Zoran PREDIN & Matija DEDIĆ

Detalji događaja

  • субота | 13.01.2018.
  • 22:00 - 23:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9
  • 021/ 452-344

Tragovi u sjeti

Kao uvertira za 2021. godinu kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, Fondacija “Novi Sad 2021” počinje s građenjem kapaciteta dočeka Dve Nove godine, kao budućih termina svečanog otvaranja i zatvaranja godine kad će Novi Sad poneti titulu.
13. januara dočekaćemo 7526. godinu na više od 21 kultne lokacije među kojima su kulturna, administrativna, poslovna i obrazovna zdanja, kao i ugostiteljski objekti, a izvođači najrazličitijih žanrova nastupiće na potpuno neočekivanim mestima…

Jedan od brojnih program održaće Zoran Predin, slovenački muzičar i tekstopisac i nekadašnji vođa grupe „Lačni Franz“ i poznati džez pijanista Matija Dedić.
Na programu će biti numere s njihovog zajedničkog albuma pod nazivom Tragovi u sjeti.
O samom projektu i saradnji ova dva umetnika, Zoran Predin u jednom intervjuu priča: „ Matija je Arsena i mene često pratio na klaviru, a ja sam dugo razmišljao o tome kako bih mogao snimiti svima poznate, a i meni drage pesme, u kojima sam otkrio puno sebe. Želja mi je bila da tim pesmama dam novu boju, novo lice, nešto svoje. Mnogi su mi rekli da sam lud i da dobro znam da niko pesmu Magla ne peva dobro kao Josipa Lisac, Galeb i ja kao Oliver ili Ti si mi u krvi kao Zdravko Čolić. Rekao sam da ne mislim da se takmičim s bilo kim, već da želim da na neki način promenim pesme, kako bi dobile drugačiji kvalitet. Pitali su me onda kako ću to napraviti, a ja sam odgovorio tako što ću ih vratiti u kolevku, da budu onakve kakve su bile kad su se rodile. Matija je pristao, a u jednom intervjuu objasnio je da mu je to bio veliki izazov jer su te pjesme popularne i poznate po svojim originalnim izvedbama. Prvo smo isprobali kako naša ideja zvuči, i jedan drugog iznenadili.
Matija i ja smo ovom saradnjom izgradili i neke mostove. Jako je bio dirljiv trenutak kad sam u Nišu pevao „Galeba“, pesmu koju Nišlije nisu čule 25 godina. Kad sam počeo pevati, plakali su i pevali. To je najveća nagrada. Slično se dogodilo u Dubrovniku u hotelu Argentina kad sam pevao Priču o Vasi Ladačkom...“

Karte za koncert se prodaju na svim prodajnim mestima Gigstixa:
http://gigstix.com/sve-ulaznice/6-koncerti/2052-matija-dedi-i-zoran-predin-13012018-novi-sad-sinagoga