Kantate i svite Johana Sebastijana BAHA

Detalji događaja

  • subota | 30.03.2019.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Katolička porta 2, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Celovečernji koncert vokalne i instrumentalne muzike slavnog baroknog kompozitora!
Učesnici:
Hor „Orfelin” (Novi Sad)
Simfonijski orkestar „Makris”
Solisti: Radoslava Vorgić, sopran (Nemačka/Srbija), Sreten Manojlović, bas-bariton (Austrija/Srbija) i Dušica Blaženović, violina
Dirigenti: Tamara Adamov Petijević (Novi Sad) i Predrag Gosta (SAD/Srbija)

Program:
Johann Sebastian Bach (1685-1750):

Orkestarska svita br. 1 u C-duru, BWV 1066, za dve oboe, fagot, gudače i basso continuo (1717)
Kantata “Nun komm der heiden Heiland”, BWV 61, za sopran, bas, hor, gudače i continuo (1714)
Preludium za violinu iz Partite u E-duru, BWV 1006 (1720); aranžman za violinu solo i gudače Andreasa Makrisa (1982)
Kantata “Wachet auf ruft uns die Stimme”, BWV 140, za sopran, bas, hor, gudače i kontinuo (1731)

Prodaja ulaznica i informacije u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452 344) radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja.
Cena karte: 600,00 dinara
*Studenti, đaci i penzioneri imaju popust 50%

Vokalni studio i orkestar ORFELIN  od svog osnivanja 2009. godine, priređuje uglavnom tematske muzičke projekte, promovišući trajne i uzvišene vrednosti umetničke muzike kroz njeno povezivanje s velikim hrišćanskim praznicima, istorijskim epohama ili značajnim jubilejima. Veći deo ansambla čine članovi poznatog hora „Sveti Stefan Dečanski“, profesionalni muzičari, kao i studenti Muzičke akademije. Ansambl je do sada održao brojne koncerte barokne muzike, na kojima je izvodio madrigale i motete u saradnji s Beogradskim baroknim solistima i dirigentom Predragom Gostom, kao i kantate, oratorijume i pasije Baha, Hendla, Pergolezija, Mocarta itd. Posebno mesto u repertoaru „Orfelina“ zauzima srpska muzika svih epoha, a igrokaz Čovek sav od muzike, posvećen liku i delu Kornelija Stankovića, izveden je mnogo puta i omiljen je u vrlo širokom auditorijumu. Inspiraciju za ime ansambl je dobio od renesansne ličnosti Zaharija Orfelina, jednog od najznačajnijih, ali i najneobičnijih srpskih stvaralaca. Svojim životom i delatnostima, koje uključuju čak dvadesetak zanimanja, on im se ukazao kao izuzetna metafora njihovih ideja i ciljeva, a i kao ilustracija njih samih, modernih nomada i tragača u svetu u kome živimo.

NOVI SIMFONIJSKI ORKESTAR „MAKRIS” svoj prvi koncert priredio je pre nešto više od dve godine – 31. januara 2015. Osnivač i umetnički direktor orkestra je dirigent Predrag Gosta, a orkestar okuplja prvenstveno mlade talente i ujedno je zvaničan orkestar Nove beogradske opere (osnovane marta 2014). Ovaj ansambl deluje pod pokroviteljstvom Fondacije „Makris“ iz SAD-a, te stoga nosi ime američkog kompozitora grčkog porekla Andreasa Makrisa (1930–2005). Fondacija „Makris“, sa sedištem u Vašingtonu, radi na očuvanju muzičke zaostavštine Andreasa Makrisa i pomaže razvoj mladih talenata. Zahvaljujući njima, Nova beogradska opera i Studio za ranu muziku dobili su na korišćenje novo italijansko čembalo, kamerne orgulje, barokne timpane i druge instrumente, kombi za prevoz, a više mladih umetnika primilo je školarine koje su im omogućile da se usavršavaju na majstorskim radionicama u Beogradu, Rusiji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD-u i Austriji. NSO „Makris” posebnu pažnju poklanja istorijskoj interpretaciji, te zavisno od repertoara svira na savremenim ili istorijskim instrumentima, ili koristi određene elemente koje približavaju interpretaciju vremenu kada je muzika nastala. Orkestru je časopis Muzika klasika dodelio priznanje „orkestar godine“ za njegov rad i zasluge u širenju kulture u Beogradu i u zemlji 2015. godine. Od tada je održao desetak koncerata sa orkestarskim repertoarom i solistima kao što su Evelin Berezovski, Nataša Veljković, Srđan Vukašinović i drugi. Ujedno je i zvanični orkestar Nove beogradske opere.

TAMARA ADAMOV PETIJEVIĆ, dirigent i umetnički direktor Orfelina, se više od dve decenije bavi dirigovanjem, a danas vodi tri hora i dva simfonijska orkestra, koji zajedno broje oko 300 izvođača. Kao violinistkinja, dugo je bila aktivni član simfonijskih i kamernih orkestara, a potom i profesor tog instrumenta. Dobitnik je nekoliko visokih nacionalnih priznanja za pedagoški rad. Dirigovanje je usavršavala na kursevima širom Evrope, kroz rad sa svetski poznatim dirigentima. Doktorirala je dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Dobitnik je laskavog priznanja Best Conductor Performance na Festivalu Young Prague, potom „Ambasador dobre volje države Izrael“ u Jerusalimu i nagrade First Prize Summa Cum Laude na Internacionalnom takmičenju omladinskih orkestara u Nerpeltu, Belgija. Časopis „Muzika klasika“ joj dodeljuje nagradu „Ženski izvođač godine“ za 2017., a iste godine osvaja i nagradu Grand Prix na Internacionalnom festivalu horova i vokalnih ansambala u Kragujevcu. Inicijator je i jedan od osnivača Srpske horske asocijacije i član brojnih medjunarodnih žirija. Držala je dirigentske seminare i masterklase iz dirigovanja horske muzike u Čikagu, Torontu, Prinstonu i Torinu. Bila je prva žena – profesor i dirigent u istoriji Karlovačke bogoslovije od 18. veka. Horovi i orkestri koje vodi nagrađivani su na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima. Gostovala je u gotovo svim evropskim zemljama, Rusiji i Izraelu, objavila nekoliko notnih izdanja i 20 diskova sa mnogim premijerno izvedenim i snimljenim kompozicijama.

PREDRAG GOSTA je svoj umetnički rad bazirao najpre na izvođenje i izučavanje muzike 17. i 18. veka svirajući na originalnim instrumentima ili replikama muzičkih instrumenata iz tog perioda, kao i na saradnju s muzičarima koji se bave izvođaštvom tih perioda. Gosta je u poslednjih 17 godina tokom svog boravka u SAD-u zabeležio značajan uspeh, pre svega sa svojim ansamblom Nju triniti barok (New Trinity Baroque), ali i sa zapaženim umetnicima u toj oblasti – Evelin Tab, Florijan Dojter, Endrju Lorens-King i drugima. Maestro Gosta u protekle tri godine sve je više prisutan na našoj muzičkoj sceni, gde je pokrenuo inicijativu Barokne akademije zajedno s poznatom baroknom umetnicom i kontra-altom, Marijanom Mijanović, a od 2014. je i umetnički direktor Nove beogradske opere. Takođe vodi i Novi simfonijski orkestar “Makris”, koji je osnovan 2015. godine i vrlo zapažen kao novi orkestar na domaćoj umetničkoj sceni. Gosta je nastupao na značajnim festivalima rane muzike u SAD-u, Evropi i Rusiji, a dirigovao orkestrima kao što su Londonski simfonijski orkestar i Orkestar državne kapele “Glinka“. U Beogradu je umetnički direktor Festivala rane muzike, koji je magazin „Muzika klasika“ proglasila za najbolji festival u Srbiji u 2017. godini i predsednik udruženja Studija za ranu muziku.