Vojvođanski mešoviti hor

Detalji događaja

  • недеља | 27.11.2016.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452 344

Koncert povodom 10 godina postojanja
Dirigent: Andrej BURSAĆ

Na programu: Rahmanjinov, Hristić, Tajčević, Mokranjac

*ulaz na koncert je SLOBODAN!

Vojvođanski mešoviti hor je osnovan 2006. godine potpisivanjem Protokola o realizaciji projekata s Izvršnim većem AP Vojvodine. Kao reprezentativni ansambl visokih izvođačkih dometa unapređuje i afirmiše horsko pevanje u Vojvodini i zauzima posebno mesto u muzičkom životu pokrajine. Repertoar ansambla obuhvata sva značajna horska dela različitih epoha, od kompozicija pisanih a cappella do velikih vokalno-instrumentalnih formi. Okosnicu hora čine pevači kojima je muzička umetnost profesija. Koncerti u Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Pančevu, Somboru, Subotici, Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Budimpešti, Senti, Novom Kneževcu, Novom Bečeju, Sremskim Karlovcima i dr. svedoče o ispunjenosti umetničke misije Vojvođanskog mešovitog hora u proteklih 10 godina.
Vojvođanski mešoviti hor poslednjih godina ostvaruje zapažene nastupe van granica Republike Srbije i realizuje zajedničke projekte s različitim institucijama u zemlji i inostranstvu. Koncertna turneja u Hrvatskoj novembra 2011, u okviru koje se ističe prvi koncert jednog umetničkog ansambla iz Srbije u Zagrebu posle 20 godina, kao i nastupi u Rijeci i Osijeku, internacionalizuju misiju Vojvođanskog mešovitog hora. Saradnja s Umjetničkom akademijom u Osijeku i Akademijom umetnosti u Novom Sadu u realizaciji scenske kantate Karmina burana Karla Orfa, kao i izvođenja vokalno-instrumentalnih dela poput Betovenove Mise u C-Duru, oratorijuma Stations (Stanice) Aleksandre Vrebalov, kantate Pehar Stanka Šepića, Rekvijema Gabrijela Forea, kantate Jovan Damaskin Sergeja Tanjejeva, Devete simfonije Ludviga van Betovena ili monumentalnog Svenoćnog bdenija Sergeja Rahmanjinova, kao i svih rukoveti Stevana Mokranjca, govore o podjednakoj posvećenosti i savremenom i tradicionalnom muzičkom izrazu. Ansambl veoma uspešno izvodi popularnu muziku sarađujući s Novosadskim big-bendom, Subotičkim tamburaškim orkestrom ili čuvenim Volterom V. Vitmanom (Walter W. Whitman), svetskom zvezdom gospela i soula. Umetničkim ciljevima i velikom repertoarskom raznovrsnošću Vojvođanski mešoviti hor se ravnopravno obraća profesionalnim muzičarima i širokoj koncertnoj publici u zemlji i inostranstvu. Najviši standardi umetničke muzike, ali i značajna aktivnost u promociji popularne muzike, svrstavaju Vojvođanski mešoviti hor u ansamble čiji je uticaj na muzičkoj sceni Vojvodine, kao i Srbije i regiona, postao nezaobilazan.

Andrej BURSAĆ, diplomirao je klavir i dirigovanje, a potom stekao zvanje magistra dirigovanja.
Umetničku karijeru započinje kao dirigent čuvenog hora „Josif Marinković“ iz Zrenjanina, koji je 1987. godine proglašen najboljim horom sveta u velškom gradu Langolenu. Hor je u svojoj bogatoj tradiciji osvojio, pored titule hora sveta, brojne nagrade i gostovao je na najprestižnijim scenama u zemlji i inostranstvu.
Dirigentsku aktivnost nastavlja saradnjom s ansamblima i institucijama kao što su: Opera SNP-a u Novom Sadu, Simfonijski orkestar i hor Radio-televizije Srbije, Vojvođanski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar i Hor Akademije umetnosti u Novom Sadu, Vojvođanski mešoviti hor, Novosadski kamerni orkestar, kamerni orkestar „Camerata Academica“ itd., pokazujući veliku raznovrsnost umetničkog delovanja. Na njegovom repertoaru se nalaze dela simfonijske muzike, veliki broj vokalno-instrumentalnih formi, dela operskog i operetskog repertoara, horske kompozicije, kompozicije za kamerni orkestar, značajan broj numera iz oblasti popularne muzike.
Pod pokroviteljstvom Vlade Vojvodine 2006. godine osniva Vojvođanski mešoviti hor, ansambl visokih umetničkih dometa, s kojim ostvaruje brojne koncerte u zemlji i inostranstvu.
Dirigujući brojnim ansamblima, od kamernih, horskih, operskih, do orkestarskih, ravnopravno negujući a cappella, instrumentalni i vokalno-instrumentalni žanr, iskazuje podjednak senzibilitet i prema tradicionalnom i prema savremenom muzičkom izrazu.
Redovni je profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu i šef Katedre za dirigovanje. Kao gostujući profesor predavao je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku (Republika Hrvatska). Obavljao je funkciju člana Gradskog veća za kulturu Novog Sada u periodu od 2008. do 2012. Pokrenuo je (2011. godine) inicijativu da se grad Novi Sad kandiduje za evropsku prestonicu kulture i bio prvi predsednik Organizacionog odbora „NS EPK“.