Barokni orkestar „Savaria“/Savaria Barokk Zenekar (Mađarska)

Detalji događaja

  • понедељак | 26.06.2017.
  • 20:00 - 21:40
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Muzika dvorca prinčeva Esterhazy

Dirigent: Pal Nemet/Németh Pál

Program: M. Haydn, J. Haydn, Pál Esterházy

Koncert se realizuje zahvaljujući pomoći: Ambasade Mađarske i Collegium Hungaricum, Beograd

Prodaja ulaznica i informacije: Muzička omladina Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8 do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja. On-line rezervacije na: www.muzickaomladina.org Cena karte: 500,00 dinara

Barokni orkestar „Savaria“ (Savarija je rimsko ime za današnji mađarski grad Sombatelj , koji se smatra najstarijim zabeleženim naseljem u Mađarskoj) osnovao je flautista i dirigent Pal Nemet (Németh Pál) sa željom da istraži i predstavi manje poznata dela XVII i XVIII veka na autentičnim instrumentima iz tog vremena. Tako sekcije žičanih instrumenata sviraju na originalima iz XVIII veka, a duvači na vernim kopijama originala. Pored klasičnog repertoara iz pomenutog perioda (italijanske, francuske, nemačke i engleske muzike), ansambl insistira i na izvođenju vrednih dela iz mađarske muzičke prošlosti. Barokni orkestar „Savaria“ svira vrlo raznovrstan i bogat program – od solo preko kamernih, do orkestarskih kompozicija, opera i oratorijuma; od ranog baroka, klasike, od Monteverdija do Mocarta. Ostvario je nekoliko kompaktnih izdanja za izdavačku kuću Hungaroton, na kojima su, između ostalih, zabeležena dela Galupija, Albinonija, Skarlatija, Vivaldija i Hajdna. Snimanje za nacionalne radijske kuće u Švajcarskoj, Francuskoj, Slovačkoj i Španiji takođe je jedna od značajnih aktivnosti Savaraca, kao i redovni nastupi koje su do sada priredili u koncertnim dvoranama Austrije, Nemačke, Italije, Švajcarske, Španije, Francuske, Engleske, Hrvatske, Rumunije i Slovačke.
Barokni orkestar „Savaria“ je stalni deo dva ansambla – Budimpeštanske kamerne opere i Kamerne opere „Savaria“, što je rezultiralo brojnim zajedničkim projektima – scenskim adaptacijama kompletnih dela Klaudija Monteverdija, izvođenjima Hendlovih, Morcatovih, Pergolezijevih i Lilijevih opera. Ansambl je nastupao na brojnim festivalima barokne muzike u Hrvatskoj, Nemačkoj, Slovačkoj i Rumuniji, kao i na Prolećnom festivalu u Budimpešti, Operskom festivalu u Miškolcu, ciklusu koncerata Magic Еvent u Londonu, kao i na Jesenjem muzičkom festivalu u Versaju.
Stalni članovi orkestra:
Piroška Vitarijuš – vođa (Vitárius Piroska – leader)
Ildiko Hadhazi, Ildiko Lang, Marijan kovač, Gergelj Balaž – violine (Hadházy Ildikó, Lang Ildikó, Kovács Mariann, Balázs Gergely – violin);
Andraš Boljki – viola, Nora Kalai – violončelo, viola da gamba (András Bolyki – viola; Nora Kállai – cello, viola da gamba);
Deneš Karason – violončelo, David Hornjak – kontrabas (Karasszon Dénes – cello, Hornyák David – double bass);
Agneš Varaljaj – čembalo, Ištvan Đeri – lauta (Várallyay Ágnes – harpsichord, Győri Istvan – lute);

Pal Nemet (Németh Pál) je diplomirao flautu (1972) i dirigovanje (1975) na Muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti. Kao jedan od pionira na polju rane muzike, osnovao je nekoliko ansambala, između ostalih, Ansambl za ranu muziku iz Sombatelja (Szombathelyi Régizene Együttes, 1978), Kapelu „Savaria“ (Capella Savaria, 1981) – iz koje je izrastao ansambl Savarske kamerne opere (1993), Srednjoevropski barokni orkestar (Közép-Európai Barokk Zenekar, 1998) i Barokni orkestar „Savaria“ (Savaria Barokk Zenekar, 1999). Dirigent je i osnivač ansambla Le Berger Fortuné, umetnički direktor Srednjoevropskog festivala rane muzike i stalni dirigent Festivala Mi-To (Milano-Torino). Do sada je snimio 120 ce-de i de-ve-de izdanja, od kojih je pet proglašeno za „snimak godine“. S velikim uspehom gostovao je u gotovo svim evropskim zemljama, kao i u Severnoj i Južnoj Americi i Izraelu.
Svoja istraživanja Pal Nemet je usmerio na mađarsku muzičku istoriju, uključujući i proučavanje kompozitora koji nisu mađarskog porekla, ali koji su boravili i stvarali na tlu Mađarske, poput Jozefa Hajdna, Vencela Pihla i Ditersa fon Ditersdorfa. Njegov cilj je da pronađe i predstavi neopravdano skrajnuta i zaboravljena dela iz muzičke prošlosti. Na repertoaru ima veliki broj dela – od manjih opera do velikih operskih produkcija. Redovni je gost Baroknog teatra Kraljevskog dvorca u Gedeljeu (Gödöllő). S orkestrom ove pozorišne kuće izveo je Figarovu ženidbu, zatim opere Bastijen i Bastijena, Tako čine sve i mnoga druga dela.
Među poslednjim gostovanjima vredni su pažnje oni u Ulmu, Bratislavi, Torinu, rumunskom gradu Oradeu, mađarskim gradovima Vespremu, Ferencvarošu, kao i na više festivala u Budimpešti.
Od 1975. do 2001. radio je kao profesor na Konzervatorijumu u Sombatelju. Godine 1991. dobio je nagradu List za umetnički rad, a 2001. nagradu koju dodeljuje čuvena diskografska kuća Hungaroton.