Wiener Kammersymphonie & specijalni gosti

Detalji događaja

  • sreda | 27.10.2021.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

Anna Morgoulets, violina
Estelle Weber, violina
Nebojsa Bekčić, viola
Sergio Mastro, violončelo, umetnički dirikter ansambla
Jovian Mashayekhi, kontrabas

Solisti:
Tijana Andrejić Tenyi, klavir
Marko DŽOMBA, saksofon (Srbija/Austrija)

Jedna od brižljivo negovanih i najstarijih ideja Nomusa, jeste ideja okupljanja naših i stranih umetnika, specijalno za nastup na Nomusu. Sastavu Bečka kamerna simfonija pridružiće se prvi put dvoje mladih solista iz naše zemlje u posebnim aranžmanima orkestarskih dela Mocarta i Glazunova, za soliste i gudački kvintet.

P r o g r a m:
S. PELZL: Portret u tri boje / Portrait in drei Farben
*posvećeno the Wiener Kammersymphonie, 2012
W. A. MOZART: Koncert za klavir br.20 u d-molu, K.466, ar. za klavir i gudački kvintet
***
A. GLAZUNOV: Koncert za saksofon i orkestar op.109, ar. za saksofon i gudački kvintet
E. W. KORNGOLD: Märchenbilder Op.3 (1910/1911)

Prodaja ulaznica, od 1. oktobra, u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel.021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i na dan koncerta od 18h do početka programa u holu Sinagoge.
On-line rezervacije i prodaja na : www.muzickaomladina.org
Cena karte: 600,00 dinara

Realizaciju koncerta pomogao: Austrijski kulturni forum Beograd
***
Pijanistkinja Tijana Andrejić-Tenji diplomirala je na Akademiji umetnosti u klasi profesora Doriana Leljaka. U istoj klasi pohađala je i master studije, a potom radila i kao saradnik u nastavi na predmetima klavir i poznavanje klavirske literature. Od 2009. do 2013. godine usavršavala se u Italiji na Akademiji „Santa Cecilia” u Bergamu (prof. Konstantin Bogino) i Akademiji „Incontri col Maestro” u Imoli (prof. Boris Petrušanski).
Repertoar pijanistkinje Tijane Andrejić-Tenji obuhvata širok stilski raspon od Bahovih Goldberg varijacija do kompozicija Šimanovskog, Stravinskog, Ščedrina, Lutoslavskog i Ligetija. Nastupala je u Engleskoj, Nemačkoj, Estoniji, Italiji, Srbiji, Ukrajini i Češkoj, u salama kao što su „Rudolfinum” u Pragu, „Steinway” u Londonu, Galerija i Velika dvorana Zadužbine Ilije M. Kolarca u Beogradu, Sinagoga i Gradska kuća u Novom Sadu, Univerzitet „Bocconi” u Milanu, italijanskim teatrima „Bon” u Udinama, „Politeama” u Palermu i „Miela” u Trstu. Kao solista je svirala sa Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije, Donjobavarskom kamernom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom „Banatul” iz Temišvara, Simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti u Novom Sadu, Kamernim orkestrom iz Čeških Buđejovica, Orkestrom Internacionalnog pijanističkog festivala Breše i Bergama. Osvajala je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim konkursima, a najvažnije su prva nagrada na Memorijalu „Isidor Bajić” 2006, titula laureata Internacionalnog takmičenja „Sirmium Music Fest” 2021, da bi najnovija priznanja dobila na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika u Zagrebu iste godine, na kome joj je pored zvanja laureata pripala i specijalna nagrada za izvođenje 12 etida Karola Šimanovskog.

Saksofonista Marko Džomba posle osnovnog muzičkog obrazovanja u MŠ „Josip Slavenski”, srednjoškolsko nastavlja u MŠ „Isidor Bajić”, da bi svoje školovanje završio na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Beču, gradu u kom živi od svoje 18. godine. Danas je aktivni internacionalni solista; nastupao je u Engleskoj, Francuskoj, Finskoj, Italiji, Nemačkoj, Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Norveškoj, Kini, Rumuniji, Češkoj, svirajući u koncertnim dvoranama kao što su bečki Koncerthaus i Muzikferajn, „Čajkovski” u Moskvi, Velika dvorana pozorišta „Sužou” u Kini, Bruknerhaus u Lincu, sala Slovenačke filharmonija, „RNCM” u Mančesteru…
U njegova koncertiranja ubrajaju se, između ostalog, i solistički nastupi s orkestrima poput Simfonijskog orkestra „Sužou” pod dirigentskom palicom Džejmsa Džada, Simfonijskog orkestra Moskovskog radija (Orkestar „Čajkovski”) pod vođstvom Vladimira Fedosejeva, Bečki omladinski orkestar s dirigentom Jonatanom Štokhamerom.
Pobednik je više međunarodnih i nacionalnih takmičenja saksofonista, među kojima su: „CARSA” (na kom je proglašen austrijskom zvezdom u usponu), „ADMC” u Ilcahu u Francuskoj, „CRDM” u Italiji, „Svirel” u Sloveniji (gde je osvojio i dve specijalne nagrade), „Windisch Kammermusikpreis” i „Musica Juventutis” u Austriji.
Pored toga, stipendista je nekoliko fondacija iz Japana, Švajcarske i Austrije. Izvanredni saksofonista je ekskluzivni umetnik nekoliko korporacija, među kojima su „Yamaha Artist”, „D‘addario Artist” i „SCV Artist”. Detaljnije o umetniku na: http://www.markodzomba.com/indexEN.html

Orkestar Bečka kamerna simfonija okuplja darovite umetnike sa sedištem u austrijskoj prestonici. Karakterističan je po raskošnom repertoaru, ali najčešće izvodi dela autora 19. i 20. veka, kao i savremenih stvaralaca. U programima Bečke kamerne simfonije neretko su uvrštene i kompozicije iz opusa nepravedno zaboravljenih ili potpuno nepoznatih autora. Orkestar je osnovan 2006, u „Mocartovoj godini“ (povodom 250-godišnjice kompozitorovog rođenja). Nastupao je na Muzičkom festivalu u Umbriji i festivalima u Ankari, „Ravello“, „Alba Music“ i „Side Music” u Turskoj. Ostvario je gostovanja u Južnoj Americi (Brazil, Argentina i Kolumbija). Svirali su i u dvorani „Teatro N. Piccinni” u Bariju, a redovno drže koncerte u prestižnom Muzikferajnu.
Po ugledu na slične muzičke i umetničke komponente svetski poznatih kamernih orkestara sa simfonijskim konceptom, Bečka kamerna simfonija se iskazuje i u sastavu gudačkog kvinteta. U takvoj formaciji koju čine najbolji odabrani muzičari iz orkestra, ostvarili su brojne nastupe u Španiji, Italiji, Turskoj, Danskoj, Švedskoj, Poljskoj i Velikoj Britaniji, a zahvaljujući Nomusu imaće prilike da ih čuje i publika u Srbiji.