Veče baroknih operskih arija

Detalji događaja

  • субота | 15.06.2019.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Međunarodni operski festival OPERARIA
Učestvuju:
Solisti Nove beogradske opere
Radoslava Vorgić, sopran
Dragana Popović, mecosopran
Sreten Manojlović, bas-bariton
Vinči Ansambl za ranu muziku
„New Trinity Baroque“ (SAD/Srbija)
Dirigent: Predrag Gosta
Program: Hendl, Vivaldi, Lili, Ramo

*Koncert se održava u saradnji sa Festivalom rane muzike

Prodaja ulaznica: Muzička omladina Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja.
Cena ulaznica: 500,00 dinara

„New Trinity Baroque“ je poznat kao jedan od najznačajnijih sastava za ranu muziku. Osnovao ga je 1998. godine u Londonu Predrag Gosta, sa sedištem u Atlanti (SAD). Ansambl je od nedavno aktivan i u Srbiji, prateći put svog umetničkog direktora, u kome sada nastupaju i mnogi naši umetnici, čije veoma posećene koncerte pozitivno ocenjuje i publika i kritika. Repertoar obuhvata kamerne i orkestarske kompozicije, kantate i opere, u stilskom rasponu od renesanse do klasicizma. „Nju triniti barok“ je objavio deset kompakt-diskova visoko kvalitetne produkcije. Delatnost širi i na različite obrazovne i promotivne programe, a često je i na festivalskim turnejama. Posebno se ističe učešće na festivalima: „Piccolo Spoleto“ u Čarlstonu, „Boston Early Music Festival“, Varaždinske barokne večeri i „Korkyra Baroque“ u Hrvatskoj, te festivali rane muzike u Beogradu i Novom Sadu, kao i koncertiranje u Švedskoj, Engleskoj i Finskoj.

Predrag Gosta je svoj umetnički rad usmerio najpre na izučavanje i izvođenje muzike 17. i 18. veka, svirajući na istorijskim instrumentima ili na njihovim replikama, kao i na saradnju s muzičarima koji se bave izvođaštvom tog razdoblja. Tokom poslednjih 17 godina boravka u SAD-u ostvario je značajne uspehe, pre svega sa svojim ansamblom „Nju triniti barok“ ali i sa zapaženim solistima u toj oblasti, poput Evelin Tab, Florijana Dojtera, Endrjua Lorens-Kinga i drugih. U protekle tri godine sve je više prisutan na domaćoj muzičkoj sceni, gde je pokrenuo Baroknu akademiju zajedno s poznatim kontraaltom, Marijanom Mijanović, specijalistkinjom za baroknu muziku, a od 2014. je i umetnički direktor Nove beogradske opere koja pre svega neguje muzičko-scenska ostvarenja tog perioda. Takođe vodi i vrlo zapažen Novi simfonijski orkestar „Makris“, osnovan 2015. godine. Predrag Gosta je nastupao na značajnim festivalima rane muzike u SAD-u, Evropi i Rusiji, a dirigovao je i orkestrima kao što su Londonski simfonijski orkestar i Orkestar državne kapele „Glinka“. U Beogradu je umetnički direktor Festivala rane muzike i predsednik Studija za ranu muziku.