Ratimir Martinović, klavir

Detalji događaja

  • subota | 21.10.2023.
  • 20:00 - 21:30
  • Gradska kuća, svečana sala, Trg slobode 1, Novi Sad
  • 021/452-344

Nomus 2023.

Klavirska muzika Vasilija Mokranjca , povodom sto godina od kompozitorovog rođenja

Iako jedan od najistaknutijih srpskih kompozitora druge polovine XX veka, Vasilije je do danas ostao u senci Stevana, svog bliskog rođaka. Međutim, dostignuća koje je Stevan ostvario na polju horske, Vasilije je uradio na području instrumentalne – simfonijske i klavirske muzike.
Veče posvećeno isključivo klavirskim delima ovog nedovoljno poznatog i zanemarenog, a izuzetno značajnog stvaraoca, prirediće jedan od najboljih savremenih pijanista s ovih prostora, Ratimir Martinović.

Prodaja ulaznica od 15. septembra u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 9h do 14h, kao i on line (uplata na račun) na linku, OVDE
Cena ulaznice: 1.000 dinara

Ratimir Martinović, prema rečima kritičara, „visokim intelektom, briljantnom tehnikom i originalnim izrazom, a istovremeno delikatnim lirskim i snažnim dramskim zvukom s bezbrojnim alhemijskim tonskim nijansama“, obezbeđuje posebno mesto i status među umetnicima svoje generacije. Održao je preko 700 koncerata i svirao sa 60-tak orkestara u Evropi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi, u najprestižnijim muzičkim dvoranama.
Svestran i imaginativan, ne samo u izvođačkoj praksi, već i u dijapazonu delovanja i aktivnosti, Martinović je i osnivač i direktor jednog od najprestižnijih festivala na Balkanu – KotorArt-a.
Aktivan je i na pedagoškom planu. Jedan je od najmlađih redovnih profesora u istoriji Univerziteta u Novom Sadu koji od svoje 24. godine samostalno formira generacije mladih pijanista.
Zajedno s porodicom Mokranjac, osnivač je i predsednik Fondacije ,,Vasilije Mokranjac”, čija je misija očuvanje zaostavštine velikog srpskog muzičkog stvaraoca,i promocija njegovih ostvarenja u regionalnim i svetskim okvirima.
Objavio je dvostruki Ce-De s kompletnim klavirskim opusom Vasilija Mokranjca, u novembru 2019. godine za izdavačku kuću „Naxos/Grand Piano Production“.