Vincenzo Capezzuto & Ensemble Soqquadro Italiano

Detalji događaja

  • petak | 22.10.2021.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

Program: Migrantska muzika
Nakon sedam godina, ponovo na Nomusu: jedan od najoriginalnijih italijanskih sastava na međunarodnoj cross over sceni današnjice!
Kapecutove interpretacije su uvek intonativno, tehnički i muzički besprekorne. Često obogaćene plesom, ali i umetnikovim šarmom, lako i ubedljivo upliću slušaoce u kreativne muzičko-vizuelne priče koje se retko zaboravljaju.

Projekat pod nazivom Migrantska muzika čine vešta i maštovita preplitanja melodija i ritmova pozajmljenih iz različitih kultura – od sefardske do argentinske muzike, od autohtone „morne“ Zelenortskih ostrva, koja predstavlja kombinaciju muzike, poezije i plesa, do tradicionalne italijanske, i muzike čitavog mediteranskog prostora sa svojim drevnim, baroknim i popularnim repertoarom.

Vincenzo Capezzuto, vokal
Soqquadro Italiano: Luciano Orologi, klarinet, perkusije – Giancarlo Bianchetti, gitara – Marco Forti, kontrabas
Claudio Borgianni, umetnički direktor

Prodaja ulaznica od 1. oktobra, u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i na dan koncerta od 18h do početka programa, u holu Sinagoge.
On-line rezervacije i prodaja na: http://online.muzickaomladina.org/karte//#/login
Cena karte: 800,00 dinara

*Program je podržao: Italijanski institut za kulturu u Beogradu

„Soqquadro Italiano” neprestano istražuje prošlost i „crpi“ sadašnjost, tragajući za onim što ih povezuje. Ime ansambla u slobodnom prevodu znači italijanski nered, italijanska konfuzija. Osnovali su ga pevač i plesač Vinčenco Kapecuto i reditelj Klaudio Borđani, inače i umetnički direktor ansambla. Sastav ima izuzetno široki muzički repertoar, koji se kreće od dela starih majstora, baroka, klasike, do džeza, popa i elektronske muzike. Projekti ovog ansambla kombinuju muzičke stilove i pravce, povezujući ih s plesom i vizuelnim umetnostima.
Ansambl je objavio tri kompakt diska.
„Soqquadro Italiano” redovno nastupa širom Evrope gostujući i na svim prestižnim festivalima.
Više o ansamblu: www.soqquadroitaliano.it

Vinčenco Kapecuto postao je najpre poznat kao plesač. Brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima dovele su ga na mesto prvog igrača – soliste u, između ostalih, Napuljskoj operi „San Karlo“, Engleskom nacionalnom baletu i Argentinskom baletu Hulija Boke. Tek kasnije razvija svoj glasovni talenat i postaje gost-pevač ansambla „L’Arpeggiata“,  s kojim učestvuje i u realizaciji pet nosača zvuka, nastupa u čuvenom londonskom serijalu Bi-Bi-Sijevih koncerata „Proms“, kao i u prestižnim dvoranama poput Karnegi hola u Njujorku, Vigmor hola u Londonu, ili rimske Akademije filarmonike. Istovremeno radi i kao pevač i igrač, s ansamblom „Akordone“ i s Evropskim baroknim orkestrom. Sarađivao je s najprestižnijim italijanskim vokalnim umetnicima među kojima su bili i Čečilija Bartoli, Franko Batijato, Lučo Dala i Đani Morandi.

Klaudio Borđani posle završetka muzičkih studija, radi kao pisac i glumac, igrajući brojne uloge u Italiji i inostranstvu. Dramaturški je uobličio niz projekata Orkestra Vizantijske akademije i Orkestra „Verdi“. Od 2006. do 2011. vodio je Pozorišnu trupu „Bauči“. Iskustvo koje je tu stekao, značajno je uticalo na ideju o osnivanju ansambla Sokvadro italijano, kao i na same projekte gde drama, ples i muzika postaju neraskidivi i obavezni elementi. U 2018. ostvaruje saradnju sa Savremenom plesnom trupom iz Segedina i radi na novoj produkciji predstave Euridika & Orfej, koja je potom premijerno izvedena u Palati umetnosti u Budimpešti.