Filmska čarolija

Detalji događaja

  • utorak | 20.06.2017.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Simfonijski orkestar RTS

Dirigent: Bojan SUĐIĆ

Program: Muzika iz filmova Hari Poter, Gospodar prstenova i Pirati s Kariba

*Prodaja ulaznica za koncert u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/III), radnim danima od 8 do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja. On-line rezervacije na: www.muzickaomladina.org.  Cena karte: 500,00 dinara

SIMFONIJSKI ORKESTAR RADIO-TELEVIZIJE SRBIJE osnovan je 1937. godine. Prvi dirigent – rukovodilac ovog sastava bio je Mihajlo Vukdragović, a prvi javni nastup priređen je u Kolarčevoj zadužbini 6. septembra 1937. godine. Od tada su orkestrom rukovodili i dirigovali: Fjodor Selinski, Vojislav Vučković, Stevan Hristić, Krešimir Baranović, Oskar Danon, Đura Jakšić, Živojin Zdravković, Davorin Županić, Angel Šurev, Mladen Jagušt, Radivoje Spasić, Vančo Čavdarski, Stanko Jovanović i Bojan Suđić. Osnovna misija Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije je u vezi s potrebama programa radija i televizije i snimanja za radijsku fonoteku. Sa Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije nastupali su neki od najpoznatijih svetskih dirigenata (Igor Markevič, Zubin Mehta, Efrem Kurc, Fridrih Caun, Šarl Ditua, Lorin Mazel, Žan Pol Žakija, Mstislav Rostropovič, Vladimir Fedosejev, Aleksandar Apolin, Milen Načev, Arnold Kac, David Porselajn, Lejf Segerstam, Vladimir Kranjčević), a najviše snimaka i koncerata s vrhunskim umetničkim rezultatima ostvarili Mladen Jagušt, Vančo Čavdarski i Bojan Suđić. Gotovo svi značajni domaći muzički umetnici nastupali su bar jednom kao solisti uz SO RTS, dok je lista sa svetskom izvođačkom elitom takođe izuzetno bogata. SO RTS je nastupao na svim značajnim festivalima u nekadašnjoj Jugoslaviji i Srbiji, a ostvario je i uspešne turneje u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Španiji, Grčkoj, Rumuniji i Maroku. Zabeležio je više stotina snimaka za fonoteku Radio Beograda, a mnogi od njih objavljivani su tokom nekoliko decenija u izdanju PGP RTS, na nekoliko desetina nosača zvuka. Za dotadašnje velike uspehe u svojoj kulturnoj i umetničkoj misiji, zajedno sa svojim šefom-dirigentom Bojanom Suđićem, SO RTS je 2008. godine dobio priznanje „Izvanredni zlatni beočug“.

BOJAN SUĐIĆ je vodeće dirigentsko ime u srpskoj muzici. Šef – dirigent je Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije i umetnički direktor Muzičke produkcije RTS, te redovni profesor dirigovanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na kojem je i sam studirao. Od 1992. je stalni dirigent Hora i Simfonijskog orkestra RTS, s kojima je izveo veliki broj horskih, simfonijskih i vokalno-instrumentalnih ostvarenja svetske i domaće, istorijske i savremene literature. Najveći broj tih koncerata snimljen je za radio i TV, a oni su i osnova obimne Suđićeve diskografije. Operskom dirigovanju posvetio se 1993. godine, vodeći orkestar Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a sezone 1999/2000. delovao je i kao njegov šef – dirigent. Na mestu generalnog muzičkog direktora Opere bio je 2004/2005. Suđićeva duža međunarodna angažovanja počela su 1998. godine, kada je prvi put bio gost – dirigent Kraljevske opere u Stokholmu, da bi se ta saradnja produbila i dovela ga na mesto rezidencijalnog dirigenta 2001. godine. S ovim ansamblom ostvario je preko 150 operskih i baletskih predstava. Plodnu saradnju imao je i s ansamblom Helsinške nacionalne opere. Bojan Suđić je dirigovao na svim važnijim festivalima u Srbiji, a osim domaćih orkestara, vodio je i Helsinšku, Plovdivsku, Zagrebačku, Makedonsku i Budimpeštansku filharmoniju, kao i Filharmoniju Novosibirska, zatim simfonijske orkestre Odenzea, Porto Alegrea, Sofije i Crne Gore, lisabonski orkestar „Metropoliten“, Moskovski kamerni orkestar i Filharmoniju OFUNAM iz Meksiko Sitija. Nastupao je u gotovo svim evropskim zemljama, Meksiku, Brazilu i Kini.