Vladimir Milošević, klavir

Detalji događaja

  • понедељак | 19.11.2018.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Najistaknutiji je pijanista svoje generacije.
Dobitnik je priznanja „umetnik u usponu“ za 2013. godinu koje dodeljuje Udruženje koncertnih umetnika Njujorka (New York Concert Artists & Associates).

Program:
J. S. BACH: Partita br. 2, u c-molu, BWV 826

F. CHOPIN: Balada br. 2, op. 38 u F-duru
Balada br. 4, op. 52 u f-molu

M. RAVEL: Noćni gaspar/Gaspard de la Nuit

S. PROKOFJEV: Tokata/Toccata op. 11

Ulaznice za koncert se prodaju u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452 -344) radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa. Cena karte: 300,00 dinara

***
Priznanje „umetnik u usponu“ za 2013. godinu koje dodeljuje Udruženje koncertnih umetnika Njujorka (New York Concert Artists & Associates), omogućilo je pijanisti Vladimiru Miloševiću da nastupi sa Simfonijskim orkestrom Njujorške umetničke akademije (NYCA) s kojim je izveo Prvi klavirski koncert u b-molu Petra Čajkovskog u sali „Merkin“ u Njujorku.
Ovaj umetnik je koncertirao širom Evrope i sveta u uglednim dvoranama u Parizu (Cortot), Londonu (Stenvej hol), Berlinu (Koncerthaus), Pragu (Foerster), Sankt Peterburgu (Marijinski hol), Beču (Koncerthaus), Tel Avivu (Mann), Milanu (Società del Giardino). Nastupao je i u Lionu, Nici (Francuska), Kazablanki, Marakešu (Maroko) i u Porto Alegre, Pelotas i u brazilskom gradu Sao Žose dos Kampos.
Kao pobednik konkursa „Concerti in Villa“ u Vičenci debitovao je pred američkom publikom nastupajući u čuveno Karnegi holu u Njujorku. Koncertirao je i širom Južnoafričke Republike, gde je imao zapaženu tureju od petnaest koncerata uključujući resitale i nastupe s orkestrima u velikim dvoranama Kejptauna, Johanesburga, Durbana, Blumfontejna, Port Elizabeta, kao i u Australiji, gde je pored resitala u Sidneju, Kanberi i Melburnu održao i masterklas na Univerzitetu „Monash“ u Melburnu.
Redovno nastupa i kao kamerni muzičar u duu s violončelistom Draganom Đorđevićem, s kojim je ostvario niz uspešnih koncerata na festivalima u Srbiji i u inostranstvu.
Nastupao je i s članovima ansambla Liaison iz Melburna, kao i s brojnim solistima, među kojima su Stefan Milenković, Roman Simović, Janoš Balint, Dejan Gavrić, David Kastro-Balbi, Erik Kramb, Tim Hju. S francuskim pijanistima Mišelom Dalbertoom i Žan-Bernarom Pomjeom i orkestrom iz Bretanje izveo je Mocartov trostruki klavirski koncert na prestižnom festivalu Les pianos de nouveau siècle u Lilu kao i na festivalu u Renu u Fracuskoj.
Pobednik je više konkursa u Francuskoj (Nikolai Rubinstein – Pariz, Rencontre internationale de piano au Mée-sur-Seine, TIM Marseille). Osvojio je četvrtu nagradu na takmičenjiima Ciudade do Porto u Portugaliji i Paderewski u Poljskoj. Dobitnik je treće nagrade, kao i nagrade publike i nagrade za najbolje izvođenje romantičnog komada, na međunarodnom pijanističkom takmičenju Southern Highlands u Boralu (Australija). Bio je polufinalista pijanističkih takmičenja u Klivlendu (SAD), Fryderyk Chopin u Varšavi i Clara Haskil u Švajcarskoj.
Nastupao je s Filharmonijama iz Kejptauna i Johanesburga, Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije, Filharmonijom „KwaZulu Natal“ iz Durbana, Orkestrom praške opere, Simfonijskim orkestrom teatra Olimpico, Simfonijskim orkestrom Volongonga, Pomorskom filharmonijom, Kamernim orkestrom „Dušan Skovran“, Simfonijskim orkestrom „Camerata Serbica“, sarađujući s dirigentima kao što su: Anton Nanut, Darinka Matić Marović, Biljana Radovanović, Janoš First, Martinjo Lutero, Nurhan Arman, Emanuel Sifert, Ori Lešman, Omri Hadari, Romolo Gesi, Žan-Bernar Pomje, Ježi Maksimjuk. Snimao je za radijske i televizijske kuće u Japanu, Brazilu, Maroku, Kanadi, Poljskoj, Izraelu…
Vladimir Milošević je završio osnovno i srednje muzičko obrazovanje u Leskovcu, u klasi prof. Mile Veljković, a zatim nastavio studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je diplomirao i magistrirao u klasi prof. Nevene Popović. Usavršavao se na pijanističkoj akademiji „Incontri col Maestro“ u Imoli (Italija), u klasama Lazara Bermana i Mišela Dalbertoa i u Parizu na „École Normale de Musique“. Pohađao je kurseve kod eminentnih pijanista: Zoltana Kočiša, Fransoa-Renea Dišabla, Nauma Štarkmana, Arija Vardija. Zaposlen je na Katedri za klavir Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u zvanju vanrednog profesora.