Vojvođanski simfonijski orkestar

Detalji događaja

  • petak | 22.04.2016.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021 452 344

Dirigent: Timothy REDMOND (Velika Britanija)
Solista: Itamar ZORMAN, violina (Izrael / SAD)
*srebrna medalja na Konkursu „Čajkovski“ (Moskva, 2011)

Program:
F. MENDELSSOHN:
„San letnje noći“, uvertira op.21/
A Midsummer Night’s Dream, overture, Op.21 (1826)

F. MENDELSSOHN:
Koncert za violinu i orkestar, e-mol, op.64 /
Violin concert in E, Op.64 (1838-1844)

***
S. PROKOFJEV:
„Romeo i Julija“, svita op.64 / odlomci

Šekspir za kraj – u čast jubileja velikog književnika

*Prodaja ulaznica i informacije: Muzička omladina Novog Sada (Katolička porta 2/2, tel.021/452 344) radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa. ON LINE rezervacije i prodaja na : www.muzickaomladina.org

cena ulaznice: 800,00 dinara

ITAMAR ZORMAN, violina, Izrael
Rođen u Tel Avivu 1985. godine u porodici muzičara, Itamar Zorman je počeo da svira violinu sa šest godina u klasi Sali Bokel, na Izraelskom muzičkom konzervatorijumu u Tel Avivu. Srednju školu završio je 2003. i studije nastavio kod profesorâ Davida Čena i Nave Milo. Diplomirao je na Akademiji za muziku i igru u Jerusalimu, kao student Hagaija Šahama, a zvanje mastera stekao 2009. godine na Džulijardu, u klasama Roberta Mana i Silvije Rozenberg. Godine 2010. dobio je diplomu umetnika Menhetenske muzičke škole, a diplomu umetnika sa Džulijarda 2012, u klasi Silvije Rozenberg. Itamar Zorman se trenutno usavršava kod Kristijana Teclafa na Akademiji u Kronbergu.
Koristi instrument Pjetra Gvarnerija (1745) iz privatne zbirke Jehude Zisapela.
Od skorijih priznanja izuzetnom umetniku, izdvajaju se nagrada Trusta „Borleti-Buitoni” u 2014. i stipendija za profesionalni razvoj „Ejveri Fišer“ u 2013, te, kao najuglednija, srebrna medalja Međunarodnog takmičenja „Čajkovski” 2011, na kojem je nastupio i na koncertu pobednika s Valerijem Gergijevim i Orkestrom Marijinskog teatra. Ostali uspesi na takmičenjima uključuju prvu i specijalnu nagradu za izvođenje Mocartovog koncerta na Međunarodnom violinskom takmičenju u Frajburgu (2010), kao i na Takmičenju „Džulijard Berg” (2011), što je dovelo do njegovog debitantskog koncerta u koncertnoj dvorani „Ejveri Fišer” s Orkestrom Džulijarda pod vođstvom Džejmsa de Prista. Itamar Zorman je, između ostalih, nastupao kao solista sa Izraelskom filharmonijom, Američkim simfonijskim orkestrom u Karnegi holu, s Orkestrom „Het Gelders” u amsterdamskom Koncertgebauu, s Tokijskim simfonijskim orkestrom u Santori holu, Simfonijskim orkestrom Jute, Kamernim orkestrom poljskog radija i s Kamernim orkestrom iz Pforchajma, Korejskim orkestrom KBS-a i s Filharmonijskim orkestrom iz Kalija u Kolumbiji.
Među značajnim događajima protekle sezone bili su umetnikovi letnji nastupi na Muzičkom festivalu u Marlborou (Masačusets), Festivalu kamerne muzike na Velikim jezerima i njegov debitantski koncert na festivalu u Verbjeu, koji je prenosila glavna švajcarska radio-stanica s programom klasične muzike. Pored turneje po američkoj Istočnoj obali s „Muzičarima iz Marlboroua”, Itamar Zorman je bio i na turneji u Izraelu, gde je održao devet koncerata u dva grada sa Izraelskim simfonijskim orkestrom i Davidom Robertsonom. Priredio je i koncerte s Filharmonijskim orkestrima iz Baden-Badena i Sankt Peterburga, s Državnim simfonijskim orkestrom „Nova Rusija”, s Kamernim orkestrom Saut Beja, simfonijskim orkestrima iz Haife, Voterberija i Santo Dominga, ostvario debi u Italiji s Betovenovim Violinskim koncertom u Teatru „Masimo” u Palermu pod vođstvom Danijela Orena.
U svojoju biografiju Zorman upisuje i resitale u Hamburgu i Frankfurtu, seriju solističkih koncerata u Luvru, ali i učešća na festivalima u Kronbergu (gde je svirao s „Moskovskim solistima” i Jurijem Bašmetom) i Kopenhagenu, kao i prvi susret s publikom u Srbiji, u ciklusu „Velikani muzičke scene“, novembra 2014. U proleće iste godine izašao je i njegov prvi kompakt-disk u ediciji „Ginter Hensler“ izdavačke kuće „Profil“, na kojem se nalaze dela Mesijana, Šuberta, Šosona, Hindemita i Bramsa.
Kao izvođač kamerne muzike, Itamar Zorman je nastupao u Centru „Linkoln“ i Karnegi holu u Njujorku i u Kenedijevom centru u Vašingtonu. Kao jedan od osnivača Izraelskog kamernog projekta, Zorman je tokom proteklih pet sezona išao na turneje po Izraelu i Severnoj Americi. On je takođe član Klavirskog trija „Lisander”, s kojim je 2012. pobedio na takmičenju Udruženja koncertnih umetnika, 2011. osvojio Veliku nagradu na Kolmanovom takmičenju kamerne muzike, zatim prvu nagradu na Takmičenju „Arijaga” 2011, kao i bronzanu medalju 2010. godine na Nacionalnom takmičenju kamerne muzike u Fišhofu. Jula 2010. Zorman je svirao na seriji koncerata emitovanih na Francuskom radiju u sklopu Festivala Francuskog radija u Monpeljeu. On je bio jedan od protagonista u dokumentarnom filmu Violinissimo, u kojem se prate životi troje mladih violinista. Film je prikazivan širom Nemačke 2012, u produkciji „Detail Films-a”.
Sezonu 2015/16. ispuniće prvim susretom s Nacionalnim orkestrom francuskog grada Tuluza, turnejom po Brazilu s Jerusalimskim simfonijskim orkestrom, gostovanjem u Italiji na septembarskom muzičkom festivalu u Torinu i Veroni (s Novosibirskim orkestrom), koncertima u Santa Feu, Pensilvaniji, Hong Kongu, Izraelu, evropskom turnejom s Mocartovim koncertima, kao i prvim nastupom na Nomusu, kao solista s Vojvođanskim simfonijskim orkestrom.
Kao stipendista Američko-izraelske kulturne fondacije, Itamar Zorman je učestvovao u brojnim majstorskim radionicama širom sveta. Radio je s Jicakom Perlmanom, Pinkasom Cukermanom, Šlomom Mincom, Idom Hendl i Ivrijem Gitlisom, pored ostalih. Takođe je učestvovao na Muzičkom festivalu u Aspenu, u Programu za mlade umetnike u Otavi (Kanada), Kešet Eilonu (Izrael), „Glasu muzike” (Izrael), na Hajfecovom Međunarodnom institutu za muziku (Nju Hempšir), i u projektu Prag – Beč – Budimpešta. U najnovije uspehe ovaj izvanredni violinista upisuje i nominaciju za muzičku nagradu „Vorner” za tekuću 2015/16. godinu.

TIMOTI REDMOND, dirigent, Velika Britanija
Redovni gost – dirigent Londonskog simfonijskog orkestra i Kraljevske filharmonije, Redmond priređuje koncerte i radi širom Evrope s vodećim britanskim i evropskim orkestrima. U domovini je dirigovao i orkestrima „Philharmonia” i „BBC Concert”, zatim orkestrima filharmonija iz Halea, Liverpula i Alstera, kao i Nacionalnim omladinskim orkestrom Velike Britanije i ansamblom „Sinfonia Viva”. Niz godina je sarađivao s Mančesterskom kameratom, a od 2006. je glavni dirigent Kembričke filharmonije. U inostranstvu je nastupao s Filharmonijom „Arturo Toskanini” (Italija), Orkestrom „Concerto Budapest” (Mađarska), u Finskoj je često na čelu ansambla „Oulu Sinfonia”, a gostuje i na turnejama u Estoniji („Vanemuine Orchestra”). Dirigovao je Sarajevskom i Makedonskom filharmonijom, Mariborskim simfoničarima, Roterdamskom filharmonijom, Festivalskim orkestrom iz Veksforda u Irskoj. Dobro je poznat i cenjen kao interpretator savremene muzike, naročito dela Tomasa Ejdsa s kojim je blisko sarađivao na premijernom izvođenju njegove Oluje (Kovent garden), ali i kod kritike vrlo hvaljene produkcije muzičko-scenskog ostvarenja Powder Her Face (pripremljenog za Englesku nacionalnu operu, Kraljevsku operu i Marijinski teatar u Sankt Peterburgu). Nedavno je radio i na mađarskoj premijeri Igre smrti, a asistirao je kompozitoru i na postavci Oluje u njujorškom Metropolitenu. Timoti Redmond je i veoma traženi operski dirigent u Engleskoj („Opera North”, Engleska nacionalna opera, „English Touring Opera”, „Opera Almeida”), ali i inostranstvu. Između ostalog, pripremio je i vodio svetsku premijeru predstave The Golden Ticket (Piter Eš) u Operskom pozorištu u Sent Luisu, da bi je u Evropi izveo na Festivalu u Veksfordu.
Kao teatarski umetnik, Redmond je prisutan i u Bregencu, na Tenerifima i Los Anđelesu, kao i u Američkom lirskom teatru u Njujorku, festivalima u Bakstonu i Aldeburgu, a deo je i umetničkog rukovodstva Flamanske opera u Antverpenu, te operskih kuća u Strazburu, Garsingtonu i Glindeburnu. Timoti Redmond je ostvario brojne snimke za kuće „Warner Classics”, „Harmonia Mundi”, „EMI”, „CDs” (s kamernim orkestrom „Royal Northern Sinfonia“). Nedavno je, između ostalih postignuća, slavio uspešna premijerna izvođenja dela Edvarda Raštona i Pitera Maksvela Dejvisa (s Londonskim simfonijskim orkestrom), zatim debi u Kini, kao i koncert na otvorenom (Trafalgar skver), kojem je prisustvovalo oko 10.000 posetilaca. Ove sezone, pored redovnih koncerata sa „svojim” stalnim orkestrima, očekuje ga debi u Kanadi („Regina Symphony”), u Rumuniji (Filharmonija „Oradea”), nastup s Vojvođanskim simfonijskim orkestrom na Nomusu i s Orkestrom Italijanske Švajcarske u Milanu. Pred umetnikom su i koncertna izvođenja Bartokovog Dvorca Plavobradog u Kembridžu, kao i nove operske predstave u Aldeburgu i u Nezavisnoj operi teatra „Sadlers Vels”. Redmond je bio zapaženi student Kraljevskog severnog muzičkog koledža, Mančesterskog univerziteta i Muzičke akademije „Čigijana” u Sijeni, kao i polaznik majstorskih kurseva velikih dirigenata poput Džordža Harsta, Ilje Musina, Žan-Paskala Tortelijea i Pjera Buleza, ali i asistent Elgara Hauarta, Valerija Gergijeva i ser Kolina Dejvisa.
Odnedavno je i sam profesor dirigovanja na Učilištu za muziku i dramu „Gildhol” u Londonu.
Timothy Redmond mala web

VOJVOĐANSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR
Orkestar je osnovan 2001. godine na inicijativu maestra Berislava Skenderovića, kao reprezentativni sastav AP Vojvodine, pod nazivom Vojvođanski simfoničari. Za 14 godina postojanja, organizovan po principu ansambla „stađone“, ostvario je blizu 100 koncerata, dostigavši značajan nivo muziciranja i dobre interpretativne standarde. Vojvođanski simfoničari privlačili su na svoje novosadske koncerte u Sinagogi i Srpskom narodnom pozorištu uvek brojnu publiku, koja je s odobravanjem pokazivala da njena očekivanja u pogledu kvalitetnog simfonijskog zvuka, izvođačke discipline, sigurnosti i ujednačenosti sviranja nisu izneverena. Insistiranjem na raznolikosti klasičnog, ponekad i žanrovski šireg repertoara (posebno kada su bili u pitanju popularniji „gala novogodišnji koncerti“), orkestar se do sada najbolje predstavljao u poznoromantičarskim delima simfonijske i koncertantne literature, pleneći raskošnim zvukom, širokom dinamičkom skalom i raspevanim kantilenama, ali se odlično iskazivao i u interpretacijama kompozicija 20. veka, kao i savremenog domaćeg stvaralaštva.
U protekloj deceniji uspešno je izveo preko 70 premijernih programa, s učešćem svetski priznatih domaćih i stranih dirigenata. Od renomiranih gostujućih umetnika međunarodne muzičke scene s kojima je sarađivao, važno je spomenuti maestre kao što su Saulijus Sondeckis, Marko Parizoto, Mats Liljefors, Markus Pošner, Ližija Amadio, Filip Piket, Frančesko la Vekija, Bundit Ungrangse, Mladen Tarbuk, te atraktivne soliste među kojima su bili Valerij Ojstrah, Martin Kefler, Sreten Krstić, Siprijen Kacaris, Aleksandar Madžar, Rita Kinka, Jasminka Stančul, Kristof Berner, Nemanja Radulović, Katarina Jovanović, Nebojša Jovan Živković, Laura Levai Aksin, Roman Simović, Gzavije Filips, Žan-Mark Filips Varžabedijan, Nikolas Altštet, Maja Bogdanović, klavirski duo Sanja i Lidija Bizjak, Laura Vukobratović, Dejan Bogdanović, Stefan Milenković, Fransoa Salke, Anjelo Deziderio, Mladen Čolić, Ratimir Martinović, Aleksandar Tasić, Ksenija Janković i još niz takođe izvanrednih interpretatora. Prepoznajući i uvažavajući tokom godina značaj delovanja Vojvođanskih simfoničara kao jedinog takvog ansambla u pokrajini, koji je svojim umetničkim nivoom zaslužio definitivno statusno uobličenje u profesionalno orkestarsko telo, Vlada i Parlament APV doneli su krajem 2010. godine odluku kojom je orkestar postao pokrajinska institucija. Od februara 2011, u 10. godini postojanja, ansambl deluje pod nazivom Vojvođanski simfonijski orkestar, ponovo s šefom – dirigentom Berislavom Skenderovićem, sada imenovanim i na funkciju direktora orkestra. Prema oceni stručnih kritičara, kao i angažovanih gostiju – dirigenata i solista, Vojvođanski simfonijski orkestar dostigao je visok interpretativni nivo respektabilnog profesionalnog ansambla, te je kao takav nastupio i na otvaranju festivala KotorArt 2005, a po svojoj poziciji u matičnoj sredini, redovno učestvuje i na Novosadskim muzičkim svečanostima – ove godine 14. put.
Na kraju svoje 13. sezone, 27. i 28. jula 2014. Vojvođanski simfoničari su prvi put zakoračili u međunarodne vode i predstavili se na 60. Splitskom ljetu i 65. Dubrovačkim ljetnim igrama. Oba festivalska koncerta pozitivno su ocenjena u pisanim i elektronskim medijima, dok je mladi hrvatski violinista Marko Gracijani, solista u Koncertu za violinu i orkestar Petra Čajkovskog, dobio za svoju interpretaciju nagradu „Judita“, dnevnog lista Slobodna Dalmacija. U obrazloženju žirija stoji i da je „prinos ostvaren s vrsnim Vojvođanskim simfonijskim orkestrom kojim je ravnao Berislav Skenderović, pohranio trajan trag u srcima splitskih štovatelja glazbe“. Najzad, najnovije priznanje našem ansamblu stiglo je početkom ove godine od časopisa Muzika klasika, čiji žiri mu je za uspešnost delovanja u 2014. dodelio nagradu za orkestar godine.
Vojvodjanski simfonijski orkestar web