LA VIE EN ROSE – Novogodišnji gala koncert

Detalji događaja

  • недеља | децембар 22, 2019
  • 20:00 - 21:30
  • Srpsko narodno pozorište, Pozorišni trg 1, Novi Sad
  • 021/ 520-091

MYRTILL MICHELLER & VOJVOĐANSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR
Dirigent: DŽIJAN EMIN
Program: veče francuskih šansona

Višestruko nagrađivana džez pevačica iz Mađarske, koja peva podjednako savršeno na više jezika – Mirtil Miheler će se prvi put predstaviti našoj publici izvođenjem mahom francuskih šansona, gde su neizostavne i pesme čuvene Edit Pjaf La vie en rose, L’hymne a l’amour, Milord, Non, je ne regrette rien, Padam, Padam i mnoge druge. Nezaboravne melodije slušaćemo u specijalnim aranžmanima za glas i simfonijski orkestar, koje je napravio ugledni makedonski umetnik Džijan Emin, koji će i dirigovati koncertom.
Novogodišnji gala koncert deo je ciklusa Božićno-novogodišnji koncerti u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada.

Ulaznice u prodaji od petka, 8. novembra na blagajni Srpskog narodnog pozorišta (Pozorišni trg 1, tel. 021/520-091), radnim danima od 10h i subotom od 14h, do početka predstava i on line na: https://prodaja.snp.org.rs/sr/site/index
Cene karata: 2.000,00 dinara parter i 1.600,00 dinara balkon

***
Mirtil Miheler rođena je 1972. godine. Završila je studije francuskog jezika i književnosti 1995. godine, a potom je stekla i diplomu na Muzičkoj akademiji „Franc List“ u Budimpešti, na odseku za džez pevanje 1999. Mirtil privlači pažnju javnosti 2000. godine, izvodeći muziku za film The Dreamcar. Godine 2004. objavljuje prvi album sa džez standardima Just Found out about Love. Ubrzo posle toga postaje jedna od najboljih i najpriznatijih vokalnih umetnica u Mađarskoj. Od 2006. sarađuje s gitaristom Tiborom Pinterom, s kojim ostvaruje nekoliko albuma: Same as You (2006), koji je ubrzo posle objavljivanja nominovan za nagradu „Fonogram“ za džez album godine, zatim True Colors (2009) i Voice and Guitar (2011. i 2015). Postaje i glavni vokal popularne TV emisije RTL Klub Dance 2007, a mađarski magazin Magyar Hirlap uvrštava je među 50 najboljih mađarskih mladih umetnika za tu godinu. Od njenih albuma posebno mesto zauzimaju Save the Last Dance for Me (2008), gde Mirtil peva neke od najvećih evergrin i pop hitova, ali u džez maniru, kao i album Rendevú/Rendez-vous, gde izvodi čuvene francuske šansone na mađarskom jeziku. Do sada njeno najuspelije izdanje nosi naslov Swinquistique, s odabranim francuskim šansonama, pop i evergrin pesmama na francuskom i engleskom jeziku u specijalnim aranžmanima – u džipsi sving stilu. Godine 2013. u nemačkom gradu Gronau Swinquistique dobija Zlatnu nagradu za maksimalnu prodaju u Mađarskoj.

Rođen u Skoplju, Džijan Emin je svestrani umetnik s bogatim muzičkim iskustvom. Od mesta vodeće horne u Makedonskoj filharmoniji, visprenih improvizacija na više instrumenata, koje je usavršio u džez muzici, preko dirigovanja brojnim međunarodno priznatim orkestrima, sviranja gitare i klavijatura s rok grupama, pa sve do komponovanja i pravljenja aranžmana muzike za film i pozorište, produkcije albuma i mesta umetničkog direktora mnogih festivala, Džijan svuda daje originalan pečat i otkriva svoju neverovatnu muzikalnost.
Smatra se jednim od vodećih savremenih muzičara u Makedoniji, ali je vremenom stekao i veliki međunarodni ugled. Sarađivao je s vrhunskim muzičarima, kao što su Derik Mej, Huan Etkins, Džef Mils, Fransesko Tristano i oskarovcima i dobitnicima nagrade „Gremi“, među kojima su i A. R. Rahman, Frank London, Malkolm Bern, Vilijam Parker, Bob Stjuart, Frančesko Bearcati, Luka Akino, Đanluka, Peter Herbert, Damo Suzuki, „Air“, Glorija Estefan..
Kao dirigent i producent radio je na više projekata s Detroitskim simfonijskim orkestrom, Melburnskim simfonijskim orkestrom, pariskim orkestrom „L’amoureux“, Flandrijskim simfonijskim orkestrom (Belgija), Makedonskom filharmonijom, Gruzijskim nacionalnim orkestrom, Nacionalnim orkestrom Lorene (Francuska) i dr. Sarađivao je i s Beogradskom filharmonijom, Orkestrom bez granica (No Borders Orchestra), Međunarodnim omladinskim orkestrom „Istok – Zapad“, Makedonskim simfonijskim orkestrom projekta „F.A.M.E.’S.“…
Njegovo ime se pojavljuje na velikom broju albuma. Komponovao je i orkestrirao muziku za više filmova i pozorišnih predstava.

Vojvođanski simfonijski orkestar, do sada je ostvario blizu 100 koncerata, dostigavši značajan nivo muziciranja i zavidne interpretativne standarde. Orkestar privlači na svoje novosadske koncerte u Sinagogi i Srpskom narodnom pozorištu uvek brojnu publiku. Insistiranjem na raznolikosti klasičnog, ponekad i žanrovski šireg repertoara (posebno kada su u pitanju popularniji „gala novogodišnji koncerti”), orkestar se do sada najbolje predstavljao u poznoromantičarskim delima simfonijske i koncertantne literature, pleneći raskošnim zvukom, širokom dinamičkom skalom i raspevanim kantilenama, ali se odlično iskazivao i u interpretacijama kompozicija 20. veka, kao i savremenog domaćeg stvaralaštva. U proteklom periodu uspešno je izveo preko 70 premijernih programa, s učešćem svetski priznatih domaćih i stranih dirigenata. Prema oceni stručnih kritičara, kao i angažovanih gostujućih dirigenata i solista, Vojvođanski simfonijski orkestar dostigao je visok interpretativni nivo respektabilnog profesionalnog ansambla, a po svojoj poziciji u matičnoj sredini redovno učestvuje i na Novosadskim muzičkim svečanostima. Jula 2014. vojvođanski simfoničari su prvi put zakoračili u međunarodne vode i predstavili se na 60. Splitskom ljetu i 65. Dubrovačkim ljetnim igrama. Oba festivalska koncerta izuzetno pozitivno su ocenjena u pisanim i elektronskim medijima. U novembru 2015. orkestar je prvi put zapaženo muzicirao u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu, a oktobra 2016. godine na Beogradskim muzičkim svečanostima u istoj sali.