Guitar art NS fest: ALFONSO & MIGUEL LINARES SEXTET

Detalji događaja

  • среда | 09.03.2016.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021 452 344

Jedan od pet najvećih i najistaknutijih međunarodnih festivala klasične gitare u svetu – „Guitar Art“ odvijaće se od 8. do 13. marta 2016. u Beogradu. Ovo je treći, ujedno i poslednji koncert sa 17. izdanja ove značajne manifestacije koji će biti predstavljen i u našem gradu, zahvaljujući dragocenoj saradnji između „Guitar Arta“ i Muzičke omladine Novog Sada.

ALFONSO & MIGUEL LINARES SEXTET (Španija)

Informacije i prodaja ulaznica: Muzička omladina Novog Sada (Katolička porta 2/III, tel.021/452-344) radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.
ON-LINE rezervacije i prodaja na: www.muzickaomladina.org
cena karte: 1.000,00 dinara

Alfonso Linares je španski kompozitor flamenka. Rođen je u Kordobi (Španija) 1989. godine, gde je počeo da uči flamenko gitaru sa osam godina. Jedan od nastavnika bio mu je Pako Serano. Diplomirao je flamenko gitaru na Konzervatorijumu za muziku u Kordobi, bio je učenik profesora Paka Serana, Ninja de Pure i Manola Franka. Radi kao predavač na Konzervatorijumu za ples u Valensiji. Alfonsa Linaresa su podučavali i istaknuti gitaristi Manolo Sanlukar i Hoze Antonio Rodrigez, ali i Huan Karlos Romer i Migel Anhel Kortes. Dobitnik je nagrade za kurs „Priroda i oblik flamenko gitare”, koju mu je uručio Manolo Sanlukar, na Festivalu gitare u Kordobi (2009). Pobednik je poznatog takmičenja „Kristina Heren” 2011. godine. Osvojio je i prvu nagradu na takmičenju mladih izvođača flamenka u Kordobi, u kategoriji solističko sviranje, takođe 2011. godine. Na Festivalu flamenka u Herezu (2011) svirao je gitaru na časovima poznatih plesača, kao što su Manuel Betanzos i Manuel Linjan. U poslednjih pet godina, ostvario je više od 20 projekata u pozorištima i koncertnim dvoranama u Španiji.

Migel Linares je mladi muzičar iz Kordobe (Andaluzija, Španija), rođen je 1989. godine. Svoje muzičko obrazovanje započeo je sa osam godina, a diplomirao je na odseku za violu 2008, na Konzervatorijumu za muziku u Kordobi. Studirao je i scenski dizajn u Školi dramskih umetnosti u Kordobi. Osnivač je Ansambla „Tamar”, sastava s modernim uticajima na arapsku i sefardsku muziku. S bratom, flamenko gitaristom Alfonsom Linaresom, vodi sekstet u kojem zajedno izvode mahom autorski repertoar, zasnovan na različitim stilovima flamenka, uz dodatak njihovog ličnog, inovativnog stila. Njegova prva simfonija za orkestar i flamenko gitaru nosi naslov Trimilenaria. Trenutno je posvećen uglavnom komponovanju, a neke od njegovih kompozicija su deo poznatih nacionalnih i međunarodnih projekata. To su kompozicije originalne muzike i zvuka za prostore (npr., pozorišta), uključujući i (npr., Nacionalnog centra za dramu).