Avi Avital & Deutsches Kammerorchester Berlin

Detalji događaja

  • петак | 28.04.2017.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

NomuS 2017
AVI AVITAL, mandolina (Izrael)
Nominacija za“Grammy“ za najboljeg instrumentalnog solistu (2010) i nagrada ECHO (2008)
DEUTSCHES KAMMERORCHESTER BERLIN (Nemačka)

P r o g r a m:

E. GRIEG:
Iz Holbergovog vremena op.40 (1949)

J. S. BACH:
Koncert za violinu i orkestar u a-molu, BWV 1041

A.VIVALDI:
Koncert za lautu i orkestar u D-duru, RV 93

P a u z a

A.DVOŘÁK:
Bagatele op.47

A.DORMAN:
Koncert za mandolinu i orkestar

S. ZINZADSE:
Šest minijatura

Prodaja ulaznica i informacije o koncertu u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/II, tel. 021/452-344), radnim danima od 8 do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.
On-line rezervacije i kupovina karata na: www.muzickaomladina.org

Cena ulaznice: 1.000 dinara
***

AVI AVITAL, mandolina, Izrael
Zahvaljujući njegovom „izuzetno nežnom sviranju“ i „zapanjujućoj hitrini“ kojom upravo omamljuje slušaoce, sjajni izraelski mandolinista ocenjen je u respektabilnom Njujork tajmsu kao jedan od najuzbudljivijih i najodvažnijih muzičara, kome je 2010, prvom među majstorima njegovog instrumenta, pripala nominacija za nagradu „Gremi“ u kategoriji „najbolji instrumentalni solista“. Svojim virtuoznim pristupom interpretaciji snažno je doprineo stvaranju novih dela za mandolinu, značajno obogativši delikatni žanr porudžbinama. Međunarodno poštovanje je stekao izvanrednim nastupima u dvoranama kakve su Karnegi hol, Centar „Linkoln“, Berlinska filharmonija, Vigmor hol ili Koncertna dvorana Zabranjenog grada u Pekingu. Kao solista sarađuje s brojnim svetskim orkestrima, poput Berlinskih simfoničara, Oksfordske filharmonije (poznate kao „Philomusica“), Šćećinske filharmonije, postdamske Kamerne akademije, Nacionalnog orkestra Monpeljea, berlinskog Filharmonijskog kamernog orkestra, Ansambla „Metropolis“, australijskog Orkestra „Brandenburg“, ženevske Kamerate, Izraelske filharmonije, Kamernog orkestra San Franciska, milanskog ansambla „I pomeriggi musicali“. Kamerno muziciranje povezuje ga s mogim priznatim umetnicima, među kojim su i Rišar Galijano i Giora Fajdman, s kojima se pojavljuje na čuvenim festivalima u Tanglvudu, Lucernu, Spoletu, Raveni.
Avi Avital je laureat brojnih takmičenja, a među značajnim priznanjima su nemački „ECHO” u 2008. za diskografsko izdanje s Triom Davida Orlanskog, kao i pobeda na Takmičenju „Aviv“ (2007), najuglednijem nacionalnom solističkom konkursu u Izraelu.
Rođen u Berševi, diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Jerusalimu i Konzervatorijumu „Čezare Polini” u Padovi, gde je učio originalni repertoar za mandolinu s uglednim italijanskim umetnikom Ugom Orlandijem.
Raritetni tonski zapisi dela različitih žanrova klezmerske, barokne i savremene muzike, ekskluzivno pripadaju kući „Deutsche Grammophon”. Najnovije uspehe sjajni mandolinista je postigao na muzičkim festivalima u Šlezvig-Holštajnu, Aspenu, Salcburgu, bečkom Koncerthausu, Bremenu, Seulu, Kastelaru i Rigi, kao i s resitalima na Festivalu u Rajngauu, dvorcu „Elmau”, Bristolu, Karnegi holu i Vankuveru. Značajni su i Avitalovi koncerti s Kamernim orkestrom „Maler”, Kremeratom Baltikom, Ženevskom i Izraelskom kameratom, Venecijanskm baroknim orkestrom, Kelnskom akademijom, Litvanskim kamernim orkestrom, Vroclavskom filharmonijom, Hamburškim simfoničarima i ansamblom „I musici di Roma”, kao i velika turneja po SAD-u i Južnoj Americi s Venecijanskim baroknim orkestrom. Debitovao je i na Čikaškom i Stenfordskom univerzitetu, Kremoni, sali „Gavo” u Parizu, Teatru „Glob” u Londonu, Kamernom koncertnom društvu u Mančesteru, dortmundskom Koncerthausu, festivalima u Montrealu, Verbijeu, Buenos Ajresu, Tajvanu i Kartageni u Kolumbiji.
AVI AVITAL smanjeno

NEMAČKI KAMERNI ORKESTAR iz Berlina, Nemačka
Osnovan u jesen 1989. u čast i u duhu nemačkog ponovnog ujedinjenja, ansambl je u svom preko četrvt veka aktivnom delovanju postao integralni deo bogate berlinske kulturne scene, i danas odražavajući njegovu atraktivnu, širom sveta poznatu kosmopolitsku i inovativnu stvaralačku atmosferu. Sastav broji oko 20 članova s umetničkim direktorom i prvim koncertajstorom Gabrijelom Adorjanom, koji ih vodi uvek s velikom izražajnošću i odlučnošću. Sedište orkestra je u kamernoj muzičkoj sali Berlinske filharmonije, gde održava svoje redovne pretplatne koncerte, kao i tradicionalni božićni. Programska interesovanja Nemačkog kamernog orkestra sežu od novih ostvarenja do baroka, s glavnim fokusom na klasičnim delima, koja interpretativno povezuje s modernim kompozicijama. Česta su nastojanja za skretanjem pažnje na ređe izvođena ili zapostavljena ostvarenja tradicionalnog koncertnog repertoara. Dirigenti poput Kristijana Josta, Mihaela Helmrata, Filipa Jordana, Sajmona Halsija, Elijasa Grandija i Florijana Ludviga stajali su tokom godina na čelu ansamba, da bi se s dolaskom Markusa Pošnera kao stalnog gosta – dirigenta orkestar čvrsto povezao s jednim od najistaknutijih umetnika u svojoj 27 godina dugoj istoriji. Lista međunarodnih solista uključuje Danijela Houpa, Najdžela Kenedija, Anu Prohasku, Sebastijana Knauera, Martina Helmhena, Avija Avitala, Maksimilijana Hornunga. Referentna izdanja samostalnih, kao i kompakt-diskova u saradnji s drugim izvođačima, snimljena su za „Deutsche Grammophon”. Izdvajaju se ostvarenja realizovana s Danijelom Houpom, Albrehtom Majerom, Horom Radio Berlina, Liv Migdal, Anikom Trojtler i mnoga druga. Jedna od važnijih programskih smernica Nemačkog kamernog orkestra tiče se njegovog stava prema muzičkom podmlatku, koji se ogleda i kroz ustupanje sopstvene koncertne pozornice za koncerte i predstavljanja mladih izvođačkih nada, kojima se tako omogućava integrisanje u profesionalni ansambl i upoznavanje s njegovim radnim procesom. S tim u vezi je i bliska saradnja sa školama u Berlinu, čime se omogućava mladim ljudima da nađu svoj sopstveni pristup klasičnoj muzici i dobiju uvid u rad orkestra. Pored koncerata u Berlinu i turneja po Nemačkoj, ansambl često gostuje širom sveta. Najznačajniji angažmani ostvareni su na Muzičkim nedeljama u Meranu, Koncerthausu u Dortmundu, festivalu u Meklenburg-Forpomernu, a sjajni su bili i nastupi u Centru umetnosti u Seulu u Južnoj Koreji.
Kamerni orkestar Berlin