BAROKNI GALA KONCERT NA ISTORIJSKIM INSTRUMENTIMA

Detalji događaja

  • недеља | 29.05.2016.
  • 20:00 - 21:40
  • Zupna crkva Imena Marijina, Trg slobode, Novi Sad
  • 021/452 344

Dirigent: PREDRAG GOSTA

*premijerno u Novom Sadu!

Učesnici:
Ansambl „Antiphonus” (Hrvatska)
Ana Jembrek i Monika Cerovčec, soprani
Martina Borse i Sonja Runje, altovi
Siniša Galović i Franko Klisović, tenori
Tomislav Fačini i Boris Beus, basovi

Ansambl „New Trinity Baroque“ (SAD) *na istorijskim instrumentima
Katarina Đorđević i Ivana Zavišić, barokne violine
William Bauer i Ana Torbica, barokne viole
André Laurent O’Neil, barokno violončelo i viola da gamba
Vojislav Despotović, violone
Darko Karajić, kitarone (chitarrone)
Predrag Gosta, čembalo, orgulje i dirigent

Program:
Klaudio Monteverdi/Claudio Monteverdi (1567-1643):
„Sinfonia“ iz opere Krunisanje Popeje/ L’Incoronazione di Poppea
„Gloria” a 7, SV 258

Bjađo Marini/Biagio Marini (1594-1663): Pasakalja/Passacaglio a 4

Johan Sebastijan Bah/Johann Sebastian Bach (1685-1750): Kantata “Der Herr denket an uns”, BWV 196

Henri Persl/Henry Purcell (oko 1659-1695): Čakona u g-molu/Chacony in G minor, Z 730

Baldasare Galupi/Baldassare Galuppi (1706-1785): „Dixit Dominus” u B-duru

*Ulaznice se prodaju u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/2, tel.021 452 344) radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.
Cena karte: 300,00 dinara

Članovi „ANTIPHONUSA“ (Hrvatska) su se iskristalizovali tokom dugog procesa zajedničkog muziciranja u raznim sastavima. Muzičari različitih profila grade delikatan repertoar, negujući dela sa samih početaka evropske muzike, ali i najsavremenije opuse domaćih i stranih kompozitora. Od osnivanja 2008. godine, ansambl je nastupao na gotovo svim hrvatskim festivalima, a osim niza samostalnih koncerata, snimio je tri programa za HRT. Ansambl redovno nastupa na koncertima pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH. „Antiphonus“ je 2012. godine predstavio Hrvatsku na festivalu hrvatske kulture u Francuskoj „Croatie, le voici“ i ostvario izuzetno zapažen nastup na zagrebačkom Muzičkom bijenalu, kao i na svečanoj priredbi povodom ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. „Antiphonus“ je 2013. godine, nakon velike letnje turneje i nastupa na VBV, snimio kompakt-disk s programom hrvatske rane muzike, u saradnji sa sjajnom ekipom hrvatskih solista i instrumentalista i audiofilskom kućom „Opus3“. Ansambl je prošle godine je u saradnji sa MUO, s posebnim zadovoljstvom, a i uspehom, predstavio koncertnu sezonu obeleženu Monteverdijevim madrigalima i hrvatskim premijerama. Nakon turneje po Sloveniji, u sklopu festivala „SEVIQC“, „Antiphonus“ je pozvan da za Slovenački radio snimi Monteverdijeve madrigale i dela slovenačkih baroknih majstora. Protekle sezone „Antiphonus“ je predstavio dva koncertna ciklusa u Zagrebu – „Triade2“ u Muzeju za umjetnost i obrt, s madrigalskim repertoarom, ali i „Trinitas” sa sakralnim repertoarom u Crkvi svete Katarine, na kojem je u aprilu mesecu nastupio zajedno s ansamblom „New Trinity Baroque“ upravo s ovim programom, a nakon toga i u Slavonskom Brodu i Beogradu.
Za više informacija – posetite antiphonus.com

Ansambl „NEW TRINITY BAROQUE“ (SAD) je osnovan 1998. godine u Londonu kao međunarodni orkestar pod vođstvom dirigenta, čembaliste i baritona Predraga Goste. Trenutno mu je sedište u Atlanti, i važi za jedan je od vodećih američkih ansambala specijalizovanih za istorijsku interpretaciju rane muzike.
Godišnja aktivnost ansambla „New Trinity Baroque“ sadrži koncerte u redovnoj sezoni u Atlanti, kao i master-klasove, turneje i projekte u saradnji s drugim institucijama (koledži, horovi itd.). Svi umetnici ansambla sviraju na istorijskim instrumentima, tj. originalima ili kopijama instrumenata iz doba muzike koja se izvodi, a ansambl veoma često izvodi i vokalno-instrumentalne programe. Široki repertoar ansambla obuhvata kompozicije iz doba renesanse, baroka i rane klasike, od kamernih pa sve do barokne opere. Koncertni program ovog orkestra obogaćen je čestim gostovanjima vrhunskih svetskih umetnika s kojima sarađuje i predstavlja se u SAD-u ili i u Evropi (Njujork, Boston, London, Stokholm, Korčula, Beograd, Zagreb, itd.). Protekle tri godine ansambl često gostuje na našim prostorima, gde aktivno deluje u radu Barokne akademije u Beogradu i međunarodnog Festivala rane muzike, čije 11. izdanje ovim zajedničkim koncertom sa ansamblom „Antiphonus“ i najavljuje. Ansambl „New Trinity Baroque“ je objavio devet kompaktnih izdanja.
Za više informacija – posetite newtrinitybaroque.org

PREDRAG GOSTA je priznat kao jedan od vodećih specijalista za ranu muziku u SAD-u i kod nas. Rođen je u Beogradu, gde je i započeo svoje bavljenje muzikom, a diplomirao je na poznatom Muzičkom koledžu „Triniti“ (Trinity College of Music) u Londonu, gde je završio i postdiplomske studije iz solo pevanja i čembala. Godine 1998. seli se u Atlantu, gde je na Državnom univerzitetu Džordžije završio tri mastersa – iz solo pevanja, horskog i orkestarskog dirigovanja. Usavršavao se u Velikoj Britaniji, Rusiji, Bugarskoj, Nemačkoj i SAD-u radeći s poznatim stručnjacima za ranu muziku i dirigentima, kao što su Ema Kirkbi (Emma Kirkby), Endrju Lorens-King (Andrew Lawrence-King), Entonu Ruli (Anthony Rooley), Kolin Meters (Colin Metters), Gustav Mejer (Meier), Jorma Panula i drugi.
Gosta je održao veliki broj koncerata i nastupao na mnogobrojnim festivalima u SAD-u i Evropi, kao što su Dartingtonški festival i letnja škola u Velikoj Britaniji, festivali „Piccolo Spoleto“ u Južnoj Karolini, „Sastammala Gregoriana“ u Finskoj, Bemus, budvanski festival „Grad Teatar” itd. Pored ansambla „New Trinity Baroque“, Gosta je šef – dirigent i muzički direktor orkestra Baletskog teatra „Gwinnett“ u Atlanti, a u Beogradu je umetnički direktor Novog simfonijskog orkestra „Makris”, Nove beogradske opere, Festivala rane muzike i Barokne akademije. Kao gost – dirigent predvodio je, između ostalih, Londonski simfonijski orkestаr (s kojim je snimio i nedavno objavio svoj drugi kompakt-disk), Nacionalnu filharmoniju iz Vašingtona, moskovski Ruski nacionalni orkestar, Simfonijski orkestar državne kapele „Glinka” i Orkestar državnog Ermitaža iz Sankt Peterburga, Lineburški simfonijski orkestar iz Nemačke, Beogradsku filharmoniju, Sofijsku filharmoniju, orkestre Bugarske državne opere u Burgasu i Ruseu i dr. Bio je profesor na Oksfordskom koledžu Univerziteta „Emory“ u Atlanti. Predsednik je i međunarodnog Udruženja za ranu muziku (Early Music Network) i Fondacije „Makris“ u Vašingtonu. Dobitnik je brojnih nagrada. Član je počasnog društva za međunarodne učenjake „Phi Beta Delta“, kao i muzičkog bratstva „Mu Phi Epsilon“, a biografija mu je uvrštena i u knjigu Who is Who in America.
Za više informacija posetite predraggosta.com
***