Rahmanjinov za dva klavira

Detalji događaja

  • petak | 15.12.2023.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

Ciklus „Božićno-novogodišnji koncerti“

Vladimir MILOŠEVIĆ – Aleksandar SINČUK
Program povodom dvostrukog jubileja najčešće izvođenog ruskog kompozitora na svetu u izvođenju dvojice vrsnih i izrazito darovitih pijanista.

Sergej Rahmanjinov je rođen pre 150, a preminuo pre 80 godina. Iako je više od 25 godina proveo van Rusije, u zapadnoj Evropi i Americi – prvo putujući, kao kosmopolita i virtuoz, a kasnije kao emigrant, njegova muzika se smatra simbolom ruskog, a on osobom koja je oličenje ruske kulture.
Rahmanjinov je bio podjednako nadaren i kao  pijanista, pa je samim tim težište njegovog stvaralašta bilo na kompozicijama za klavir, za instrument koji je najbolje osećao i poznavao.

Program:
Svita za dva klavira br. 1, op. 5, ciklus „Fantzije-slike“
Svita za dva klavira br. 2, op. 17
***
Simfonijske igre op. 45, *verzija za 2 klavira

Ulaznice za koncert su u prodaji od ponedeljka 13. novembra, u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 9h do 14h, kao i na dan koncerta od 18h do 20h u holu Sinagoge.
On-line rezervacije i uplate na račun na linku OVDE 
Cena karte: 800,00 dinara

Pijanista Vladimir Milošević nastupa širom Evrope i sveta. Pobeda na konkursu „Concerti in Villa“ u Vičenci donela mu je nastup u čuvenom njujorškom Karnegi holu. Kao solista, svirao je s nizom sjajnih orkestara, među kojima su i  s filharmonije iz Kejptauna i Johanesburga, Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije,  Filharmonija „Kvazulu Natal“ iz Durbana,  Orkestar praške opere, Simfonijski orkestar Teatra „Olimpico“ i Simfonijski orkestar grada Volongonga. Redovno nastupa i u kamernim formacijama i to s eminentnim solistima, kao što su Stefan Milenković, Dragan Đorđević, Roman Simović, Dmitrij Prokofjev, Janoš Balint, Dejan Gavrić, na festivalima u Rusiji, Sloveniji, Italiji, Belgiji, Srbiji.
Dobitnik je više nagrada na prestižnim konkursima u Poljskoj, SAD-u, Australiji, Italiji i Francuskoj.
Vladimir Milošević je diplomirao i magistrirao, u klasi prof. Nevene Popović na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je danas  redovni profesor na katedri za klavir.

Aleksandar Sinčuk danas svira u najznačajnijim muzičkim dvoranama širom Evrope i sveta.
Rođen je 1988. godine u Rusiji, školovao se u Moskvi, a usavršavao na Univerzitetu Južne Kalifornije.
Još kao mladi umetnik, tokom studija na Državnom konzervtaorijumu „P. I Čajkovski“ u Moskvi, pod mentorstvom profesora Valerija Pjasetskog,  Sinčuk je postao laureat mnogih prestižnih pijanističkih takmičenja. Između ostalih, ističu se Prva nagrada na Međunarodnom konkursu „Rahmanjinov“ u Moskvi i Zlatna medalja na Međunarodnom konkursu „Vladimir Horovic“ u Kijevu.
Sarađivao je s brojnim uglednim orkestrima i nastupao pod vođstvom proslavljenih dirigenata kao što su Dmitrij Jurovski,  Valerij Gergijev, Valerij Poljanski, Maksim Eškenazi, Uroš Lajovic i mnogi drugi.
Održao je nekoliko svetskih turneja: u Sjedinjenim Američkim Državama, s Moskovskim simfonijskim radio orkestrom i maestrom Aleksejem Kornijenkom, zatim u Španiji s Nacionalnim filharmonijskim orkestrom Rusije i maestrom Vladimirom Spivakovom i skoro dvomesečnu turneju po gradovima Kine sa preko 20 solističkih koncerata.
Godine 2021. završio je doktorske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je danas zaposlen u zvanju vanrednog profesora.