Zrenjaninska filharmonija. Veče filmske muzike

Detalji događaja

  • уторак | 01.09.2020.
  • 20:30 - 22:00
  • Sinagoga - Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

Novosadsko muzičko leto 2020.
Vokalni solisti: Mirna Radulović i Ljubomir Popović
Dirigent: Mikica Jevtić

*Najavljenim koncertom počinje Novosadsko muzičko leto, naša prepoznatljiva i tradicionalna manifestacija pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, ali i željno iščekivani koncertni život, nakon šest meseci pauze izazvane pandemijom virusa kovid-19. Dobrodošli!

Ulaznice po ceni od 500,00 dinara kupuju se od 25. avgusta on-line: www.muzickaomladina.org  kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa

Za prisustvo koncertu neophodno je nošenje zaštitne maske.

Zrenjaninski kamerni orkestar je osnovan 1969. godine i već od samog nastanka postaje bitan činilac u negovanju bogate tradicije kamernog muziciranja, ne samo u svom gradu, već i znatno šire. Stalni dirigent i umetnički rukovodilac orkestra bio je violinista, pedagog i dirigent Dejan Mihailović. Nažalost, nakon dve decenije uspešnog rada, brojnih koncerata i uspešnih saradnji s uglednim solistima i gostujućim dirigentima, zbog sve teže situacije u kulturi, orkestar prestaje sa radom.
Do ponovnog rađanja Zrenjaninskog kamernog orkestra došlo je oktobra 1999. godine i prve četiri godine orkestrom je dirigovao Gabrijel Vujadinov, profesor viole u muzičkoj školi, a organizaciju rada nosila je profesorka violine Vilma Dutina. U junu 2004. orkestar ostvaruje saradnju s Peđom Milosavljevićem, violinistom i kamernim muzičarem iz Holandije, koji preuzima programsko i umetničko rukovodstvo ansambla, ali nakon godinu dana i nekoliko vrlo uspešnih koncerata rad orkestra ponovo zamire.
Dolaskom novog predsednika Izvršnog odbora 2009. godine, profesora violine Romana Bugara i njegovim velikim zalaganjem, stvaraju se povoljni uslovi za ponovan rad orkestra. Tako 2014. godine Roman Bugar okuplja profesionalne muzičare iz svih gradova Srbije, poreklom iz Zrenjanina, i to na realizaciji koncerta „Zrenjaninska filharmonija“ u okviru Zrenjaninskog kamernog orkestra.
Godinu dana kasnije Zrenjaninska filharmonija ostvaruje sjajan nastup sa svetskom zvezdom Željkom Lučićem.
Na listi solista s kojima je do sada sve sarađivao Zrenjaninski kamerni orkestar (Zrenjaninska filharmonija) nalaze se još i Ana Aleksić Sajrer, Vesna Marković, Ljubomir Popović, Dragana Popović, Saša Štulić, Željko Lučić, Bela Mavrak, a među dirigentima Mikica Jevtić, Aleksandar Kojić, Andrej Bursać, Predrag Gosta i Vanesa Kremenović.