Zemlja snova – Kralj Čačka

Detalji događaja

  • недеља | 19.08.2018.
  • 21:00 - 22:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Novosadsko muzičko leto 2018.
Kralj Čačka
Njegova muzika je mešavina džeza, rokenrola i šansona. Nije mali broj onih koji ga nazivaju „srpskim Tomom Vejtsom“. On izvodi „mudre, lepe i gorke pesme, u kojima se iskrenost i autentičnost oštro suprotstavljaju izopačenostima ovog vremena“.

Prodaja ulaznica od 9. jula u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344) radnim danima od 8 do 14h i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja. On line rezervacije i kupovina ulaznica na www.muzickaomladina.org. Cena karte: 700,00 dinara

Nenad Marić ili Kralj Čačka je slikar, pesnik i kantautor rođen u Čačku. Već nekoliko decenija živi i radi u Beogradu. Diplomirao je 2004. godine na Fakultetu likovne umetnosti. Kao slikar, najčešće se izražava kroz akvarel. Objavio je zbirku pesama Na margini (Lom), 2016. godine, a samo nekoliko meseci kasnije i prvi album sa svojim bendom – Zemlja snova. Dobitnik je nagrade „Strune od sveta“ za 2017, koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici. Na poziv reditelja Đorđa Markovića, Kralj Čačka i Marko Marić napisali su originalnu muziku za film Poslednja avantura Kaktus Bate, koji je premijerno prikazan u Centru „Sava” u maju 2018, na otvaranju festivala Beldoscs. Krajem leta ove godine Kralj Čačka će objaviti svoj drugi studijski album pod nazivom Spusti svetlost na put.
Za one koji vole reference, muzika Kralja Čačka se može opisati kao mešavinu džeza, rokenrola i šansona, a nije mali broj onih koji ga nazivaju „srpskim Tomom Vejtsom“. Rok kritičar Žikica Simić je za Kralja Čačka rekao: „Opasnom magistralom – preko raskrsnica i pored stranputica – sa gitarom preko ramena, kao junak starih dobrih filmova, Kralj je stigao na rok scenu. Sa sobom je doneo mudre, lepe i gorke pesme, u kojima se iskrenost i autentičnost oštro suprotstavljaju izopačenostima ovog vremena. Pararokerske muzičke idiome – kao što su kabaretska pesma, ulični moritat, kantri lament, bluz žalopojka ili pozorišni song – prilagodio je svojoj umetničkoj viziji.”