NOMUS Festivalski kvintet – RASPRODATO

Detalji događaja

  • subota | 24.10.2020.
  • 22:00 - 23:20
  • Galerija Matice srpske, Trg galerija 1, Novi Sad
  • 021/452-344

Betovenov maraton kamerne muzike 1
Aleksandra KRČMAR-ĆULIBRK, violina – Jovanka MAZALICA, violina
Jelena FILIPOVIĆ, viola – Timea KALMAR, violončelo
Ivica MARUŠEVIĆ, kontrabas
Solisti:
Sanja LUKOVAC, klavir
Aleksandar ĐERMANOVIĆ, klavir

P r o g r a m:
L. v. BEETHOVEN:
Koncert za klavir i orkestar br.4; aranžman za klavir i gudački kvintet
Koncert za klavir i orkestar br.5; aranžman za klavir i gudački kvintet

KONCERT JE RASPRODAT!

Prodaja ulaznica za koncert od 6. oktobra: on line na linku http://online.muzickaomladina.org/karte//#/login ili lično u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak programa na mestu održavanja. Cena karte: 500,00 dinara

Sanja Lukovac, klavir, Srbija
Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u rodnom Kragujevcu (prof. Natalija Tomić), uporedo nekoliko godina pohađajući pripremnu nastavu za mlade talente pri Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Rite Kinke, kod koje je i završila osnovne i master studije. Usavršavanje je nastavila na specijalističkim studijama na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je potom i doktorirala na odseku za kamernu muziku. Trenutno je na završnoj godini doktorskih studija na odseku za klavir, u klasi prof. Dejana Sinadinovića. Pohađala je brojne majstorske kurseve eminentnih klavirskih pedagoga poput Arba Valdme, Emanuela Krasovskog, Rustema Hajrudinova, Dajan Andersen, Aleksandra Madžara, Jurija Kota. Od velikog broja osvojenih nagrada na domaćim i inostranim konkursima, najvažnije su prva nagrada 2008. na Međunarodnom troetapnom takmičenju u disciplini klavirskih koncerata „Ella Philipp” u Rumuniji (Temišvar), prva nagrada na Memorijalu „Isidor Bajić” u Novom Sadu 2004, kao i treća nagrada na istom takmičenju 2006. godine. Značajne su i njene pobede u nacionalnoj i međunarodnoj konkurenciji postignute na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije, Međunarodnom takmičenju pijanista u Šapcu, Međunarodnom takmičenju „Gradus ad parnasum” u Kragujevcu (u disciplini solo klavira i kamerne muzike), Takmičenju mladih pijanista u Nišu. Nastupala je u zemlji i inostranstvu predstavljajući se resitalima, kao solista uz pratnju orkestra, te kao član kamernih ansambala. Kao solista nastupala je s orkestrima: „Šlezinger”, Vojvođanski simfoničari, „Camerata Academica”, Temišvarska filharmonija, Simfonijski orkestar Akademije umetnosti u Novom Sadu, na taj način ostvarivši saradnju s dirigentima Frančeskom la Vekijom, Georgeom Kostinom (Gheorghe Costin), Sašom Nikolovskim Đumarom, Željkom Milanović i drugima. Uporedo sa solističkom koncertnom aktivnošću Sanja Lukovac se kontinuirano interesuje i za kamernu muziku. S pijanistkinjom Andreom Der član je Dua „Floreus”, a nedavno je započela saradnju i s klarinetistom Kristijanom Borošem. Radi kao vanredni profesor na Katedri za klavir Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu.

Aleksandar Đermanović, klavir, Srbija
Trenutno je doktorand na Akademiji umetnosti u Novom Sadu pod mentorstvom dr Doriana Leljaka, u čijoj klasi je završio osnovne i master studije. Prethodno je završio specijalističke studije u Salcburgu na „Mozarteumu” (prof. Žak Ruvije), master studije i prestižne studije „Artist diploma” na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu (prof. Ijan Džons i prof. Dmitrij Aleksejev). Tokom školovanja bio je korisnik nekoliko uglednih stipendija i fondova i dobitnik nagrade „Lee Abbey”, da bi mu potom priznanje „Anthony Saltmarsh” 2015/16. donelo asistenturu za klavirsku saradnju na istom koledžu. Naredne školske godine izbor za umetnika Fondacije „Park Lejn” omogućio mu je saradnju s violinistkinjom Junsli Park. Nastupao je u prestižnim koncertnim dvoranama širom Evrope: u Moskvi (sala „Rahmanjinov”), Londonu (Rojal Albert hol, Vigmor hol, Stenvej hol, Kvin Elizabet hol, Kadogan hol, Francuski institut, koncertne dvorane „Amaryllis Flemming”, „St Martin-in-the-Fields”, „Purcell Room”), Batu („Pump-room Hall”), Tanbridž Velsu („Assembly Hall”) itd. Kao solista je svirao sa simfonijskim orkestrima iz Tanbridž Velsa i Ročestera, Simfonijskim orkestrom mladih muzičara (YMSO) i Simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti, ansamblima „Locrian” i „Camerata Academica”, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom. Osvajao je nagrade na međunarodnim i domaćim takmičenjima za solo klavir, kamernu muziku i kompoziciju, poput trećih nagrada na pijanističkim takmičenjima „Città di San Donà di Piave” (Italija) 2017. i „Sheepdrove Intercollegiate” (Engleska) 2015, kao i prvih nagrada na memorijalima „Dr Vojislav Vučković” (Beograd) 2011. i „Isidor Bajić” (Novi Sad) 2008. Takođe, na Međunarodnom festivalu slovenske muzike u Moskvi 2008. bio je jedini nagrađeni učesnik u svim kategorijama. Prvu nagradu i zvanje laureata na Republičkom takmičenju u Beogradu osvojio je dva puta (2005. i 2007), kao i nagrade na istom takmičenju u kamernoj muzici (2006. i 2008). Snimak Đermanovićeve interpretacije solističke partije Trećeg klavirskog koncerta Sergeja Prokofjeva, koju je ostvario sa Simfonijskim orkestrom mladih muzičara i dirigentom Džejmsom Blerom u sali „St John’s Smith Squarre” u Londonu 2015, objavljen je na kompakt-disku u izdanju ove koncertne dvorane. Februara 2019. pijanista se predstavio i u redovnoj sezoni Simfonijskog orkestra Tanbridž Velsa u Engleskoj pod vođstvom Nila Tomsona, svirajući solističku partiju u Prvom klavirskom koncertu Johanesa Bramsa. Aleksandar Đermanović se bavi i komponovanjem i stručni je saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.