Ana Bursać, klavir

Detalji događaja

  • понедељак | 16.04.2018.
  • 20:00 - 21:30
  • Gradska kuća, Trg slobode 1, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Promotivni sadržaji festivala Nomusa 2018
Podijum mladih

Program:
Domenico Scarlatti: Sonata u f-molu, K481
Johannes Brahms: Klavirski komadi op. 76
***
Enrique Granados: Španska igra op.37, br. 9, Mazurka
Robert Schumann: Bečki karneval op.26

*ulaz je SLOBODAN

ANA BURSAĆ, klavir
Ana Bursać počinje da svira klavir sa šest godina. Od najmlađeg uzrasta učestvuje na festivalima i takmičenjima domaćeg i međunarodnog karaktera. Na njima osvaja brojne nagrade, od kojih se izdvajaju I nagrada i specijalna nagrada na 12. Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu, I nagrada na 5. Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu, I nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu, kao i III nagrada na Međunarodnom takmičenju „Flame“ u Parizu. Ana je s 11 godina prvi put nastupala sa orkestrom.
Na Beogradskom prolećnom pijanističkom festivalu 2009. godine održala je recital s pijanistkinjom Čincijom Bartoli (Cinzia Bartolli) iz Italije. Svirala je na otvaranju Svetske pijanističke konferenciju 2009. i 2013. god. Na kursu „Musica Ricercata“ 2013. osvojila je titulu najboljeg učesnika. Iste godine pozvana je da nastupi s najperspektivnijim mladim muzičarima na Prvom festivalu ruske klasične muzike „Boljšoj“ u Kustendorfu, dok je naredne 2014. održala recital na Šestoj svetskoj pijanističkoj konferenciji.
U Velikoj Britaniji nastupa u prestižnim koncertnim dvoranama: „Steinway Hall“, „Amarilis Fleming“, dvorcu „Ashby“, crkvama Svete Trojice u Stratfordu na Avonu, Svetog Stefana u Londonu, Svete Marije, Ruskom kulturnom centru u Londonu Centru „Claremont“, Austrijskom kulturnom forumu u Londonu, biblioteci Londonske ekonomske škole koja nosi ime Šarlote Šo (žene Bernarda Šoa) itd.
Pored uspešne solo karijere, Ana je osnovala duo „Astra“ s violinistkinjom Emom Aricom (Emma Arizza), s kojom redovno nastupa u Velikoj Britaniji. Duo „Astra“ je nastupao u Italiji (Milano, Komo), u dvoranama „ Carducci“ i „Magazzino Musica“. U čuvenoj Vili d’ Este na jezeru Komo ove dve umetnice su održale veoma uspešan koncert u sklopu prošlogodišnjeg festivala „Arte e Musica sul Lario“, na kojem nastupaju najprestižniji muzičari današnjice, poput Andraša Šifa, Ive Pogorelića, Grigorija Sokolova, Džošue Bela.
Usavršavala se kod renomiranih pijanista i pedagoga kao što su Žak Ruvije, Fredi Kempf, Ijan Džouns, Dejvid Vestfol, Juval Admoni, Rita Kinka, Dorijan Leljak, Peter Jablonski. U julu 2016. godine primljena je kao aktivni učesnik na prestižnu Letnju akademiju „Mozarteum“ (Salzburg), u klasu profesora Žaka Ruvijea.
Trenutno je na trećoj godini osnovnih studija na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu, u klasi čuvene profesorke Dine Parahine. Stipendista je Fondacije „Steinway“ i porodice ser Sajmona i ledi Virdzinije Robertson.