Ekskluzive Nomusa 2018 – velike godišnjice i premijere

Subota, 21. april, Sinagoga, 20h
1492, dostignuća i otkrića
VOJVOĐANSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR
Dirigent: Timothy REDMOND (Velika Britanija)
Solisti:
SIGNUM SAXOPHONE QUARTET (Nemačka)
Matija DEDIĆ, klavir (Hrvatska)

Veče posvećeno američkim kompozitorima poznatim po unošenju elementa popularne muzike gospela, bluza i džeza u klasičnu muziku. Programom pod nazivom „1492, dostignuća i otkrića“ beležavaju se i velike godišnjice čuvenih umetnika – 120 godina od rođenja Džordža Geršvina i 100 godina od rođenja Leonarda Bernstajna, ali i predstavlja savremeni stvaralac – Bob Micner briljantni saksofonista, kompozitor i aranžer čija će kompozicija Ritmovi Amerike, za neobičan sastav – kvartet saksofona i orkestar biti premijerno izvedena u Srbiji upravo na Nomusu.

Program:
L. BERNSTEIN: On the Town, Three Dance Episodes
B. MINTZER: Ritmovi Amerike, za kvartet saksofona i orkestar / srpska premijera
***
G. GERSHWIN: Rapsodija u plavom, za klavir i orkestar
Porgi i Bes, simfonijske slike
***
Prodaja ulaznica od 12. marta u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452 -344), radnim danima od 8 do 14h, kao i dva sata pred početak programa na mestu održavanja.
On-line rezervacije i kupovima ulaznica na: www.muzickaomladina.org

Cene karata: 1.200 i 1.000 dinara

Organizator: Muzička omladina Novog Sada
Generalni pokrovitelj festivala Nomus: Grad Novi Sad
***
Nagrađivan na međunarodnim takmičenjima, između ostalih i u Luganu, Berlinu i Veroni, Kvartet saksofona „Signum“ danas svira u mnogim velikim koncertnim salama i na festivalima širom Evrope. Posebno mu je značajno priznanje „Zvezde u usponu” 2014/15. koje dodeljuje Organizacija evropskih koncertnih dvorana. Koncertna mapa „Signuma”, postepeno se širila od Francuske, Holandije, Austrije, Švajcarske, Italije, Slovenije, Litvanije i Crne Gore, do Tajlanda i Rusije, potom je obuhvatila i nastupe u Londonu (Centar „Barbican”), Beču (Koncerthaus), Amsterdamu (Koncertgebau), Briselu (Palata lepih umetnosti), Firenci (Teatro della Pergola), Lisabonu (Gulbenkian), Baden-Badenu, Luksemburgu, Hamburgu, Dortmundu, Kelnu, Šlezvig-Holštajnu…
Drugi put dolaze na Nomus.

Džez pijanistu Matiju Dedića naša publika već dobro poznaje, s obzirom na to da je više puta priređivao koncerte s različitim umetnicima, mahom iz sfere pop ili etno muzike. Prvi put Novosađani će ga sada čuti u ulozi soliste s orkestrom i to u izvođenju jednog od najčuvenijih dela Džordža Geršvina. Matija Dedić je pijanista posebnog senzibiliteta i jedinstvenog stila obogaćenog svestranošću i otvorenošću ka različitim stilovima. Završio je Džez akademiju u Gracu. Godinama gostuje u brojnim evropskim zemljama i nastupa na prestižnim festivalima. Jula 2002. se predstavio na Džez festivalu u Montreu (Francuska), kao jedan od 11 finalista odabranih od preko 400 pijanista iz celog sveta. Lista umetnika s kojima nastupa je veoma široka i obuhvata neka od najznačajnijih imena međunarodne džez i pop scene.

Timoti Redmont redovni gost – dirigent Londonskog simfonijskog orkestra i Kraljevske filharmonije. Redmond priređuje koncerte i radi širom Evrope i sveta s vodećim orkestrima današnjice. Ove sezone, pored redovnih koncerata sa „svojim” stalnim orkestrima, očekuje ga debi u Kanadi („Regina Symphony”), u Rumuniji (Filharmonija „Oradea”), nastup s Vojvođanskim simfonijskim orkestrom na Nomusu i s Orkestrom Italijanske Švajcarske u Milanu. Pred umetnikom su i nove operske predstave u Aldeburgu i u Nezavisnoj operi teatra „Sadlers Vels”. Inače, Redmond je bio zapaženi student Kraljevskog severnog muzičkog koledža, Mančesterskog univerziteta i Muzičke akademije „Čigijana” u Sijeni, kao i polaznik majstorskih kurseva velikih dirigenata poput Džordža Harsta, Ilje Musina, Žan-Paskala Tortelijea i Pjera Buleza, ali i asistent Elgara Hauarta, Valerija Gergijeva i ser Kolina Dejvisa. Odnedavno je i sam profesor dirigovanja na Školi za muziku i dramu „Gildhol” u Londonu.

Bob Micner, od nedavno je i šef – dirigent Big benda „WDR“ – a u Kelnu i šef džez studija na Univerzitetu „Južna Kalifornija“ u Los Anđelesu. Autorski opus Boba Mincera sa skoro 300 dela, obuhvata orkestarska ostvarenja i kompozicije za „koncertni“ bend, big bend, različite male ansamble, kvartet saksofona. Većina njegove muzike nalazi se na repertoaru mnogih džez sastava koji je izvode, kako podaci govore, „po celoj planeti“. Kao veoma traženi solista, Bob Mincer ja radio s muzičarima kakvi su Art Blejk, Sem Džouns, Rendi Breker i Gil Evans i sastavima „Yelowjackets” i „GRP All Star Big Band” i Njujorška filharmonija. Značajan je i njegov rad za Džejmsa Tejlora, Stiva Vinvuda grupu „Queen” i mnoge druge pojedince i sastave.

Comments are closed.