Zagrebački solisti

Detalji događaja

  • četvrtak | 19.10.2023.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

Nomus 2023.
Umetničko vođstvo: Sreten Krstić, violina
Solistkinja: Sonja Šarić, sopran

Program:
Papandopulo: Pintarichiana
R. Štraus: Četiri poslednje pesme, za sopran i orkestar
***
R. Štraus: Metamorfoze

Prodaja ulaznica od 15. septembra u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 9h do 14h, kao i on line (uplata na račun), na linku OVDE

Cene ulaznica: 1.200 dinara – parter sredina i galerija i 1.000 dinara – parter sa strane.

S tradicijom dugom, ravno sedamdeset godina, zavidnim kvalitetom muziciranja, širokim i raznovrsnim repertoarom, Zagrebački solisti s njihovim dugogodišnjim koncert-majstorom eminentnim violinistom Sretenom Krstićem, uživaju reputaciju jednog od najboljih hrvatskih ansambala današnjice. U svojoj dugoj istoriji održali su gotovo 4000 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svetskim centrima i najpoznatijim koncertnim dvoranama.  Redovno gostuju na najboljim muzičkim festivalima poput onih u Salcburgu, Pragu, Edinburgu, Berlinu, Bergenu, Barseloni, Istanbulu, Dubrovniku… Uz Zagrebačke soliste muzicirali su brojni ugledni solisti kao što su Henrik Šering, Alfred Brendel, Kristijan Fera, Pjer Furnije, Džejms Galvej, Žan-Pjer Rampal, Mario Brunelo, Izabel Moreti i mnogi drugi. Snimili su preko sedamdeset nosača zvuka. Dobitnici su mnogobrojnih nacionalnih i međunarodnih visokih nagrada i priznanja.

Sopranistkinja Sonja Šarić, gostuje u vodećim operskim centrima Evrope: Koncertgebau u Amsterdamu, Nacionalnoj operi u Parizu, Operi Grac, Nacionalnom teatru u Manhajmu, Okružnom teatru u Bolonji…
Od 2023. godine je prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.
Studirala je pevanje na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Manhajmu (klasa prof. Snežane Stamenković), gde je završila osnovne i master studije. Učestvovala je na brojnim takmičenjima republičkog i internacionalnog nivoa na kojima je osvojila veliki broj nagrada među kojima se ističu Gran pri „Marija Kalas” („Maria Callas“) u Atini (2017) i austrijska Nagrada muzičkog teatra („Musiktheaterpreis”) u kategoriji za mlade umetnice (2019) za ulogu Leonore u Verdijevom Trubaduru, kao i 2021, prva nagrada i nagrada publike na 4. Internacionalnom pevačkom takmičenju „Eva Marton” u Budimpešti.
U spektakularnoj produkciji Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu debitovala je kao Aida (2021), a potom je s istom ulogom nastupila i u Državnom pozorištu u Lincu, tumačeći je u ovom teatru čak osamnaest puta. Jedan od svojih do sada najzapaženijih nastupa ostvarila je u Okružnom teatru („Teatro Comunale“) u Bolonji, gde je ispraćena ovacijama dva puta uzastopno kreirala lik Sente u premijernoj postavci Vagnerovog Holanđanina lutalice kojim je u februaru otvorena operska sezona u ovom uglednom pozorištu. Juna meseca takođe ove godine, oduševila je i beogradsku publiku kao Alisa Ford u prvoj podeli novopostavljenog Verdijevog Falstafa.

Sreten Krstić je od 1980. pa do skoro bio prvi koncertmajstor Minhenske filharmonije, na kom mestu je delovao još iz vremena legendarnog šefa-dirigenta Serđua Čelibidakea. Kao solista je svirao pod upravom slavnih dirigenata, među kojima su pored već pomenutog  Čelibidake i Džejms Livajn, Zubin Mehta, Hiroši Vakasugi, Horst Štajn, Vaclav Nojman ili Dmitrij Kitajenko. Sarađivao je s mnogim orkestrima nekadašnje Jugoslavije, a karijera ga je vodila i u gotovo sve evropske zemlje, Japan, SAD i bivši Sovjetski Savez.
Snimao je za sve radijske i televizijske stanice bivše Jugoslavije, Bavarski radio i Zapadnonemački radio, „Bi-Bi-Si“ i Grčki radio (Solun). Ostvario je trajne tonske zapise i u diskografskim kućama „PGP“, „Thorofon“, „Arte Nova Classics“ i druge, realizujući za njih više kompakt-diskova, kako solističke, tako i kamerne muzike.