Vojvođanski simfonijski orkestar

Detalji događaja

  • četvrtak | 20.10.2022.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Nomus 2022. – Svečano otvaranje
Umetničko vođstvo i solista: Gordan NIKOLIĆ (Srbija/Belgija)
Solistkinja: Céline FLAMEN, violončelo (Francuska/Belgija)

Program:

M-A. CHARPENTIER: Te Deum Prelude
H. BIBER: Battalia
F. MENDELSSOHN: San letnje noći, op.61, izbor
 ***
J.BRAHMS: Koncert za violinu, violončelo i orkestar u a-molu, op.102

Ulaznice su u prodaji od 19. septembra u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 9h do 14h, kao i on line (uplatom na račun) na linku: https://ulaznice.muzickaomladina.org/rs/site/index
Cene karata: 1.000 dinara galerija i parter sredina i 800,00 dinara parter sa strane
***

Violinista Gordan Nikolić (Srbija/Belgija), zahvaljujući dugogodišnjem delovanju i stečenom iskustvu na mestu koncertmajstora u Orkestru d’Overnja, Kamernom orkestru Lozane, Evropskom kamernom orkestru, i najzad 20 godina u Londonskom simfonijskom orkestru, gostuje i u mnogim drugim poznatim ansamblima širom Evrope. Često je dirigovao Francuskim nacionalnim orkestrom, Mančesterskom kameratom, Orkestrom Roterdamske filharmonije, Orkestrom iz Lila i Nacionalnim orkestrom grada Tuluza. Sarađivao je između ostalih, sa Ženevskim kamernim, Madridskim simfonijskim i Nacionalnim orkestrom Španije, a bio je i dugogodišnji muzički direktor beogradskih Gudača Sv. Đorđa, kao i prvi gostujući dirigent Mančesterske kamerate.
Od 2004. godine Gordan Nikolić je umetnički rukovodilac  Holandskog kamernog orkestra, a od 2005. i osnivač i muzički direktor nezavisnog orkestra „BandArt“ u Španiji.
Posebne afinitete gaji prema baroknoj muzici kao i ostvarenjma savremenih autora, a velika ljubav mu je i kamerno muziciranje.
Kao solista je svirao pod upravom Ser Kolina Dejvisa, Bernarda Hajtinka, Danijela Hardinga, Mjun- Vunga Čunga, Žan-Žaka Kantorova, Marka Albrehta, Jakova Krajcberga, Lorensa Fostera i drugih svetski priznatih dirigenata. Ostvario je brojne tonske zapise za izdavačke kuće „Alpha“, „Pentatone“, „LSO Live“, „Olympia“, „BNL“, „Warner Classics“, „Onyx Classics“.
Godine 2000.  ovenčan je i zvanjem „Princ konsort profesor“ (Prince Consort Proffesor) za gudačke ansamble na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu.
Predaje na Gildhol školi za muziku i dramu u Londonu, na Roterdamskom konzervatorijumu i na Visokoj školi za muziku  u Sarbrikenu.

 Seline Flamen (Francuska/Belgija), prva je violončelistkinja orkestra „BandArt“u Španiji, pedagoški vođa omladinskih orkestara Katalonije i Kanarskih ostrva, kao i gudačkog orkestra „Musikene Master“ i gost švedskog festivala „Aurora“ u istoj funkciji.
Koncertna karijera, kao prve violončelistkinje, vezivala ju je s orkestrom d’Overnja i Pariskim kamernim orkestrom, zatim Holandskim kamernim i Antverpenskim simfonijskim orkestrom. Svirala je s različitim kamernim sastavima u dvorani Koncertgebau u Amsterdamu, na Muzičkom festivalu „Elba“, Festivalu kamerne muzike u Hagu i manifestaciji „Aschau Festivo“, a kao solistkinja je nastupala s orkestrima „Vago“ i „Menorca“. Redovna je članica ansambla „Zvezdoliki“ u Hagu i „O“ u Francuskoj koji neguju savremeni repertoar minimalističke muzike, a sama izvodi komade za violončelo solo i violončelo i elektroniku, u svim žanrovima istražujući mogućnosti instrumenta u najrazličitijim aspektima.
Selin Flamen je i pijanistkinja, izvođač na baroknom violočelu, improvizator u vrlo različitim vrstama muzike i poklonik tehnike „Aleksandar“. 

Vojvođanski simfonijski orkestar je u proteklom periodu uspešno izveo preko sedamdeset premijernih programa, s učešćem svetski priznatih domaćih i stranih dirigenata. Od renomiranih gostujućih umetnika međunarodne muzičke scene s kojima je sarađivao, važno je spomenuti maestre kao što su Saulijus Sondeckis, Marko Parizoto, Mats Liljefors, Markus Pošner, Ližija Amadio, Filip Piket, Frančesko la Vekija, Bundit Ungrangse, Mladen Tarbuk, te atraktivne soliste među kojima su bili Valerij Ojstrah, Martin Kefler, Sreten Krstić, Siprijen Kacaris, Kristof Berner, Nemanja Radulović, Roman Simović, Gzavije Filips, Žan-Mark Filips Varžabedijan, Nikolas Altštet, Laura Vukobratović, Anjelo Deziderio, i još niz takođe izvanrednih interpretatora domaće muzičke scene.
Jula 2014. Vojvođanski simfoničari su prvi put zakoračili u međunarodne vode i predstavili se na 60. Splitskom ljetu i 65. Dubrovačkim ljetnim igrama.
U novembru 2015. orkestar je prvi put zapaženo muzicirao u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu, a oktobra 2016. godine na Beogradskim muzičkim svečanostima u istoj sali.
Od sezone 2018/19. Vojvođanski simfonijski orkestar, pored redovnih koncerata klasične muzike, beleži i niz žanrovskih iskoraka, sarađujući s poznatom interpretatorkom sevdalinki Amirom Medunjanin, ansamblom „Janoška”, te džez pevačicom Mirtil. U protekloj sezoni 2021/2022. ansambl je proslavio desetogodišnjicu od ustanovljenja kao institucionalno organizovanog orkestra. Od prošlog septembra prvi put angažovani šef-dirigent orkestra je Aleksandar Marković, ugledni umetnik međunarodne karijere, s kojim je do sada ostvario niz izvanrednih koncerata.