Vojvođanski simfonijski orkestar – ODLOŽENO!

Detalji događaja

  • среда | 22.04.2020.
  • 20:00 - 21:45
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

Svečano otvaranje
Sanjarenja, strasti
Dirigent: Aleksandar MARKOVIĆ (Srbija/Austrija)
Solista: Svetlana AKSENOVA, sopran (Rusija)

P r o g r a m:
H. BERLIOZ
Rimski karneval, op.9 (1844)
Letnje noći, op.7 (1843)
***
Fantastična simfonija op.14 (1830)
***
Prodaja ulaznica za koncert, od 9. marta, u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak programa na mestu održavanja. On-line rezervacije i kupovina na: http://online.muzickaomladina.org/karte//#/login
Cene karata: 600,00 dinara parter sa strane i 800,00 dinara parter sredina i centralna galerija
***
SVETLANA AKSENOVA, sopran, Rusija
Svoje prvo scensko iskustvo umetnica je stekla još u školskim danima kao članica Studija mladih pevača na Konzervatorijumu „Rimski-Korsakov” u rodnom Sankt Peterburgu. Tumačila je uloge Jolante u istoimenoj operi Petra Čajkovskog, Anine u Verdijevoj Travijati i Prve veštice u Perslovoj Didoni i Eneju. Potonji profesionalni angažman dobija u ansamblu Bazelskog teatra, ubrzo nastupajući i u Drezdenskoj operskoj kući, Holandskoj nacionalnoj operi u Amsterdamu i Nemačkoj operi u Berlinu. Već prva sezona 2008/09. u Bazelu obeležena je izvanrednim kritikama za uloge Mimi u Pučinijevim Boemima i Sestre Blanš u Pulankovoj operi Razgovori Karmelićanki. Odmah su usledile i partije Nede u Leonkavalovim Pajacima u Milanu (Teatro Roseto) i Dona Elvire u Mocartovom Don Đovaniju, u švajcarskom kantonu Jura (Opera Obliqua du Jura), da bi 2009. Aksenova doživela senzacionalni debitantski uspeh kao Ćo-Ćo-San u novoj produkciji Pučinijeve Madam Baterflaj u Gvadalahari (Meksiko, „Festival di Mayo”). Naredne sezone donose joj nove role u matičnoj bazelskoj kući, gde ostvaruje uloge Lize u Pikovoj dami Čajkovskog, Grofice u Mocartovoj Figarovoj ženidbi i Rusalke u istoimenoj Dvoržakovoj operi, dok u Dortmundu nastupa u naslovnoj ulozi Pučinijeve Sestre Anđelike. S likom Fevronije u Korsakovljevom Nevidljivom gradu Kitežu debitovala je i u Holandskoj nacionalnoj operi. Berlinska i norveška publika ju je upoznala kao Ćo-Ćo-San, a sarbrikenska kao Dezdemonu u Verdijevom Otelu. U Pariskoj nacionalnoj operi pevala je partiju Rusalke, u Sao Paulu Tatjane u Evgeniju Onjeginu Čajkovskog, a u ponovnom dolasku u Berlin ulogu Mimi u Pučinijevim Boemima, da bi se u Velikom teatru „Liceo” u Barseloni predstavila kao Fevronija. U Velikom teatru u Ženevi izvodila je sopransku partiju u Verdijevom Rekvijemu, a repertoar je proširila i na ulogu Eme u Hovanščini, koju s uspehom tumači u Holandskoj nacionalnoj operi. Nastupala je i s meksičkom Filharmonijom Haliska u Gvadalahari. Koncertni repertoar Svetlane Aksenove obuhvata vokalno-instrumentalna dela Vivaldija (Gloria), Pergolezija (Stabat Mater i Pastoralna misa), Briksija (Magnificat), Betovena (Misa u C-duru), Berlioza (Svečana misa), Bizea (Te deum), Rosinija (Mala svečana misa), Šostakoviča i Dvoržaka (Stabat mater) i Malera (Četvrta simfonija).

ALEKSANDAR MARKOVIĆ, dirigent, Austrija/Srbija
Diplomirao je u klasi Leopolda Hagera na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču, a na Muzičkoj akademiiji „Chigiana” u Sijeni, gde je pohađao majstorske kurseve, nagrađen je počasnom diplomom. Bio je dobitnik stipendije iz Fondacije „Herbert von Karajan” i pobednik 7. Mеđunarodnog takmičenja „Grzegorz Fitelbeg” u poljskom gradu Katovice. Aleksandar Marković raspolaže širokim simfonijskim i operskim repertoarom u stilskom opsegu od klasicističkih i romantičarskih, pa do najsavremenijh kompozicija. Njegovo interesovanje za muziku XX veka i avangardu ogleda se u izvođenju dela Hartmana, Šiskea, Ištvana Rože, Ligеtija, Lutoslavskog, Glasa, Pinčera, Jusupova, Salоnena.
Kao muzički direktor Opere „North” u Lidsu dirigovao je Janačekovom Jenufom, kao i Štrausovim Kavaljerom s ružom, a vodio je i nekoliko orkestarskih koncerata ove kuće s opsežnim programom sastavljenim od dela Mocarta, Šumana, Vagnera i Riharda Štrausa. Još raznovrsniji repertoar imao je s operskim ansamblom Tirolskog državnog teatra u Insbruku, s kojim je pripremio izuzetno uspešne i kritički aklamativno ocenjene predstave Salome, Ukletog Holanđanina, Madam Baterflaj, Toske, Kavalerije rustikane i Pajaca, Figarove ženidbe, Romea i Julije, Travijate, Nabuka, Norme i Labudovog jezera.
U operskom domenu značajna je i njegova saradnja s Narodnim pozorištem u Beogradu, gde je radio na novoj produkciji Verdijeve Moći sudbine, a gostovao je i u Narodnom pozorištu u Pragu i Državnom teatru u Salcburgu. „Vagnerovu godinu” 2013 (dva veka od kompozitorovog rođenja) proslavio je novom postavkom Ukletog Holanđanina u Slovenskom narodnom gledališču u Ljubljani i koncertnim izvođenjem Rijencija s Minhenskom filharmonijom u Gaštajgu.
U toku vremena provedenog s Filharmonijom iz Brna, pored koncerata u okviru redovne sezone, nastupao je s orkestrom u bečkom Koncerthauzu, u Velikoj dvorani salcburškog Festšpilhausa, Palati umetnosti u Budimpešti, Bruknerhausu u Lincu, Holu Kraljice Elizabete u Antverpenu, Dvorani „Reduta” u Bratislavi, kao i na velikoj turneji u Japanu. U jesen 2014. izveli su program muzike Riharda Vagnera u Gracu, u čuvenoj Sali „Stefanie” povodom otvaranja Muzikferajna u tom gradu, u sklopu proslave 200-godišnjice Štajerske.
Markovićeva saradnja s poznatim svetskim simfonijskim ansamblima proteže se, između ostalog, na Kraljevsku filharmoniju iz Liverpula, simfonjske orkestre Birmingema, Irske, Odenzea, Bornmuta, Malmea, Škotskog Bi-Bi-Sija, Hrvatske radiotelevizije i Radio Praga, Katarsku, Slovenačku i Slovačku filharmoniju, Belgijski nacionalni orkestar, Orkestar Minhenskog radija, Orkestar „Beethoven” iz Bona, Оrkestar Koncerthauza iz Berlina i druge.
Među ostalim dirigentskim angažmanima izdvajaju se i nastupi sa Simfonijskim orkestrom Španskog radija i televizije, Drezdenskom, Štutgartskom, Beogradskom i Zagrebačkom filharmonijom, Državnom kapelom iz Halea, Bečkim i Praškim simfonijskim orkestrom, Orkestrom „Mozarteum” iz Salcburga, Bečkim kamernim orkestrom, Državnim orkestrom Braunšvajga, Filharmonijom „Janaček” iz Ostrave, Litvanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom, „Kremeratom Baltikom” i još nizom svetski uglednih evropskih ansambala.

VOJVOĐANSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR, Srbija
Nastavljač Vojvođanskih simfoničara, orkestar je od februara 2011. godine formiran kao Vojvođanski simfonijski orkestar, organizovan po principu ansambla „stađone”. Do sada je ostvario blizu 100 koncerata, dostigavši značajan nivo muziciranja i dobre interpretativne standarde. Insistiranjem na raznolikosti klasičnog, ponekad i žanrovski šireg repertoara (posebno kada su bili u pitanju popularniji „gala novogodišnji koncerti”), orkestar se do sada najbolje predstavljao u poznoromantičarskim delima simfonijske i koncertantne literature, pleneći raskošnim zvukom, širokom dinamičkom skalom i raspevanim kantilenama, ali se odlično iskazivao i u interpretacijama kompozicija XX veka, kao i savremenog domaćeg stvaralaštva.
U proteklom periodu uspešno je izveo preko sedamdeset premijernih programa, s učešćem svetski priznatih domaćih i stranih dirigenata. Od renomiranih gostujućih umetnika međunarodne muzičke scene s kojima je sarađivao, važno je spomenuti maestre kao što su Saulijus Sondeckis, Marko Parizoto, Mats Liljefors, Markus Pošner, Ližija Amadio, Filip Piket, Frančesko la Vekija, Bundit Ungrangse, Mladen Tarbuk, te atraktivne soliste među kojima su bili Valerij Ojstrah, Martin Kefler, Sreten Krstić, Siprijen Kacaris, Aleksandar Madžar, Rita Kinka, Jasminka Stančul, Kristof Berner, Nemanja Radulović, Katarina Jovanović, Nebojša Jovan Živković, Laura Levai Aksin, Roman Simović, Gzavije Filips, Žan-Mark Filips Varžabedijan, Nikolas Altštet, Maja Bogdanović, klavirski duo Sanja i Lidija Bizjak, Laura Vukobratović, Dejan Bogdanović, Stefan Milenković, Fransoa Salke, Anjelo Deziderio, Mladen Čolić, Ratimir Martinović, Aleksandar Tasić, Ksenija Janković i još niz takođe izvanrednih interpretatora. Prema oceni stručnih kritičara, kao i angažovanih gostujućih dirigenata i solista, Vojvođanski simfonijski orkestar dostigao je visok interpretativni nivo respektabilnog profesionalnog ansambla, a po svojoj poziciji u matičnoj sredini redovno učestvuje i na Novosadskim muzičkim svečanostima.
Jula 2014. Vojvođanski simfoničari su prvi put zakoračili u međunarodne vode i predstavili se na 60. Splitskom ljetu i 65. Dubrovačkim ljetnim igrama. Oba festivalska koncerta pozitivno su ocenjena u pisanim i elektronskim medijima, dok je mladi hrvatski violinista Marko Gracijani, solista u Koncertu za violinu i orkestar Petra Čajkovskog, dobio za svoju interpretaciju nagradu „Judita” dnevnog lista Slobodna Dalmacija. Priznanje našem ansamblu stiglo je i od časopisa Muzika klasika, čiji žiri mu je za uspešnost delovanja u 2014. dodelio nagradu za orkestar godine. U novembru 2015. orkestar je prvi put zapaženo muzicirao u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu, a oktobra 2016. godine na Beogradskim muzičkim svečanostima u istoj sali.
Od sezone 2018/19. Vojvođanski simfonijski orkestar, pored redovnih koncerata klasične muzike, beleži i niz žanrovskih iskoraka, sarađujući s poznatom interpretatorkom sevdalinki Amirom Medunjanin, ansamblom „Janoška”, te džez pevačicom Mirtil.