Amira Medunjanin & Vojvođanski simfonijski orkestar – RASPRODATO

Detalji događaja

  • петак | 14.12.2018.
  • 20:00 - 21:30
  • Srpsko narodno pozorište, scena "Jovan Đorđević", Pozorišni trg 1, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Dirigent: Alan Bjelinski (Hrvatska)

Amira Medunjanin posle tačno godinu dana i dva rasprodata koncerta u novosadskoj Sinagogi, ponovo u našem gradu. Novosađani su je čuli u  različitim instrumentalnim kombinacijama i uvek s vrhunskim muzičarima. Ipak, ovaj koncert će po mnogo čemu biti poseban.  Ovo će biti prvi Amirin nastup u Srbiji, baš u Novom Sadu, sa simfonijskim orkestrom i to s našim uglednim ansamblom – Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, koji će predvoditi sjajni i veoma harizmatični hrvatski dirigent – maestro Alan Bjelinski. Osim toga, Amira ove godine obeležava 15 godina umetničkog rada, što je pored brojnih međunarodnih nastupa, gde se našao i koncert u Novom Sadu, ova umetnica krunisala i novim albumom pod nazivom „Ascending“, objavljenog krajem septembra, za izdavačku kuću Croatia Records, a koji se već nekoliko sedmica nalazi na prvom mestu hrvatske nacionalne top liste!

KONCERT JE R A S P R O D A T ! ! ! !

Ulaznice za koncert se prodaju na blagajni Srpskog narodnog pozorišta (Pozorišni trg 1, tel. 021/520-091), radnim danima od 10h i subotom od 14h, pa do početka poslednje predstave i on-line na: www.snp.org.rs
Cene ulaznica:
2.000,00 dinara PARTER
1.600,00 dinara BALKON
*članovi Muzičke omladine Novog Sada sa obnovljenom članarinom za 2018. godinu imaju popust 20%

Koncert je plod zajedničke saradnje Muzičke omladine Novog Sada i Vojvođanskog simfonijskog orkestra i deo je projekta „Na raskrsnici puteva“ iz aplikacione knjige koji sufinansira Fondacija Novi Sad EPK 2021.

Ovaj značajan umetnički događaj oplemeniće i naš prijatelj Vinarija Erdevik. Tako će publika pre i posle koncerta imati prilike da uživa u kvalitetnim vinima pomenute vinarije koja se nalazi u istoimenom selu u Sremu, na zapadnim obroncima Fruške Gore. Vinarija Erdevik je poznata po tome što proizvodi svoje specijalitete iz sopstvenih vinograda, na desnoj obali Dunava.

„Ugledamo se na tradiciju, poštujemo podneblje i pravimo vina za budućnost”. Vinarija Erdevik www.erdevikwinery.com

***

Alan Bjelinski je rođen 1964. godine u Zagrebu, u porodici istaknutih hrvatskih umetnika. Nakon sticanja diplome na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Igora Gjadrova, kao stipendista Fonda „Lovro i Lilly Matačić”, nastavlja usavršavanje na čuvenom Mozarteumu u Salcburgu.
U dosadašnjoj karijeri vodio je najbolje orkestre iz bivših jugoslovenskih republika, sarađujući s uglednim solistima iz Hrvatske i šire.
Alan Bjelinski je dirigovao čuvenim hrvatskim horom „Ivan Goran Kovačić“.
Jedan je od onih retkih i svestranih umetnika čiji dirigentski opus obuhvata različite stilove, pa je tako sarađivao s gotovo svim velikim imenima hrvatske estrade, kao što su Arsen Dedić, Gabi Novak, Josipa Lisac i Oliver Dragojević, s kojima je nastupao u najuglednijim dvoranama u Londonu, Njujorku i Sidneju.
Komponovao je muziku za brojne predstave u različitim hrvatskim pozorištima.
Dobitnik je nagrade hrvatskog glumišta za dirigovanje baletske predstave Mačak u čizmama Bruna Bjelinskog, u koreografiji Ljiljane Gvozdenović 2003, kao i Zlatne arene za muziku u filmu Neka ostane među nama Rajka Grlića, 2010. godine. Godine 1990. osnovao je gudački kamerni orkestar Windstrings, s kojim je tokom deset godina delovanja ostvario više od 400 koncerata u zemlji i inostranstvu.
Bio je stalni dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a u period od 1991. do 1994, nakon čega deluje kao samostalan umetnik.

Vojvođanski simfonijski orkestar
Nastavljač Vojvođanskih simfoničara, orkestar je od februara 2011. godine formiran kao Vojvođanski simfonijski orkestar, organizovan po principu ansambla „stađone”. Do sada je ostvario blizu 100 koncerata, dostigavši značajan nivo muziciranja i dobre interpretativne standarde. Vojvođanski simfoničari privlačili su na svoje novosadske koncerte u Sinagogi i Srpskom narodnom pozorištu uvek brojnu publiku, koja je s odobravanjem pokazivala da njena očekivanja u pogledu kvalitetnog simfonijskog zvuka, izvođačke discipline, sigurnosti i ujednačenosti sviranja nisu izneverena. Insistiranjem na raznolikosti klasičnog, ponekad i žanrovski šireg repertoara (posebno kada su bili u pitanju popularniji „gala novogodišnji koncerti”), orkestar se do sada najbolje predstavljao u poznoromantičarskim delima simfonijske i koncertantne literature, pleneći raskošnim zvukom, širokom dinamičkom skalom i raspevanim kantilenama, ali se odlično iskazivao i u interpretacijama kompozicija 20. veka, kao i savremenog domaćeg stvaralaštva.
U proteklom periodu uspešno je izveo preko 70 premijernih programa, s učešćem svetski priznatih domaćih i stranih dirigenata. Od renomiranih gostujućih umetnika međunarodne muzičke scene s kojima je sarađivao, važno je spomenuti maestre kao što su Saulijus Sondeckis, Marko Parizoto, Mats Liljefors, Markus Pošner, Ližija Amadio, Filip Piket, Frančesko la Vekija, Bundit Ungrangse, Mladen Tarbuk, te atraktivne soliste među kojima su bili Valerij Ojstrah, Martin Kefler, Sreten Krstić, Siprijen Kacaris, Aleksandar Madžar, Rita Kinka, Jasminka Stančul, Kristof Berner, Nemanja Radulović, Katarina Jovanović, Nebojša Jovan Živković, Laura Levai Aksin, Roman Simović, Gzavije Filips, Žan-Mark Filips Varžabedijan, Nikolas Altštet, Maja Bogdanović, klavirski duo Sanja i Lidija Bizjak, Laura Vukobratović, Dejan Bogdanović, Stefan Milenković, Fransoa Salke, Anjelo Deziderio, Mladen Čolić, Ratimir Martinović, Aleksandar Tasić, Ksenija Janković i još niz takođe izvanrednih interpretatora. Prema oceni stručnih kritičara, kao i angažovanih gostujućih dirigenata i solista, Vojvođanski simfonijski orkestar dostigao je visok interpretativni nivo respektabilnog profesionalnog ansambla, a po svojoj poziciji u matičnoj sredini redovno učestvuje i na Novosadskim muzičkim svečanostima. Jula 2014. vojvođanski simfoničari su prvi put zakoračili u međunarodne vode i predstavili se na 60. Splitskom ljetu i 65. Dubrovačkim ljetnim igrama. Oba festivalska koncerta pozitivno su ocenjena u pisanim i elektronskim medijima, dok je mladi hrvatski violinista Marko Gracijani, solista u Koncertu za violinu i orkestar Petra Čajkovskog, dobio za svoju interpretaciju nagradu „Judita” dnevnog lista Slobodna Dalmacija. U obrazloženju žirija stoji i da je „prinos ostvaren s vrsnim Vojvođanskim simfonijskim orkestrom kojim je ravnao Berislav Skenderović, pohranio trajan trag u srcima splitskih štovatelja glazbe”. Najzad, najnovije priznanje našem ansamblu stiglo je od časopisa Muzika klasika, čiji žiri mu je za uspešnost delovanja u 2014. dodelio nagradu za orkestar godine. U novembru 2015. orkestar je prvi put zapaženo muzicirao u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu, a oktobra 2016. godine na Beogradskim muzičkim svečanostima u istoj sali.