima se izdvajaju solo album u oblasti klasične muzike Muzika za Tijanu i etno-džez-klasik ambijentalni ce-de pod nazivom World Music Contact.
Tijana Milošević svira na violini „Enrico Rocca” (Đenova, 1910), koja je vlasništvo Beogradske filharmonije.

NEMANJA STANKOVIĆ, violončelo, Srbija
Diplomirao je 2009. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Sandre Belić. Na Bečkom konzervatorijumu studirao je u klasi Natalije Gutman i 2013,  stekao diplomu mastera umetnosti. Postdiplomske studije pohađao je na Univerzitetu „Mozarteum” u Salcburgu kod Enrika Broncija, kao i u Firenci („Scuola di Musica di Fiesole”) u klasi Natalije Gutman i Elizabet Vilson. Doktorsku disertaciju na FMU u Beogradu odbranio je 2015. i postao najmlađi srpski doktor umetnosti.
Od marta 2011. godine Nemanja Stanković je solo violončelista Beogradske filharmonije, a od septembra 2016. nastupa i kao solo violončelista kamernog orkestra Gudači Sv. Đorđa.
Stanković je imao solističke nastupe s brojnim domaćim i stranim orkestrima.
Nagrađivan je kao finalista brojnih takmičenja i konkursa, poput Internacionalnog takmičenja violončelista u Licenu (Austrija, 2012, prva nagrada), „Fidelio specijal” (Beč, 2012), „Petar Konjović” (2007, prva i specijalna nagrada), republičkih takmičenja u Beogradu (2005, 2004, 2002, 2000, prve i specijalne nagrade)… Godine 2007. umetnička asocijacija „ArtLink” proglasila ga je za najperspektivnijeg mladog umetnika Srbije.
Svirao je u Palati invalida (u Katedrali Luja IX, kao i u Velikom salonu) u Parizu, u Staklenoj sali Muzikferajna i Koncerthauzu u Beču, kao i u Koncerthauzu u Berlinu…
Pohađao je majstorske kurseve kod renomiranih umetnika kao što su Ralf Kiršbaum, Miša Majski, Jens Peter Majnc, Dejvid Strejndž, Danijel Vajs…
Trenutno svira na instrumentu Karlosa Robertsa iz Kremone (2012), zahvaljujući projektu „Trampolino” Umetničke asocijacije „Amici da Fiesole”.
Od februara 2017. godine Nemanja Stanković radi kao docent na Fakultetu umetnosti u Nišu, gde predaje violončelo.

GABRIJEL FELC, dirigent, Nemačka
Šef-dirigent Beogradske filharmonije je od sezone 2017/18, a od 2013. radi i kao generalni muzički direktor Dortmundske opere i šef-dirigent Dortmundske filharmonije. Nakon tri veoma uspešne godine ugovor mu je obnovljen do 2023. Posle Filharmonijskog orkestra Altenburga i Gere (2001–2005) i Štutgartske filharmonije (2004–2013), to je treći uzastopni put da obavlja funkciju šefa-dirigenta nekog nemačkog orkestra.
Neobičnim programima i uočljivim poboljšanjem umetničkog kvaliteta uspeo je znatno da poveća posećenost koncerata svih ovih orkestara. Godine 2007. Fondacija „Sergej Rahmanjihov” je dodelila Gabrijelu Felcu i Štutgartskoj filharmoniji nagradu „Prix Rachmaninow” za interpretaciju ciklusa koncerata s muzikom velikog ruskog poznog romantičara. Pored toga, Felc je bio glavni gostujući dirigent u Bazelskom pozorištu (2008–2013), gde je bio zaslužan za nekoliko operskih postavki, što je doprinelo tome da Bazelsko pozorište 2009. i 2010. bude proglašeno za opersku kuću godine.
Gabrijel Felc je rođen 1971. u Berlinu. Od 1989. do 1994. studirao je na Muzičkoj akademiji „Hanns Eisler” u Berlinu, na odsecima za dirigovanje i klavir. Nakon studija postao je asistent Gerdu Albrehtu u Hamburškoj državnoj operi (1994–1995). Svoje prve angažmane dobio je u operi u Libeku (1995–1997) i pozorištu u Bremenu (1997–2001).
Gabrijel Felc je dirigovao vodećim orkestrima u Nemačkoj i inostranstvu, a 2017. je prvi put nastupio u Boljšom teatru u Moskvi, u sklopu gostovanja s berlinskom Komičnom operom i Mocartovom Čarobnom frulom. Iste godine je dirigovao i Tajvanskim nacionalnim orkestrom i Filharmonijom iz Hangdžoua, a kompletirao je i svoj ciklus snimaka simfonija Rahmanjinova s Dortmundskom filharmonijom. U Beogradu je predvodio najveći koncert klasične muzike na otvorenom u istoriji Srbije, u izvođenju Beogradske filharmonije, kojem je prisustvovalo trideset hiljada ljudi.
Tonski zapis svih Malerovih simfonija (za producentsku kuću „Dreyer-Gaido”), koji je ostvario sa Štutgartskom filharmonijom, izuzetno je hvaljen kao najneobičniji i najkontroverzniji ciklus poslednjih godina. Snimak dela Intolleranza Luiđija Nonoa, s Bremenskom filharmonijom i horom Bremenske opere, pod dirigentskom palicom Gabrijela Felca, u junu 2013. dobio je nagradu „Diapason d’Or”.

BEOGRADSKA FILHARMONIJA, Srbija
Beogradska filharmonija se pozicionirala kao najbolji orkestar u regionu i ansambl koji predstavlja osveženje na međunarodnoj koncertnoj sceni. Prema navodima inostranih medija, Beogradska filharmonija je „kultni srpski orkestar” (Financial Times), „jedan od vodećih evropskih orkestara” (Independent), „orkestar koji gleda samo napred” (Washington Post) i „ansambl koji sa sobom nosi veliku dozu nasleđa i ponosa” (New York Times).
Osnovana 1923. godine, Beogradska filharmonija danas ima status ustanove kulture od nacionalnog značaja. Specifičan imidž, kao i kreativan i često provokativan marketing uticali su na prepoznatljivost orkestra kao nosioca društvenih promena. Tako je Beogradska filharmonija ubrzo privukla mnoga poznata imena klasične muzike, koja su dala podršku njenom daljem razvoju. Jedna od najvažnijih saradnji orkestra jeste prijateljstvo s maestrom Zubinom Mehtom, koji je tokom proteklih godina s ovim ansamblom održao više dobrotvornih koncerata.
Orkestar u poslednjih nekoliko sezona sarađuje sa svetski poznatim dirigentima i solistima poput Zubina Mehte, Mihaila Jurovskog, Kšištofa Pendereckog, ser Nevila Marinera, Muhaija Tanga, Kristijana Mandeala, Vladimira Kulenovića, Borisa Berezovskog, Gerharda Opica, Nelsona Freirea, Fazila Saja, Andreja Gavrilova, Julijana Rahlina, Sare Čang, Izabel Faust, Miše Majskog, Davida Geringasa, Sol Gabete, Dua „Igudesman & Joo”, Vadima Rjepina, Nikolaja Luganskog, Stivena Iserlisa i drugih.
Tokom nekoliko poslednjih godina, orkestar je imao zapažene međunarodne turneje i gostovanja.
Najvažniji internacionalni angažmani u novijoj istoriji bili su prva turneja po SAD-u u istoriji orkestra oktobra 2014. godine, zatim septembra 2016. Beogradska filharmonija prvi put je svirala u velikoj sali Konzervatorijuma „Čajkovski” u Moskvi, a novembra iste godine u budimpeštanskoj Palati umetnosti (MÜPA).
Kao ustanova kulture od nacionalnog značaja, Beogradska filharmonija inicira, realizuje i podržava akcije od značaja za unapređenje društva, promociju tolerancije, regionalne i međunarodne saradnje. Originalni i jedinstveni koncept ciklusa novogodišnjih koncerata, koji kroz muziku promoviše etničke i verske različitosti, privukao je veliku pažnju domaće i strane javnosti, a prepoznala ga je i podržala i Evropska unija.
Kvalitetu rada orkestra značajno doprinosi i Fondacija Beogradske filharmonije „Zubin Mehta” sa svojim strateškim partnerima. Najvažniji cilj orkestra u okviru petogodišnjeg planiranja aktivnosti i razvoja jeste pozicioniranje na međunarodnoj muzičkoj sceni, promocija orkestra na drugim kontinentima, kao i početak izgradnje nove koncertne dvorane u Beogradu, kroz model javno-privatnog partnerstva, uz podršku Fondacije „Američki prijatelji Beogradske filharmonije”, koja je osnovana 2012. u Njujorku.