Duo VLATKO STEFANOVSKI & MIROSLAV TADIĆ

Detalji događaja

  • петак | 29.07.2016.
  • 21:00 - 22:30
  • Vrt Srednjoškolskog doma, Nikolajevska 1, Novi Sad
  • 021/452 344

„20 godina zajedno“
Na otvaranju Novosadskog muzičkog leta 2016, u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, fantastični duo u sastavu VLATKA STEFANOVSKOG i MIROSLAVA TADIĆA.
Ove godine, dvojica vrhunskih muzičara obeležavaju 20 godina uspešne saradnje o čemu svedoče njihovi brojni zajednički koncerti širom sveta, kao i proslavljeni tonski zapisi među kojima su Krushevo, Treta majka, Live in Belgrade i Live in Zagreb.
U nizu koncerata koje posvećuju značajnoj godišnjicu, Stefanovski i Tadić nastupiće i pred Novosađanima!

K O N C E R T J E R A S P R O D A T!!!

*U slučaju lošeg vremena koncert će se održati u Sinagogi sa početkom u 21,00 časova!

***

Vlatko Stefanovski je jedan od osnivača u bivšoj Jugoslaviji čuvene grupe „Leb i sol“, s kojom objavljuje 14 albuma i održava veliki broj koncerata širom sveta. Od sredine 90-ih godina razvija vrlo uspešnu samostalnu karijeru, o čemu svedoče i proslavljeni albumi, između ostalih: Cowboys & Indians, Sarajevo, Vlatko Stefanovski trio, Kula od karti i Thunder from the blue sky. Saradnja s Miroslavom Tadićem dodatno oplemenjuje njegov rad na gitarskoj muzici i utiče na istraživanje makedonskog tradicionalnog muzičkog nasleđa. U poslednjih nekoliko godina Vlatko Stefanovski obilazi svet i sarađuje s velikim zvezdama kao što su Tomi Emanuel, Stokelo Rozenberg, Giboni, Jan Akerman, Teodosij Spasov, Stefan Milenkovic, Kudsi Erguner, Bojan Z., Manu Kače, Toni Levin, ali i komponuje muziku za film, pozorišne i baletske predstave. Stefanovski je poznat širom sveta po jedinstvenom tonu i tehnici sviranja. Sa svojim triom (Vlatko Stefanovski Trio) je obišao mnoge scene sveta. Godine 2007. skopski univerzitet „Sveti Ćirilo i Metodije” dodeljuje mu zvanje počasnog doktora za umetnost. Rođen je u Prilepu, a danas živi u Skoplju.

Miroslav Tadić, gitarista, kompozitor, aranžer i pedagog, jedan je od naših najpriznatijih, najangažovanijih, najraznovrsnijih i najproduktivnijih umetnika u svetu. Ovog majstora klasične i električne gitare urednici uglednog časopisa Guitar Player Magazine uvrstili su 1997. među 30 najoriginalnijih gitarista sveta.
Nastupa i snima ploče s velikanima svetske muzičke scene, među kojima su ansambl Losanđeleske opere s Plasidom Domingom, zatim Dušan Bogdanović, Marija Žoao, Džek Brus iz rok grupe „Cream“, Vlatko Stefanovski, Teodosij Spasov, Djivan Gasparjan, Joakim Kun, braća Teofilović i mnogi drugi. Tadićev jedinstven pristup kompoziciji, aranžiranju i improvizaciji zasnovan je na osobenoj mešavini mnogobrojnih muzičkih stilova kao što su barok, klasika, džez, bluz, rok, balkanski folklor, flamenko, afrička i indijska muzika. Do sada je snimio preko trideset diskova za izdavačke kuće širom sveta.
Rođen je u Tuzli, a danas živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Od 1985. profesor je gitare na uglednom Kalifornijskom umetničkom institutu u Los Anđelesu.