Zlatni dan – Bisera Veletanlić & Vasil Hadžimanov Band

Detalji događaja

  • уторак | 21.08.2018.
  • 21:00 - 22:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Novosadsko muzičko leto 2018.
Bisera Veletanlić & Vasil Hadžimanov Band
Bisera je jedno od najvećih imena bivše jugoslovenske scene. U svojoj bogatoj muzičkoj karijeri snimila je veći broj nezaboravnih melodija, koje su obeležile jedno vreme.

KONCERT JE RASPRODAT!!!!

Prodaja ulaznica od 9. jula u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344) radnim danima od 8 do 14h i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja. On line rezervacije i kupovina ulaznica na www.muzickaomladina.org. Cena karte: 1.000,00 dinara

Vasil Hadžimanov, pijanista, kompozitor, aranžer i pedagog, nezaobilazna je, povezujuća karika srpskog džeza, s kraja dvadesetog veka i početka novog milenijuma. Nakon školovanja na Koledžu za muziku u Berkliju, Hadžimanov odlučuje da se vrati u zemlju gde ubrzo osniva svoj Vasil Hadžimanov Band, s kojim, već ranih devedesetih učestalo nastupa. Od prve postave (koju su sačinjavali, između ostalih i Igor Malešević, Vlada Samardžić, Goran Đorđević Sole, Branko Trijić, Bojan Ivković) do danas, ovaj Hadžimanovljev sastav doživeo je nekoliko soničnih i organizacionih transformacija, ostajući dosledan kredu po kome je svakom od članova benda pružena puna podrška za samostalan iskaz, bilo da je u pitanju odabir repertoara ili solo istup. Vasil Hadžimanov se ukazuje kao siguran pratilac savremenih stremljenja i fuzija različitih muzičkih pravaca koje uspešno slaže u ono što bismo danas mogli da nazovemo terminom world music. Tokom svoje dugogodišnje karijere, Vasil Hadžmanov Band izdao je šest albuma, od kojih su mnogi doživeli zavidne tiraže u doba opšte redukcije diskografske industrije u domenu klasične, džez i umetničke muzike uopšte. Sva izdanja i muzika Vasila Hadžimanova su u Srbiji proglašena za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju.
U Hadžimanovljevom zvuku, uočava se neprestana želja za fuzijama i unošenjem novina koje je donelo, kako to i sam kaže „korišćenje balkanskih motiva na neposredan i iskren način“, van dotadašnjih, klišeiziranih kalemljenja narodnog stvaralaštva na džez potku.