VIENNA CHAMBER ORCHESTRA

Detalji događaja

  • utorak | 28.04.2015.
  • 20:00
  • Sinagoga

Dirigent ili pijanista – bečke veze
VIENNA CHAMBER ORCHESTRA (Austrija)
Umetničko vođstvo i solista: Stefan VLADAR, klavir

Program:

K. GOLDMARK:
Stav iz Gudačkog kvinteta
Andante con moto (aranžman za gudački orkestar)

W. A. MOZART: Koncert za klavir i orkestar br.12, A-dur, K 414
***
J. BRAHMS: Gudački sekstet D-dur, op.18
(aranžman za gudački orkestar)

logo

*Prodaja ulaznica i informacije:
Muzička omladina Novog Sada (Katolička porta 2/2, tel. 021/452 344), radnim danima od 8 do 14, kao i dva sata pred početak programa na mestu održavanja.
ON LINE rezervacije i kupovina: www.muzickaomladina.org

Cena ulaznice: 1.000,00 dinara

AKF LOGO Muster web malo

stefan vladar fotka SAJT

Stefan Vladar

vienna chamber orchestra foto sajt

Vienna Chamber Orchestra
fotograf: Christian Buschmann

STEFAN VLADAR, klavir, dirigent, Austrija
Kao najmlađi pobednik u dosadašnjoj istoriji Međunarodnog takmičenja „Betoven“, austrijski dirigent i pijanista Štefan Vladar je izgradio briljantnu karijeru kao jedan od najinteresantnijih i najmnogostranijih muzičara svoje generacije. Studirao je na Muzičkoj akademiji u svom rodnom Beču, u klasama Renate Kramer Prajzenhamer i Hansa Petermandla. Zahvaljujući rano ostvarenoj i vrlo značajnoj međunarodnoj reputaciji, prisutan je na najvećim muzičkim događajima u svetu. Nastupao je pod dirigentskim vođstvom Klaudija Abada, Rikarda Šajija, Kristofa fon Dohnanjija, Vladimira Fedosejeva, Danijela Hardinga, Kristofera Hogvuda, Luja Langrea, Nevila Marinera, Jehudija Menjuhina, Seiđija Ozave, Horsta Štajna, Kristijana Tilemana, Sajmona Retla i Šandora Vega i s orkestrima „St Martin-in-the-Filds” i Bavarske državne opere, Kraljevskim orkestrom Koncertgebaua, Evropskim kamernim orkestrom, Čikaškim, Bečkim i Tokijskim simfonijskim orkestrom, Roterdamskom i Bečkom filharmonijom, Orkestrom Tonhalea iz Ciriha i mnogim drugim ansamblima.
Od 1991. umetnik se intenzivno posvećuje dirigovanju, pripremajući i vodeći koncerte s Bečkim simfonijskim orkestrom, Orkestrom „Mozarteum“ i Kameratom „Salzburg“, Orkestrom „Bruckner“ iz Linca, Haškom, Esenskom i Štutgartskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Danskog radija, Orkestrom „Haydn“ iz Bolcana i Trenta, kao i mnogim kamernim ansamblima iz Praga, Kelna, Ciriha, Bazela i Irske.
Shodno svojim raznovrsnim aktivnostima i ogromnim kapacitetima soliste, kamernog muzičara i dirigenta, Štefan Vladar je cenjeni gost najprestižnijih svetskih festivala, poput onih u Salcburgu i Edinburgu, Osaki, Hong Kongu, te sličnih događaja u Šlezvig-Holštajnu i Rajngauu, zatim Festivala klavirske muzike u Ruru, Muzičkog festivala u Bremenu i „Šubertijade“ u Švarcenbergu. Maja 2010. bio je i rezidencijalni umetnik Nemačkog festivala u Bodenzeu. Angažovan u brojnim programima, kao dirigent i pijanista, tada je vodio i koncert svečanog otvaranja događaja, stojeći za pultom Bamberških simfoničara. Od 2002. do 2006. delovao je i kao glavni direktor novoosnovanog Rekreativnog velikog orkestra u Gracu, a od maja 2008. je na sličnoj funkciji u Bečkom kamernom orkestru, gde je kao umetnički direktor i glavni dirigent nasledio Hajnriha Šifa.
Kao kamerni muzičar velikog ugleda, Štefan Vladar redovno nastupa s Ansamblom „WienBerlin“, Kvartetom „Artis“, Hajnrihom Šifom, Julijanom Rahlinom, Žanin Jansen, Klemensom Hagenom, ali i s pevačicama Angelikom Kirhšlager i Bo Skovhus. Veoma drži i do funkcije umetničkog direktora festivala u Nojbergu i jedne od najvažnijih austrijskih festivalskih manifestacija – Koncerti u manastirima Gornje Austrije. Od 1999. radi i kao profesor klavira na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču. Umetnikova diskografija broji preko 30 izdanja relizovanih za kuće kao što su „Harmonia mundi” i „Sony Classical”. Među njima su i nagrađeni snimci iz sopstvene serije „Classic Selection” koji dokumentuju njegov rad kao kompozitora i pijaniste, s interpretacijama dela Hajdna, Šuberta, Šumana, Šopena, Prokofjeva i Skrjabina. Godine 2009. Štefan Vladar je za umetničke zasluge primio Zlatnu medalju časti Republike Austrije.

BEČKI KAMERNI ORKESTAR, Austrija
Ansambl je osnovan 1946. Prvi šef – dirigent je bio čuveni Karlo Ceki, a njegovi gostujući maestri bili su Jehudi Menjuhin i Šandor Veg, kao posebni i uvaženi saradnici. U bližoj prošlosti na čelu orkestra stajali su i Kristof Eberle, Filip Antrmon, Ernst Kovačić i Hajnrih Šif, a od 2004. Bečki kamerni orkestar delovao je pod vođstvom Jođija Hatorija. Posle četiri godine, od maja 2008, kao novi šef – dirigent, rad s uglednim muzičarima započinje Štefan Vladar, s kojim orkestar ponovo ustanovljava visoki nacionalni i međunarodni status. Lista najpoznatjih dirigenata, solista i pevača koji su nastupali s Bečkim kamernim orkestrom pokazuje stvarni značaj i poziciju koju ovaj ansambl uživa u svetu. Među njima su Pjotr Anderševski, Marta Argerič, Rudolf Baršai, Lidija Bajh, Čečilija Bartoli, Jelena Baškirova, Elisabed Batijašvili, Tereza Berganca, Rudolf Bušbinder, Tomas Karol, Izabel Faust, Adam Fišer, Ditrih Fišer-Diskau, Elina Garanča, Edita Gruberova, Fridrih i Paul Gulda, Teodor Gušlbauer, Klemens i Veronika Hagen, Lin Harel, Hajnc Holiger, Žanin Jansen, Patricija Kopačinska, Jelizaveta Leonska, Oleg Majzenberg, Nevil Mariner, Viktorija Mulova, Ana Netrebko, Emanuel Paji, Ginter Pihler, Tomas Kvasthof, Julijan Rahlin, Vadim Rjepin, Fazil Saj, Benjanim Šmid, Rihard Stolcman, Uto Ugi, Maksim Vengerov, Štefan Vladar, Radovan Vlatković, Tomas Cehetmajer. Bečki kamerni orkestar priređuje brojne koncerte u čuvenom bečkom Koncerthausu, gde je posebno aktivan i na matinejima i na nastupima mladih pobednika međunarodnih takmičenja, prateći ih u glavnoj dvorani. Čest je gost velikih festivala i koncertnih dvorana širom sveta. Među brojnim drugim važnim međunarodnim angažmanima, treba izdvojiti i često gostovanje orkestra u Prinstonu. Veliki internacionalni ugled ovog sjajnog ansambla neprestano se potvrđuje na stalnim turnejama i redovnim nastupima u gotovo svim evropskim gradovima.