Beogradska filharmonija

Detalji događaja

  • četvrtak | 21.04.2016.
  • 19:30 - 21:20
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021 452 344

Dirigent: Vladimir KULENOVIĆ (SAD)
Solista: Barry DOUGLAS, klavir (Irska)
*zlatna medalja na Konkursu „Čajkovski” (Moskva, 1986)

Program:
L. v. BEETHOVEN:
„Prometej“, uvertira op.43 /
The Creatures of Prometheus Overture, Op.43 (1801)

P. I. ČAJKOVSKI:
Koncertna fantazija G-dur, op.56, za klavir i orkestar /
Concert Fantasia in G, Op.56 (1884/85)

***
R. STRAUSS:
„Život junaka“, simfonijska poema op.40 /
Ein Heldenleben, Op.40 (1898)

*Prodaja ulaznica i informacije: Muzička omladina Novog Sada (Katolička porta 2/2, tel.021/452 344) radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa. ON LINE rezervacije i prodaja na : www.muzickaomladina.org

cena ulaznice: 800,00 dinara

BERI DAGLAS, klavir, Irska
Posle osvajanja Zlatne medalje na Međunarodnom takmičenju pijanista „Čajkovski” u Moskvi 1986, Beri Daglas je izgradio zapaženu internacionalnu karijeru. Kao umetnički direktor ansambla „Irska kamerata” i Festivala „Klandboj”, Daglas neguje svoje irske korene, dok istovremeno održava visok tempo međunarodnih gostovanja i turneja.
Glavni događaji u sezoni 2014/15. bili su koncerti povodom otvaranja sezone Bi-Bi-Sijevog Škotskog simfonijskog orkestra i nastupi s Francuskim nacionalnim orkestrom, Izraelskim simfonijskim orkestrom (izvođenje koncerta Pendereckog, koji je bio i dirigent), Državnom kapelom iz Halea, kao i sa simfonijskim orkestrima „Alster” i „Saporo”. U prethodnim sezonama je imao priliku da na koncertima sarađuje, između ostalog, s Londonskim simfonijskim orkestom, Ruskim nacionalnim orkestrom, Simfonijskim orkestrom iz Sinsinatija, Singapurskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Berlinskog radija, simfonijskim orkestrima iz Sijetla i Melburna, kao i s Kraljevskom filharmonijom iz Liverpula i Filharmonijom iz Hong Konga. Redovno priređuje resitale širom sveta, a konkretno mu predstoje gostovanja po Ujedinjenom Kraljevstvu (uključujući i londonski Vigmor hol), u Meksiku, na Malti, u SAD-u, Rusiji, Japanu i Italiji.
Beri Daglas ima ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom „Chandos” i trenutno snima kompletan Bramsov opus za solo klavir, pri čemu su prva dva albuma dobila brojne pohvale od kritičara. Treći je izašao u oktobru 2014, a sledeći se pojavio u maju 2015. godine. Muzički časopis International record Review je pisao da „ovo izvođenje Bramsa zaista pokazuje integritet i autoritet… izgleda da će ovaj ciklus definisati nivo prema kojem će se meriti sva druga izvođenja“. Zanimljiv izbor kompozicija na svakom od albuma, koji su već pobrali hvalospeve kritičara, predstavlja pojedinačne albume kao zasebne resitale, koji izazivaju raznovrsna i očaravajuća iskustva kod slušalaca. U septembru 2014. je objavljen i album Celtic Reflections – pregled irske narodne muzike kroz 18 Daglasovih ličnih aranžmana, od davnašnjih melodija do dela savremenih kompozitora.
Beri Daglas je 1999. osnovao kamerni orkestar „Irska kamerata”, koji slavi i promoviše najbolje mlade muzičare iz Severne Irske i Republike Irske. Osim što teži muzičkoj izvrsnosti, jedan od ciljeva ovog orkestra jeste i da podrži mirovni proces u Irskoj, promovisanjem dijaloga i saradnje između programâ muzičkog obrazovanja. Daglas redovno ide na turneje s „Irskom kameratom” po celom svetu, a u planu je da tokom sezone 2014/15. poseti i Kinu. Najvažniji angažmani u prošloj sezoni bili su prvi nastup „Irske kamerate” na Bi-Bi-Sijevom festivalskom ciklusu „Proms” u Londonu, kao i svetska premijera nove kantate At Sixes and Sevens, komponovane po narudžbini organizacije „The Honourable The Irish Society”, s Londonskim simfonijskim orkestrom, povodom proglašenja Derija (Londonderija) za grad kulture 2013. godine.
Tokom novogodišnjih dodela počasnih titula 2002, Beri Daglas je odlikovan Ordenom Britanske imperije za svoj doprinos muzici.

VLADIMIR KULENOVIĆ, dirigent, Srbija / SAD
Hvaljen zbog svog „zadivljujućeg talenta i potencijala“ (Baltimore Sun) i „sigurnog, preciznog i elegantnog stila koji odiše strašću“ (Chicago Sun Times), Vladimir Kulenović nastavlja da nadahnjuje orkestre i ljubitelje muzike širom sveta kao jedan od najcenjenijih mladih dirigenata današnjice.
Dobitnik nagrade „Ser Đerđ Šolti“ u oblasti dirigovanja 2015. godine, Vladimir Kulenović je trenutno angažovan kao muzički direktor Simfonijskog orkestra iz Lejk Foresta, zamenik glavnog dirigenta Simfonijskog orkestra i Opere iz Jute i rezidencijalni dirigent Beogradske filharmonije. Prethodno je radio kao glavni dirigent Letnjeg muzičkog festivala „Kjoto“ u Japanu, a veoma je tražen kao gostujući dirigent najpoznatijih orkestara u SAD-u, Evropi i Aziji.
Među aktuelnim angažmanima u SAD-u, izdvajaju se prvi nastupi sa simfonijskim orkestrima iz Čikaga, Hjustona, Indijanapolisa, Kolambusa, Noksvila i Laboka, kao i povratak saradnji sa Simfonijskim orkestrom iz Džeksonvila, gde je u martu 2013. godine Kulenović dirigovao na polugodišnjem Nacionalnom predstavljanju dirigenata „Bruno Valter“ u organizaciji Lige američkih dirigenata. Na azijskom kontinentu, Kulenović je sarađivao s Malezijskom filharmonijom i ponovo nastupao u Nacionalnoj koncertnoj dvorani na Tajvanu sa Simfonijskim orkestrom iz Tajpeja, nakon što je u protekle dve sezone ostvario izuzetno visoko ocenjene nastupe u ovoj dvorani. Vladimirovi angažmani u Evropi uključuju tri koncerta s Beogradskom filharmonijom, dva s Makedonskom filharmonijom i produkciju opere Aida s Makedonskom nacionalnom operom.
Među nedavnim angažmanima svakako treba pomenuti dirigovanje Orkestrom „Betoven“ iz Bona u dvorani Betovenhale, Nemačkim kamernim orkestrom iz Nojsa na Rajni, Slovenačkom filharmonijom, Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom iz Lejk Foresta, Simfonijskim orkestrom „Grand Rapids“, Simfonijskim orkestrom „Evergrin“, Orkestrom Džulijarda u dvorani „Alis Tuli“ Centra „Linkoln“ i Orkestrom kanadskog Nacionalnog centra za umetnost u Otavi. Od festivalskih nastupa, tu su Aspen, Kabriljo, „Mocarteum“ u Salcburgu i Verbije. Kao stipendista programa za usavršavanje dirigenata na Festivalu „Verbije“ 2009. godine, Kulenović je dirigovao na dva nastupa koja su imala televizijski prenos širom sveta, a zatim je dobio poziv da bude dirigent – asistent Kurtu Mazuru s Orkestrom Gevandhausa iz Lajpciga. Takođe, imao je čast da za Zubina Mehtu priprema Beogradsku filharmoniju na festivalu u Dubrovniku. Tokom proteklih sezona sarađivao je sa znamenitim solistima poput Leona Flajšera, Augustina Hadeliha, Miše Majskog, Akiko Suvanaj, Filipa Kvinta, Džozefa Silverstajna i Ralfa Votapeka, a u sezoni 2014/15. je nastupao s Emanuelom Pajijem, Žozeom Fegalijem, Elenom Baškirovom i Torleifom Tedenom.
Pored studija kod maestra Kurta Mazura u periodu od 2008. do 2012. godine, Vladimir Kulenović je, takođe, diplomac Muzičke akademije „Džulijard“, gde mu je dodeljena nagrada „Čarls Šif“ za izvrsno dirigovanje nakon završetka postdiplomskih studija pod mentorstvom Džejmsa Deprista i Alana Gilberta. Osim toga, diplomirao je na Institutu „Pibodi“, u klasi Gustava Majera, kao i na Bostonskom konzervatorijumu, na kojem je diplomirao u klasi Brusa Hangena kao student generacije, s najvišim počastima i postao dobitnik prestižne nagrade „Alfred B. Vitni“, za najviša akademska ostvarenja. Ponosni je dobitnik stipendije fondacija „Bruno Valter“ i „Mendelson-Bartoldi“ 2012. godine, kao i dobitnik nagrade za pomoć u razvoju karijere Fondacije „Ser Đerđ Šolti“ (SAD) 2012, 2013. i 2014. godine.
Kao pijanista, Kulenović je osvojio drugu nagradu na Međunarodnom takmičenju pijanista „Rubinštajn“ u Parizu.
jarvie1

BEOGRADSKA FILHARMONIJA, Srbija
Beogradska filharmonija se pozicionirala kao najbolji orkestar u regionu i ansambl koji predstavlja osveženje na međunarodnoj koncertnoj sceni. Prema navodima inostranih medija, Beogradska filharmonija je „kultni srpski orkestar“ (Financial Times), „ jedan od vodećih evropskih orkestara“ (Independent), „orkestar koji gleda samo napred“ (Washington Post) i „ansambl koji sa sobom nosi veliku dozu nasleđa i ponosa“ (New York Times).
Osnovana 1923. godine, Beogradska filharmonija danas ima status ustanove kulture od nacionalnog značaja. Specifičan imidž, kao i kreativan i često provokativan marketing, uticali su na prepoznatljivost orkestra kao nosioca društvenih promena. Tako je Beogradska filharmonija ubrzo privukla mnoga poznata imena klasične muzike, koja su dala svoju podršku njenom daljem razvoju. Jedna od najvažnijih saradnji orkestra jeste prijateljstvo sa maestrom Zubinom Mehtom, koji je tokom proteklih godina s ovim ansamblom održao više dobrotvornih koncerata.
Orkestar u poslednjih nekoliko sezona sarađuje sa svetski poznatim dirigentima i solistima poput Zubina Mehte, Mihaila Jurovskog, Kšištofa Pendereckog, ser Nevila Marinera, Borisa Berezovskog, Gerharda Opica, Nelsona Freirea, Fazila Saja, Andreja Gavrilova, Julijana Rahlina, Sare Čang, Izabel Faust, Miše Majskog, Davida Geringasa, Sol Gabete, dua Igudesman i Džu, Vadima Rjepina, Nikolaja Luganskog, Stivena Iserlisa i drugih.
Od septembra 2010. godine do juna 2015. godine, šef – dirigent Beogradske filharmonije bio je renomirani kineski umetnik Muhai Tang, dok se na poziciji pezidencijalnog dirigenta, od sezone 2013/14, nalazi mladi srpski dirigent Vladimir Kulenović, čija se karijera uspešno razvija u SAD-u.
Tokom nekoliko poslednjih godina, orkestar je imao zapažene međunarodne turneje i gostovanja u Italiji, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Švedskoj, Francuskoj, Sloveniji, BiH, Hrvatskoj, Omanu itd.
Najvažniji internacionalni angažman u novijoj istoriji bila je prva turneja po SAD-u u istoriji orkestra, koja je obuhvatala nastupe u Simfonijskom centru u Čikagu, Severans holu u Klivlendu, Muzičkom centru „Stratmor“ u Vašingtonu i u njujorškom Karnegi holu u oktobru 2014. godine.
Kreativni i inovativni programi u neobičnom balansu s elementima tradicionalnog repertoara jedna su od glavnih karakteristika umetničkog pristupa Beogradske filharmonije i odnosa između nje i njene publike.
Rezultat takvih napora jeste činjenica da je Beogradska filharmonija prvi orkestar u regionu, ali i šire, s rasprodatim kartama za nekoliko meseci unapred.
Kao ustanova kulture od nacionalnog značaja, Beogradska filharmonija inicira, realizuje i podržava akcije od značaja za unapređenje društva, promociju tolerancije, regionalne i međunarodne saradnje. Originalni i jedinstveni koncept ciklusa novogodišnjih koncerata, koji kroz muziku promoviše etničke i verske različitosti, privukao je veliku pažnju domaće i strane javnosti, a prepoznat je i podržan od strane Evropske unije.
Takođe, Beogradska filharmonija je pokrenula i regionalnu saradnju tri nacionalne filharmonije – Srbije, Hrvatske i Slovenije, u okviru projekta „Pika-Točka-Tačka“.
Kvalitetu rada orkestra značajno doprinosi i Fondacija Beogradske filharmonije „Zubin Mehta“ sa svojim strateškim partnerima. Najvažniji cilj orkestra u okviru petogodišnjeg planiranja aktivnosti i razvoja jeste pozicioniranje na međunarodnoj muzičkoj sceni, promocija orkestra na drugim kontinentima, kao i početak izgradnje nove koncertne dvorane u Beogradu kroz model javno-privatnog partnerstva, uz podršku Fondacije „Američki prijatelji Beogradske filharmonije“, koja je osnovana 2012. u Njujorku.
Beogradska filharmonija foto manja