No comments yet

TRENING ZA RADNIKE U KULTURI – Inovativni pristup u razvoju projekata u kulturi

U Galeriji Matice srpske, 9. i 10. novembra održan je  TRENING ZA RADNIKE U KULTURI – INOVATIVNI PRISTUP U RAZVOJU PROJEKATA U KULTURI. Predavač na treningu je bio dr Emir Džanić, upravo ekspert u području inovacija. U preko 20 godina iskustva, dr Džanić je radio s brojnim privatnim kompanijama, velikim konsultantskim kućama i ministarstvima u oblasti inovacija i upravljanja promenama.

Iako je zbog pandemije virusa kovid-19, broj polaznika bio limitiran, veliki broj učesnika je pratio radionicu on-line, između ostalih i naši Subotični koji su nam se pridružili zahvaljujući podršci Grada Subotice.

Glavna tema tvodnevnog treninga bila je inovacija i onda nije slučajno što se održavao u Galeriji Matice srpske – jednom od najstarijih i najbogatijih nacionalnih muzeja. Upravo na ovakvim mestima su i najveće mogućnosti za inovativnost, što Galerija s uspehom već decenijama uspešno primenjuje.

Radionica je održana u sklopu projekta Filharmonija u filmu – FILMHARMONIJA, koji je finansiran sredstvima INTERREG IPA II programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija 2014 – 2020, čiji je glavni nosilac Zagrebačka filharmonija, a njen partner u Srbiji Muzička omladina Novog Sada.
Brojni su benefiti projekta Filharmonija u filmu. U njegovom središtu našlo se emitovanje kultnih nemih filmova velikog Čaplina, a svaku projekciju pratilo je uživo izvođenje velikog orkestra Zagrebačke filharmonije, pod vođstvom maestra Krešimira Batinića. Projekt je održan u Novom Sadu i Iloku – tokom septembra 2019. godine, kao i u Vukovaru i Subotici – tokom 2020. godine. Atraktivni, inovativni kulturni sadržaj – FIL(M)HARMONIJA, koji je povezao dve umetnosti, dve države, njihove muzičare, dopro je do nove publike, obogatio je umetničke scene u četiri grada i učinio ih još značajnijim  evropskim kulturnim sredinama i još privlačnijim turističkim destinacijama. Još jedan od brojnih ciljeva ovog projekta, bio je i poboljšanje uslova i kvaliteta rada oba partnera, pa je tako Muzička omladina Novog Sada kupila novi klavir. Na kraju misija Fil(m)harmonije bila je i obuka radnika u kulturi i umetnosti u smislu sticanja novih znanja, tehnika i veština upravo u  oblastima koje se tiču osmišlljavanja i razvijanja novih kulturnih proizvoda i njihove primene i prezentacije u javnosti.

 

Comments are closed.