„ACIS I GALATEA”, pastoralna opera u 2 čina, premijera

Detalji događaja

  • субота | 16.02.2019.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Eksluzivno na sceni novosadske Sinagoge
„ACIS I GALATEA”, pastoralna opera u 2 čina, HWV 49a (1718), premijera
*poluscensko izvođenje
Muzika: George Frideric Handel (1685-1759)
Libreto: John Gay, Alexander Pope i John Hughes

Učesnici:
Leif Aruhn-Solén, tenor – Acis (Švedska), Beatriz de Sousa, sopran – Galatea (Portugal)
Sreten Manojlović, bas-bariton – Polifem (Austrija/Srbija)
Mathias Hedegaard, tenor – Demon (Danska)
Hor i orkestar “New Trinity Baroque” na istorijskim instrumentima
Dirigent: Predrag Gosta (SAD/Srbija)
Dramaturgija i režija: Marijana Mijanović (Švajcarska/Srbija)
Scenografija i kostimi: Tijana Trailović
Fotografija i svetla: Stefan Momirov

Nakon uspešno realizovanih projekata – postavljanja poznatih operskih dela nastalih u baroku, u Beogradu i Novom Sadu, umetnici okupljeni u Novoj Beogradskoj operi stali su pred novi izazov: pripremu premijernog izvođenja Hendlovog dela „Acis i Galatea“. Operski solisti, specijalizovani za izvođenje barokne muzike, kao i odabrani instrumentalisti, posvećeni istorijskom izvođaštvu, pod umetničkim vođstvom maestra Predraga Goste i kontraalta Marijane Mijanović (koja je za ovu priliku radila i režiju), izvešće ovu Hendlovu operu u verziji koja potiče iz 1718. godine. Umetnici će tako obeležiti 300. godišnjicu od premijernog predstavljanja ovog dela u baštama raskošne rezidencije Vojvode od Čandosa u Kenonsu. Kompozitor je tada radio u službi ovog vojvode, koji je i sam svirao flautu i imao na raspolaganju privatni orkestar. Rukovodeći se tadašnjom praksom proslavljanja početka Nove godine u martu, pre nego što je datum pomeren na 1. januar, članovi Nove Beogradske opere će gotovo tačno dva veka nakon engleske premijere, beogradskoj i novosadskoj publici približiti ljubavnu priču između pastira Acisa i nimfe Galatee, koja je još od renesansnog doba nadahnjivala brojne stvaraoce iz oblasti književnosti, muzike i likovne umetnosti. Istoričari muzike navode ovo delo kao jedno od najboljih u Hendlovom opusu, a o njegovoj popularnosti svedoči činjenica da je bilo najizvođenije tokom kompozitorovog života.

Ulaznice za premijeru opere prodaju se u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak programa u holu Sinagoge.

Cena karte: 500,00 dinara – parter sa strane i 800,00 dinara – parter sredina i centralna galerija. On line rezervacije i kupovina karata na: www.muzickaomladina.org

Nova Beogradska opera je osnovana 2014. godine s idejom da ispuni repertoarsku prazninu zemlje i regiona, kao i da stvori mogućnosti za angažovanje novih talentovanih umetnika, a svoj rad zasnuje na strogim principima rada koji su prisutni u Evropi i najpoznatijim operskim kućama u svetu. Posebna pažnja se stavlja na barokni repertoar koji je slabije zastupljen na muzičkoj sceni regiona, tako da se NBO već petu godinu zaredom fokusira na ovaj repertoar. Samostalno ali i u koprodukciji sa drugim teatrima (Narodno pozorište, Madlenianum) NBO je do sada predstavio četiri projekta – Didonu i Eneju Henrija Persla, Krunisanje Popeje Klaudija Monteverdija, Orlanda Georga Fridriha Hendla i Orfeja takođe Klaudija Monteverdija. Ovogodišnja produkcija Hendlove opere Acis i Galatea NBO predstavlja samostalno i to na koncertnoj sceni, polu-scenski, kao što je to bilo učinjeno i na premijeri koju je dirigovao Hendl pre tačno 200 godina. Ova opera se u Srbiji i regionu izvodi po prvi put, a planiranim gostovanjima imaće mogućnost da se predstavi i u drugim gradovima, čime će NBO ispuniti i svoju edukativnu misiju, koju je do sada takođe razvijao kroz svoju Beogradsku baroknu akademiju, a koja se organizuje već petu godinu uspešno u saradnji sa Studijom za ranu muziku.

New Trinity Baroque je poznat kao jedan od najznačajnijih ansambala za ranu muziku u svetu. Osnovan je 1998. godine u Londonu od strane Predraga Goste, a baziran je u Atlanti (SAD). Od nedavno svoje aktivnosti širi i u Srbiju, a u ovom ansamblu sada često nastupaju i mnogi naši umetnici. Repertoar sastava obuhvata muziku od kamerne do orkestarske, od kantata do opera. Koncerti ansambla New Trinity Baroque su veoma posećeni i cenjeni, kako među muzičkim znalcima, tako i samim ljubiteljima muzike renesansne, barokne i klasičarske epohe. Ansambl je ostvario čak devet kompakt diskova visoko kvalitetne produkcije. Do sada su održali brojne koncerte, između ostalih u Švedskoj, Engleskoj, Finskoj. Pored koncerata, često održavaju i različite edukativne aktivnosti i učestvuju na mnogim festivalima u Srbiji i širom sveta (festivali „Piccolo Spoleto“ u Čarlstonu, Rane muzike u Bostonu, Varaždinske barokne večeri i Barokni festival na Korčuli, Festival rane muzike u Beogradu itd.

Predrag Gosta je svoj umetnički rad bazirao najpre na izvođenje i izučavanje muzike 17. i 18. veka svirajući na originalnim instrumentima ili replikama muzičkih instrumenata iz tog perioda, kao i na saradnju s muzičarima koji se bave izvođaštvom tih perioda. Gosta je u poslednjih 17 godina tokom svog boravka u SAD-u zabeležio značajan uspeh, pre svega sa svojim ansamblom Nju triniti barok (New Trinity Baroque), ali i sa zapaženim umetnicima u toj oblasti – Evelin Tab, Florijan Dojter, Endrju Lorens-King i drugima. Maestro Gosta u protekle tri godine sve je više prisutan na našoj muzičkoj sceni, gde je pokrenuo inicijativu Barokne akademije zajedno s poznatom baroknom umetnicom i kontra-altom, Marijanom Mijanović, a od 2014. je i umetnički direktor Nove beogradske opere. Takođe vodi i Novi simfonijski orkestar “Makris”, koji je osnovan 2015. godine i vrlo zapažen kao novi orkestar na domaćoj umetničkoj sceni. Gosta je nastupao na značajnim festivalima rane muzike u SAD-u, Evropi i Rusiji, a dirigovao orkestrima kao što su Londonski simfonijski orkestar i Orkestar državne kapele “Glinka“. U Beogradu je umetnički direktor Festivala rane muzike, koji je magazin „Muzika klasika“ proglasila za najbolji festival u Srbiji u 2017. godini i predsednik udruženja Studija za ranu muziku.

Marijana Mijanović, vokalni pedagog, dramaturg i umetnički ko-direktor, studirala je klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a solo pevanje na Konzervatorijumu „Sweelinck“ u Amsterdamu. Bila je pobednica nekoliko međunarodnih takmičenja. Proboj na međunarodnu scenu ostvarila je 2009. nastupajući na Festivalu d’Aix-en-Provence kao Penelopa u Monteverdijevoj operi Povratak Odiseja u domovinu s ansamblom Les Arts Florissants pod vođstvom Williama Christiea. Takođe je s istim dirigentom i ansamblom Ciriške opere snimila DVD Hendlove opere Orlando gde je tumačila glavnu ulogu. Nastupala je u vodećim svetskim operskim kućama i koncertnim dvoranama, kao i na prestižnim festivalima. Sarađivala je s dirigentima kao što su Riccardo Chailly, Hartmut Henhen, Nikolaus Harnoncourt, Philippe Herreweghe, René Jacobs, Paul McCreesh, Marc Minkowski, Christophe Rousset i drugi. Snimila je mnoga operska ostvarenja Hendla, Vivaldija i drugih kompozitora, a njen solo CD Affetti barocchi s arijama Hendla, objavio je Sony 2007. godine. Marijana Mijanović je i umetnički ko-direktor Barokne akademije u Beogradu. Živi u Švajcarskoj.

Tijana Trailović, scenograf i kostimograf, rođena je u Beogradu. Kao scenograf sarađivala je na predstavama koje su igrane na scenama Narodnog pozorišta u Beogradu, Bitef teatra, Kruševačkog pozorišta i Madlenijanuma. Acis i Galatea je četvrta opera na kojoj učestvuje kao saradnik Nove Beogradske opere. Diplomirala je scenografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti 2011. godine. Scenografski crteži i maketa njenog diplomskog rada iz filmske i televizijske scenografije izlagani su na brojnim izložbama, uključujući i izložbu najboljih radova studenata scenografije ostvarenih u poslednjih deset godina, koja je priređena u UK Vuk Stefanović Karadžić 2015. godine. Pored scenografije i kostima, bavi i drugim oblicima vizuelnih umetnosti. Doktorand je pri odseku za Višemedijsku umetnost Univerziteta umetnosti u Beogradu.