Vincent DAVID & Nikola ARSENIJEVIĆ, saksofoni (Francuska/Srbija)

Detalji događaja

  • четвртак | 12.10.2017.
  • 20:00 - 21:20
  • Gradska kuća, Trg slobode 1, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Koncert dvojice fenomenalnih saksofonista!

Muzika Vensana Davida ispunjena je gurmanlukom, lakoćom i strašću, podržanim majstroskim vladanjem instrumentom. On je predstavnik čitave generacije muzičara koja svoje sviranje upotpunjuje tehničkim unapređivanjem svog instrumenta.

Nikola Arsenijević je jedan od najnadarenijih saksofonista svoje generacije. Diplomirao je Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu 2016. godine i poslednjih nekoliko godina svira savremenu muziku, originalne repertoare za saksofon, tradicionalnu muziku i pozorišnu muziku.

Klavirski saradnici:

Françoise Buffet
Uki Ovaskainen

Program se realizuje zahvaljujući Francuskom institutu u kulturi, a u okviru manifestacije Francuska muzička jesen, podržane od strane Société Générale Srbija.

Ulaz je SLOBODAN!

Vensan David je tokom svojih studija osvojio tri prestižne međunarodne nagrade. Radi se o ostvarenom i kompletnom umetniku. On je autor brojnih dela poput Diijaloga duple senke po delu Pjera Buleza, Treća runda po delu Bruna Mantovanija i Osnova XIII po delu Martina Matalona. Svira kao solista s brojnim nacionalnim orkestrima na sve četiri strane sveta. Kao kompozitor i dirigent učestvuje u izgradnji repertoara za svoj instrument. Takođe je aktivan u domenu improvizovane muzike putem rada s raznim muzičarima. Godine 2012. osniva džez kvartet „Fireworks“ za koji komponuje muziku. Vensan David daje brojne master klasove širom sveta. On je priznati pedagog kome je veoma stalo da prenosi svoje iskustvo i strast prema muzici. Izuzetno je naklonjen otvorenosti u muzici i promoviše radoznalost i zahtevnost, što su osnovni motori njegovog podučavanja na versjaskom Konzervatorijumu.

Nikola Arsenijević je laureat je brojnih međunarodnih takmičenja kao što su „Gap“ (Francuska) 2008, Nova Gorica (Slovenija) i „Circolo Cameristico Piemontese“ (Italija) 2011, dobio je gran pri Akademije Flen (Francuska) 2012, „Andorra Sax Fest“ (Andora) 2015, kao i prestižne nagrade na konkursu „Adolphe Sax Dinanu“ 2014. godine (Belgija). Nikola Arsenijević redovno svira u Francuskoj (Muzej Žakmar-Andre, Cortot, Théâtre du Châtelet…) kao i po čitavoj Evropi (Holandija, Škotska, Slovenija, Italija, Srbija, Crna Gora) gde održava i brojne master klasove. Član je nekoliko muzičkih ansambala kamerne muzike, kao što su „Quatuor Laloy“, „Saxback Ensemble“, „Kosmopolitevitch Orkestar“ i „Ensemble Octopus“. Nikola Arsenijević je paralelno posvećen i savremenoj muzici; sarađuje s mladim kompozitorima IRCAMa i CNSMDPa, s kojima stvara dela poput spektakla Četiri tela u potrazi za autorom koji je nastao 2014. godine u Parizu.

Nikola Arsenijević  manja web

***

Le Tour de Sax je muzički program Francuskog instituta u Srbiji i banke Société Générale Srbija u organizaciji festivala Belgrade SAXperience Belgrade SAXperience je pre četiri godine osnovao saksofonista Milan Savić, koji je ujedno i umetnički direktor festivala. Nakon samo tri izdanja, nametnuo se kao jedno od važnijih događanja na kulturnoj sceni Srbije. Bilo da ste ljubitelj džeza, popularne ili klasične muzike, muzički obrazovan ili ne, ovaj festival za svačiji ukus predstavlja najbolje što saksofon pruža na međunarodnoj muzičkoj sceni. Na festivalu možete premijerno čuti i srpske kompozicije i svetske klasike. Pored koncerata, organizovani su master klasovi za mlade saksofoniste, kao orkestri sastavljeni od učenika koji tokom festivala Beogradom pronose zvuke saksofona. Na taj način, saksofon se nadaleko čuje, dotičući iz godine u godinu sve brojniju publiku!

Godine 2016, na inicijativu Francuskog instituta u Srbiji a u okviru Francuske muzičke jeseni podržane od strane Société Générale Srbija, festival je obišao pet gradova na severu i jugu Srbije i poklonio publici Novog Pazara, Leskovca, Kraljeva, Sombora i Subotice koncerte Batista Erbena i Nikole Arsenjievića sa kvartetom Luke Ignjatovića, Ukijem Ovaskainenom i samim Milanom Savićem. Entuzijastični odjeci ubedili su Francuski institut i Société Générale Srbija da prošire svoje partnerstvo sa ovim fantastičnim festivalom i podele ovaj svojevrsni muzički praznik sa deset gradova u Srbiji i Beogradom u 2017. godini. Gradovi koji će ugostiti Le Tour de Sax su: Gornji Milanovac, Kraljevo, Leskovac, Niš, Novi Pazar, Novi Sad, Pirot, Sombor, Subotica, Vršac.