Simfonijski orkestar Akademije umetnosti u Novom Sadu

Detalji događaja

  • уторак | 28.04.2020.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

Od mraka ka svetlosti
Dirigent: Andrej BURSAĆ
Solista: Milijana NIKOLIĆ, mecosopran (Srbija/Italija)

P r o g r a m:
R. WAGNER
Tanhojzer, uvertira
Pesme Matilde Vesendonk
***
L. v. BEETHOVEN: Simfonija br.5, u c-molu, op. 67

Prodaja ulaznica za koncert, od 9. marta, u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak programa na mestu održavanja.
On-line rezervacije i kupovina na: http://online.muzickaomladina.org/karte//#/login
Cene karata: 600,00 dinara parter sa strane i 800,00 dinara parter sredina i centralna galerija

MILIJANA NIKOLIĆ, mecosopran, Srbija/Italija
Jedna je od vodećih mecosopranistkinja najpoznatijih operskih kuća sveta srednje generacije, čije interpretativne domete aklamativno pozdravlja kritika i publika širom Severne Amerike, Australije, Novog Zelanda, Azije i Evrope. Podjednako je cenjena i kao koncertna pevačica.
Posle diplomiranja na beogradskom Fakultetu muzičke umetnosti, u klasi Radmile Smiljanić, debitovala je u Operi Narodnog pozorišta kao Treća dama u Mocartovoj Čarobnoj fruli i u ulozi Tizbe u Rosinijevoj Pepeljugi, da bi joj potom dvogodišnja stipendija, počev od 2001. godine, omogućila usavršavanje na Akademiji za soliste milanske Skale. Njeno prvo ogledanje u ovoj slavnoj operskoj kući s glavnom mecosopranskom ulogom u Verdijevom Obertu, ponovljeno i u Đenovi, otvorilo joj je vrata i drugih muzičkih pozorišta u Italiji, u kojima tumači prve mecosopranske partije, uključujući i naslovnu u Ifigeniji u Tauridi Kristofa Vilibalda Gluka (u Skali i Rimskoj operi, pod vođstvom Rikarda Mutija), potom i ulogu Eme u Donicetijevoj operi Hugo, grof od Pariza, koju pored Skale igra i u Bergamu i Kataniji. Karijera je vodi i u Koreju i Hongkong, gde je upoznaju kao Eboli u Verdijevom Don Karlosu, ali i kao solistkinju uz Hongkonšku filharmoniju i ansambl „Sinfonietta”, da bi je čuli i na Festivalu u Kanazavi, u Japanu, gde je u seriji koncerata izvodila dela ruskih kompozitora.
U Australiji, gde nastupa već deset godina, angažuju je najčešće kao Karmen, Acučenu u Verdijevom Trubaduru, kneginju u Pučinijevoj Sestri Anđeliki, Ježibabu u Dvoržakovoj Rusalki, Veneru u Vagnerovom Tanhojzeru, Ulriku u Verdijevom Balu pod maskama i Adelaidu u Arabeli Riharda Štrausa. Zahvaljujući svom raskošnom, toplo obojenom glasu i strastvenoj glumačkoj izražajnosti proslavila se i kao Amneris u Verdijevoj Aidi, da bi je sjajno izvodila i u Sijetlu, a s tom ulogom je imala i debi za Operu u Mičigenu 2012. godine. Njena interpretacija likova Džejn Sejmur u Donicetijevoj Ani Bolen, uz najeminentnija imena svetske scene (pod vođstvom Marka Armilijata), i Sare, vojvotkinje od Notingema, u operi Roberto Devero istog autora u njujorškom Metropolitenu 2015, zatim uloga Eboli, Karmen i Amneris u Australiijskoj operi i Operi „Fudživara” u Japanu, te gostovanje u madridskom Kraljevskom teatru opisani su laskavim recenzijama. U Evropi je Milijana Nikolić poslednje decenije nastupala kao Karmen na Festivalu u Savonlini u Finskoj (2010), ne zapostavljajući dalje ni Sidnej, Melburn i Adelejd, niti Operski teatar u Mičigenu, kao ni Brizbejn i Novi Zeland. Zapažen je njen doprinos na svetskom premijernom izvođenju opere Bliss Breta Dina s ansamblom Australijske opere u Sidneju i Melburnu 2010. godine, kao i na festivalu u Edinburgu.

ANDREJ BURSAĆ, dirigent, Srbija
Diplomirao je klavir i dirigovanje, a potom stekao zvanje magistra dirigovanja.
Umetničku karijeru započinje kao dirigent čuvenog hora „Josif Marinković” iz Zrenjanina, na čijem čelu se našao ubrzo posle smrti svog oca Slobodana Bursaća, legendarnog vođe ovog ansambla, nastavivši već naredne 1994. godine njegov rad i negovanje prepoznatljiivog, specifičnog stila interpretacije, posebno duhovne muzike.
Dirigentsku aktivnost Andrej Bursać dalje razvija saradnjom s ansamblima i institucijama poput Opere SNP-a u Novom Sadu, Simfonijskog orkestra i Hora Radio-televizije Srbije, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Simfonijskog orkestra i Hora Akademije umetnosti u Novom Sadu, Novosadskog kamernog orkestra, ansambla „Camerata Academica” i drugih, pokazujući veliku raznovrsnost umetničkog delovanja. Njegov repertoar obuhvata horske i simfonijske, odnosno koncertantne kompozicije, veliki broj vokalno-instrumentalnih formi, dela operskog i operetskog repertoara, kao i ostvarenja za kamerni orkestar, a najzad i numere iz oblasti popularne muzike.
Pod pokroviteljstvom Vlade Vojvodine, umetnik 2006. godine osniva Vojvođanski mešoviti hor, s ciljem dostizanja visokih umetničkih dometa, s kojim izvodi brojne koncerte u zemlji i inostranstvu. Repertoar hora obuhvata klasične i savremene vokalno-instrumentalne kompozicije, kao i dela standardnog horskog a cappella repertoara.
Zaposlen je kao redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu i šef Katedre za dirigovanje. Bio je gostujući predavač na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a od 2008. do 2012. i član Gradskog veća za kulturu Novog Sada. Godine 2011. pokrenuo je inicijativu da se grad Novi Sad kandiduje za evropsku prestonicu kulture i bio prvi predsednik Organizacionog odbora „NS EPK”.

SIMFONIJSKI ORKESTAR AKADEMIJE UMETNOSTI
Premda su profesori i studenti Akademije umetnosti od samog nastanka ove visokoškolske ustanove negovali kamerno i orkestarsko muziciranje, povod za osnivanje Simfonijskog orkestra Akademije umetnosti bio je završni koncert 13. Susreta muzičkih akademija Jugoslavije, održan u Novom Sadu 24. maja 1986. godine. Tom prilikom studenti s različitih jugoslovenskih visokih muzičkih škola učestvovali su u pripremi Mocartovog Rekvijema i Listovog Koncerta za klavir i orkestar br. 1, pod dirigentskom palicom maestra Mladena Jagušta. Posle uspešno izvedenog programa, tadašnje rukovodstvo akademije, na čelu s dekanom prof. Nenadom Ostojićem, odlučuje se za formiranje stalnog simfonijskog ansambla čiji će sastav činiti studenti AU koji bi u toku svog školovanja imali prilike da realizuju po dva ili više projekata za vreme studijske godine. Pored simfonijske muzike, orkestar od svog postojanja često izvodi i u mise, oratorijume i druga vokalno-instrumentalna dela.
Simfonijski orkestar Akademije umetnosti ostvario je do sada oko 80 koncerata u Novom Sadu, a neretko su programi bili izvođeni i u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, zatim Negotinu, Somboru, Zrenjaninu i Subotici.
Posle dugogodišnjeg delovanja maestra Mladena Jagušta, stalni dirigent ansambla danas je prof. Andrej Bursać, a kao gostujući dirigenti nastupali su Željka Milanović, Fedor Prodanov, Berislav Skenderović, Saša Nikolovski Đumar (Makedonija), Tomislav Fačini (Hrvatska), Ilmar Lapinš (Litvanija), Mark Rasel Smit (SAD), Klaudio Vandeli (Italija) i dr.
Repertoar Simfonijskog orkestra čine prevashodno dela romaničarske epohe, ali i opusi bečkih klasičara i baroknih majstora. Poslednjih desetak godina na programima su i ostvarenja muzike XX i XXI veka (Orf, Šostakovič, Kančeli, Štatkić, Vrebalov).
Sa Simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti nastupali su naši renomirani umetnici: Rita Kinka, Kemal Gekić, Iris Kobal, Ištvan Varga, Dejan Bogdanović, Irina Jašvili, Dorijan Leljak, Ratimir Martinović, Željko Lučić, Milan Miladinović, Mihajlo Zurković, Aleksandar Tasić, Laura Levai Aksin, Robert Lakatoš, Jasminka Stančul, Dejan Mlađenović, Florijan Balaž, Jadranka Petrović, Ljudmila Gros i mnogi drugi.

(Podaci preuzeti iz baze podataka projekta „Kulturološki identiteti u umetničkoj produkciji Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu – arhiviranje i analitičko predstavljanje građe i tradicije”, br. 114-451-1671/2016-02, finansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj).