Za ljubitelje istančanog zvuka

Detalji događaja

  • субота | 26.06.2021.
  • 20:30 - 22:00
  • Galerija Matice srpske (Trg galerija 1)
  • 021/452-344

Novosadsko muzičko leto 2021.
Zrenjaninski kamerni orkestar
Dirigent: Milena INJAC
Solista: Aleksandar TASIĆ, klarinet
Program: Mendelssohn, Mozart, Elgar

Ulaznice u prodaji od 7. juna u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 9h do 13h.
Cena karte: 500,00 dinara
***
Klarinetista Aleksandar Tasić je diplomirao i magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Nikole Srdića. Trenutno pohađa doktorske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Ante Grgina. Kao solista je nastupao s Festivalskim orkestrom u Verbijeu u Švajcarskoj, Filharmonijom Novosibirska, Simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti u Novom Sadu, Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”, s Beogradskim gudačkim orkestrom „Dušan Skovran”, Novosadskim kamernim orkestrom, Vojvođanskim simfoničarima, Orkestrom „Žebeljan”, gudačkim orkestrom „Camerata Panonnica”, na koncertima u Švajcarskoj, Holandiji, Rusiji i Srbiji. Nastupa je na svim značajnim festivalima u našoj zemlji i brojnim festivalima širom sveta. Od 2000. Aleksandar Tasić je solo klarinetista Festivalskog orkestra u Verbijeu, s kojim nastupa u svim uglednim koncertnim salama sveta, pod palicom slavnih dirigenata kao što su Džejms Levajn, Zubin Mehta, Kent Nagano, Volfgang Zavališ, Valerij Gergijev, Klaudio Vandeli i drugi. Snimao je za TV i radio-stanice u zemlji i inostranstvu (RTS, Bi-Bi-Si, ART TV, Holandski radio 4). Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu redovni je profesor kamerne muzike, a od 2016. i profesor klarineta na FILUM-u u Kragujevcu.
Predstavnik je čuvenog proizvođača opreme za duvačke instrumente „Vandoren” u Francuskoj.

Na listi solista s kojima je u novije vreme sarađivao Zrenjaninski kamerni orkestar, nalaze se Željko Lučić, Ana Aleksić Sajrer, Vesna Marković, Ljubomir Popović, Dragana Popović, Saša Štulić, Bela Mavrak, a među dirigentima Mikica Jevtić, Aleksandar Kojić, Andrej Bursać, Predrag Gosta i Vanesa Kremenović.
Ansambl je osnovan davne 1969. godine i već od samog nastanka postaje bitan činilac u negovanju bogate tradicije kamernog muziciranja, ne samo u svom gradu, već i znatno šire. Stalni dirigent i umetnički rukovodilac orkestra bio je violinista, pedagog i dirigent Dejan Mihailović. Nažalost, nakon dve decenije uspešnog rada, brojnih koncerata i uspešnih saradnji s uglednim solistima i gostujućim dirigentima, zbog sve teže situacije u kulturi, orkestar prestaje sa radom. Orkestar ponovo deluje od 1999. do 2004 – prve četiri godine pod vođstvom Gabrijela Vujadinova, a u poslednjoj, ostvaruje saradnju s Peđom Milosavljevićem, violinistom i kamernim muzičarem iz Holandije, koji preuzima programsko i umetničko rukovodstvo ansambla.
Dolaskom novog predsednika Izvršnog odbora profesora violine Romana Bugara i njegovim velikim zalaganjem, stvaraju se povoljni uslovi za ponovan rad orkestra. Od 2014. do danas orkestar redovno nastupa u renomiranim salama i učestvuje na značajnim festivalima u zemlji i inostranstvu.