SEDRA – opera u pet slika

Detalji događaja

  • utorak | 18.12.2018.
  • 20:00 - 21:25
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

*premijera*
Kompozitor: Miroljub Aranđelović Rasinski
Po ideji dr Vlade Batnožića
Libreto: Milanka Berković
Tanja Andrijić, sopran
Nataša Jović Trivić, mecosopran
Vanja Biserčić, tenor
Vuk Zekić, bariton
Beogradski simfoničari
Beogradski vokalni ansambl
Dirigent: Radan Jovanović
Naratori: Nebojša Dugalić i Nebojša Kundačina

Prodaja ulaznica u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344) radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak programa u holu Sinagoge.
Cena karte: 600,00
Pokrovitelj: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije
Organizator programa: Hor „Kraljica Marija“
***
Opera „Sedra“
„Sedra“ je istorijsko-muzički prikaz progona jednog naroda. Prati vekovno stradanje i nestanak Srba, posebno sa prostora Krajine oko reke Une. Prikazuje događaje još od vremena turske vladavine, prve seobe i život graničara na Austro-ugarskoj granici. Oslikava teško vreme Prvog i Drugog svetskog rata – vreme najvećih stradanja na balkanskim prostorima. Dotiče se i poslednjeg progona Srba devedesetih godina prošlog veka posle kojeg zemlja Krajišnika ostaje skoro etnički čista.
„Sedra“ počinje legendom o vili koja preko Une prenosi crkvu. Iako na sebe preuzima taj uzvišeni čin, biva ustreljena. U reci se pretvara u sedru, čuvajući krst – večiti simbol vere i nade u spasenje.
Srpski narod vekovima prati nesreća zbog neostvarene želje koju je i sam Gospod blagoslovio. Kako se nevolje smenjuju i životi prolaze, sazreva vreme i za oprost, a raseljen srpski narod pronalazi svoja ognjišta na pustim banijskim predelima pod krstom vekovne želje.
Sanjala sam snove o krstu i sedri
tamo gde se Una u koritu vedri…

Sedra (sedimentima stena, koja nastaje u bistrim i hladnim vodama ) u alegorijskom značenju, u operi predstavlja kamen ovozemaljske čistote. Njegova bistrina i čistota predstavljaju branu između zemaljskog i večnosti za nevine duše koje traže mir za sebe i svoje najmilije.
Sedra čisti duše napaćene i izgubljene u vihoru ratova, progona i stradanja, učvršćuje veru i mir u hrišćanstvu, priprema za odlazak pred tron Presvetog Trojstva.
Sedra je kamen koji izranja radi naših predaka i opominje na povratak istinskim vrednostima.