WENZEL FUCHS, prvi klarinetista Berlinske filharmonije

Detalji događaja

  • субота | 09.03.2019.
  • 20:00 - 21:30
  • Gradska kuća, Trg slobode 1, Novi Sad

Bogdan BIKICKI, klarinet

Klavirski saradnik: Nataša  SRDIĆ JAHN

Program:
ROBERT SCHUMANN: Fantastični komad op. 73, za klarinet i klavir
Francis POULENC: Sonata, za dva klarineta
Carl Maria von WEBER:Končertino op. 26. za klarinet i klavir
Francis POULENC: Sonata, za klarinet i klavir
Felix MENDELSSOHN: Koncertni komad br. 2, op. 114, za dva klarineta i klavir

*Ulaz na koncert je slobodan!

VENCEL FUKS je rođen u Insbruku, u Austriji, gde je započeo studije klarineta kod profesora Valtera Kafera pri lokalnom konzervatorijumu. Studije je nastavio kod profesora Petera Šmidla na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču, na kojem je diplomirao sa visokim ocenama. Dobitnik je nagrada austrijskog Ministarstva nauke i umetnosti i na takmičenjima „Jugend Musiziert“.
Tokom studija redovno je bio zamenik u svim bečkim orkestrima, uključujući Bečki državni operski orkestar i Bečku filharmoniju. Sa 19 godina postao je solo klarinetista u bečkom orkestru Narodne opere, a pet godina kasnije, na istoj poziciji, u bečkom Radijskom simfonijskom orkestru.
Od 1993. je solo klarinetista Berlinske filharmonije; predaje i u okviru orkestarske akademije „Karajan“ pri Berlinskoj filharmoniji. Bio je profesor na Muzičkoj visokoj školi „Hanns Eisler“ (2008–2013) i gostujući profesor na Univerzitetu „Geidai“ u Tokiju. Od 2015. godine radi kao profesor na Mocarteumu u Salcburgu.
Pored mnogih majstorskih kurseva u Japanu, Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, pojavljuje se širom sveta kao solista s orkestrima, kao što su Tokijska filharmonija, Kineski nacionalni simfonijski orkestar, Korejski simfonijski orkestar, Berlinski simfoničari i Berlinska filharmonija.
Njegovi kamerni muzički saradnici jesu: Jefim Bronfman, Emanuel Pai, Andraš Šif, Albreht Majer, Micuko Učido, David Gering… Član je Duvačkih solista, Duvačkog ansambla i Okteta Berlinske filharmonije, kao i Kamernog orkestra „Beč-Berlin“.

BOGDAN BIKICKI (Novi Sad, 1992), osnovnu i srednju muzičku školu završio je u Novom Sadu (Muzička škola „Isidor Bajić“), u klasi Đure Petea. S velikim uspehom završava osnovne studije 2015. godine, a master studije 2016. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Nikole Srdića, kod kojeg je 2018. započeo doktorske studije. Novembra iste godine završio je master studije na Mocarteumu u Salcburgu (Austrija), u klasi prof. Vencela Fuksa, s najvišom ocenom.
Stekao je mnogobrojna priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima, među kojima je najvažnija prva nagrada u C kategoriji na takmičenju „Anton Eberst” (Novi Sad 2012. godine).
Kao solista i član brojnih kamernih sastava i ansambla „Hor klarineta“ svirao je u mnogim gradovima Srbije i inostranstvu. Pohađao je mnoge seminare i časove kod eminentnih profesora, kao što su: Žolt Satmari, Bela Kovač, Nikola Srdić, Dario Zingales, Tadej Kenig, Milan Milojčić, Đuro Pete, Andreas Šablas, Paskal Morages, Džonathan Koler, Mate Bekavac…
Bogdan, redovno nastupa sa Simfonijskim orkestrom i Duvačkom filharmonijom Mocarteuma u Salzburgu, Salcburškom filharmonijom (Austrija), Nemačkim simfonijskim orkestrom Berlina, Bečkim rezidencijalnim orkestrom (Austrija), Festivalskim orkestrom „Gut Immling” (Nemačka), te je tako imao priliku da sarađuje s vrhunskim dirigentima, kao što su Bruno Vajl, Hansjerg Albreht, Kai Rehrig, Stenli Dods, Hansjerg Angerer, Elizabet Fuks…

NATAŠA SRDIĆ JAHN je rođena 1981. godine u Beogradu. Završila je Muzičku školu (osnovnu i srednju) „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, u klasama prof. Lidije Gvozdanović i prof. Milene Apić. Započete studije u klasi prof. Rite Kinke na Akademiji umetnosti u Novom Sadu nastavlja i završava u klasi Frank-Ima Cihnera (Frank-Immo Zichner) na Muzičkom sveučilištu „Franz Liszt“ u Vajmaru. Godine 2009. uspešno je, s najvišom ocenom, završila i postdiplomske studije kamerne muzike u Vajmaru, u klasama profesorâ Ulriha Beca (Ulrich Beetz), Birgit Erikson (Trio „ABEEG“) i Larise Kondratjeve, a nakon toga i studije klavirske pedagogije, takođe sa najvišom ocenom i posebnim pohvalama u istoj instituciji. U toku školovanja bila je polaznik majstorskih kurseva kod eminentnih profesora poput Arba Valdme, Rite Kinke, Nevene Popović, Kristofera Hogvuda, Natalije Arzumanove, Avedisa Kujumdjana i drugih.
Dobitnica je nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Pored mnogobrojnih solističkih i kamernih koncerata u regionu i u inostranstvu (Novi Sad, Beograd, Subotica, Skoplje, Berlin, Vajmar, Firenca, Bejrut, Kito itd.), Nataša Srdić Jahn je više godina aktivna i kao osnivač i član više ansambala moderne muzike u Srbiji i Nemačkoj, s kojima redovno nastupa na domaćoj i stranoj sceni. Jedan je od idejnih tvoraca ciklusa koncerata francuske muzike, koje već četiri godine u Novom Sadu, Beogradu i Subotici uspešno realizuje uz podršku Muzičke omladine Novog Sada, Kulurnog centra Beograda, subotičke „Electe“ , i pokroviteljstvo AP Vojvodine i Francuskog instituta u Srbiji.
Snimala je za Radio-televiziju Vojvodine, a u Nemačkoj je s Ansamblom „Marges“, koji neguje savremenu muziku, ostvarila i nekoliko ce-de izdanja.
Od 2009. godine zaposlena je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao viši stručni saradnik–korepetitor.