ŽIVETI USPRAVNO 0,1% – benefit koncert

Detalji događaja

  • petak | 26.10.2018.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga (Jevrejska 9), Novi Sad, 20h
  • 021/ 452-344

Nastupaju:
Pop hor „Radio“
Klapa „Suton scene“
Hor Gimnazije „Svetozar Marković“
Dečji hor „Čarobna frula“
Nađa Vračarić i Marko Čurčić

Organizatori:
Centar Živeti uspravno, Inicijativa Cracker, uz podršku Muzičke omladine Novog Sada

Sva sredstva od prodatih ulaznica biće usmerena na troškove personalne asistencije osobama s invaliditetom, kojima je potrebna duže od osam sati na dan. Ulaznice po ceni od 300 dinara prodaju se u prostorijama Muzičke omladine Novog Sada, (Katolička porta 2/II) radnim danima od 8 do 14 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na ulazu u Sinagogu.
Podsetimo se razloga oko kojeg smo se okupili: usluga personalne asistencije osobama s invaliditetom još uvek nije sistemski finansirana. Zato je Centar „Živeti uspravno“ pokrenuo Akciju 0,1%. Postotak od 0,1 upravo je onaj neophodan deo budžeta koji bi Grad Novi Sad trebalo da izdvoji i tako omogući da 40 osoba s invaliditetom ostvare ono što im po Zakonu o socijalnoj zaštiti i pripada.

Inicijativa Cracker priključila se akciji ove godine. Do sada su zajednički organizovane dve rasprodaje knjiga, na kojima su sakupljene simbolične svote za troškove personalnih asistenata.
Više o tome može se naći na portalu Korzo: http://korzoportal.civcic.com/bulevar-books-kultura-knjige-i-zivota/.

„Čarobna frula“ i Pop hor „Radio“ — Dušica Stojković
Dirigentkinja Dušica Stojković vodi dečji hor „Čarobna frula“ i Pop hor „Radio“. Dušica je rođena u Novom Sadu, muzikom se bavi od pete godine, studirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a ljubav prema horskom dirigovanju i dirigovanju uopšte stekla je na predavanjima profesorke Tatjane Ostojić. Redovna je članica novosadskog benda „Drum’n’Zez“, nekada je svirala u „Generaciji bez budućnosti“ i bendu „Lutke“ iz Beograda.
Dečji hor čine polaznici počev od onih najmlađih, pa do tinejdžerskog uzrasta, koji pohađaju muzičku školicu „Čarobna frula“, osnovanu 2012. godine. Hor je do sada nastupao na značajnim novosadskim manifestacijama, a više puta je sarađivao i s poznatim domaćim i regionalnim umetnicima.
Pop hor „Radio“ je mešoviti hor sa raznovrsnim repertoarom, u čijoj je osnovi uvek pop. Osnovan je u decembru 2016. godine. Trenutno ima 53 člana, od kojih je 35 redovnih. Gotovo svi su amateri, istinski ljubitelji pevanja. Okupljaju se nekoliko puta nedeljno, a dirigentkinja Dušica voli za hor da kaže da je to, zapravo, „Rekreativno društvo Pop hor RADIO“.

Klapa „Suton scene“
Sve u životu, pa i sam život, ima početak i kraj. Klapa Suton scene uspela je da pomiri ove dve krajnosti i da, istovremeno, bude svojevrsna opomena ali i odgovor svima koji sebe smatraju pripadnicima „muzičke scene“. Pružajući utočište i proširujući vidike i prostor delovanja ljudima okupljenim oko ideje klape (upravo zato što u nekom zamišljenom zagrljaju dele istu emociju), ovaj koncept je nešto poput grupne terapije koja redovno rezultira opštom egzaltacijom izvođača i publike. Umetnost je ogoljena do srži, kao i čovečnost, a srž je upravo — pesma. Ispevana samo glasom (uz pratnju jedne gitare)! Pravo iz grla, pravo iz duše, pesma koja pogađa uvek i samo u centar. U srce, u sam život.

Hor Gimnazije „Svetozar Marković“ u Novom Sadu varira od 50 do 90 članova. Na repertoaru su kompozicije iz različitih vremenskih epoha, od vizantijske do savremene. Poslednjih sedam godina hor vodi profesorica Maja Drinčić. Za to vreme ostvarena je uspešna saradnja sa brojnim pojedincima, školama, institucijama i organizacijama, što predstavlja dragoceno iskustvo za sve horiste. Pored nezaobilaznog učešća na školskim manifestacija, hor je nastupao u Srpskoj gimnaziji u Budimpešti, u Studiju „M“ sa horom Osnovne škole „Miloš Crnjanski“, ostvario saradnju sa Gimnazijom Franceta Prešerna iz Kranja i Muzičkom školom „Isidor Bajić“ iz Novog Sada. Hor je član Srpskog horskog saveza koji je nedavno organizovao Omladinski horski festival u Somboru.

Maja Drinčić, profesorica muzičke kulture i dirigentkinja, diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Odseku za opštu muzičku pedagogiju. Dobitnica je više nagrada na Republičkom takmičenju horova i orkestara. Bila je osnivač i dirigent orkestra u Osnovnoj školi „Đorđe Natošević“, hora Osnovne škole „Jovan Popović“ i Osnovne škole „Miloš Crnjanski“ u Novom Sadu, kao i Gradskog dečijeg i mešovitog hora u Vrbasu. Trenutno je zaposlena kao profesor muzičke kulture i dirigent hora i orkestra u Gimnaziji „Svetozar Marković“ i istovremenom aktivno vodi hor KUD-a „Kobzar“ u Novom Sadu.

Nađa Vračarić i Marko Čurčić
Nađa — indie/art rock/singer-songwriter — projekat je iza kojeg stoji Nađa Vračarić iz Novog Sada. Ona se u svom stvaralaštvu rukovodi sledećom životnom filozofijom: „Bitno je postati odlučna osoba što je pre moguće, pogotovo kada je ljubav u pitanju. Verujem u horoskop, pogrešne izbore i suštinsku želju da ta uverenja, kakva god da su, propratim dobrim instrumentalom“.
U novembru 2016. objavila je svoj debitantski demo EP Venus in Gemini, koji se može preuzeti ovde. Sa Nađom će nastupiti i novosadski muzičar Marko Čurčić. Zajedno, oni će najaviti nekoliko novih pesma sa predstojećeg albuma.