Vasil Hadžimanov, klavir

Detalji događaja

  • petak | 21.12.2018.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Ciklus „Božićno-novogodišnji koncerti“
Prvi put u Srbiji – solistički koncert Vasila Hadžimanova, sigurnog pratioca savremenih stremljenja i fuzija različitih muzičkih pravaca, koje ovaj umetnik uspešno slaže u ono što se danas podrazumeva pod terminom world music.
U Hadžimanovljevom zvuku, uočava se neprestana želja za fuzijama i unošenjem novina koje je donelo, kako to i sam kaže, „korišćenje balkanskih motiva na neposredan i iskren način“, van dotadašnjih, klišeiziranih kalemljenja narodnog stvaralaštva na džez potku.

Prodaja ulaznica od 5.novembra u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa. On line rezervacije i prodaja karata na: www.muzickaomladina.org
Cene karata: 1.000,00 parter sa strane i 1.200,00 parter sredina i galerija

Vasil Hadžimanov, pijanista, kompozitor, aranžer i pedagog nezaobilazna je, povezujuća karika srpskog džeza s kraja 20. veka i početka novog milenijuma. Studirao je klavir i aranžmane na Koledžu za muziku u Berkliju, kod profesora Reja Santisija (Ray Santisi) i Lasla Gardonjija (Lázsló Gárdonyi). Diplomirao je 1995, a godinu dana kasnije preselio se u Njujork, gde sarađuje s nekim od najboljih mladih muzičara, istovremeno radeći kao muzički programer u čuvenom Studiju „TOMANDANDY”. Nakon boravka u Njujorku vratio se u Srbiju i osnovao svoj bend, s kojim već ranih 90-ih učestalo nastupa. Od prve postave (koju su sačinjavali, između ostalih, i Igor Malešević, Vlada Samardžić, Goran Đorđević Sole, Branko Trijić, Bojan Ivković) do danas ovaj Hadžimanovljev sastav doživeo je nekoliko soničnih i organizacionih transformacija, ostajući dosledan kredu po kome je svakom od članova benda pružena puna podrška za samostalan iskaz, bilo da je u pitanju odabir repertoara ili solo istup. Bend Vasila Hadžmanova izdao je šest albuma, od kojih su mnogi doživeli zavidne tiraže u doba opšte redukcije diskografske industrije u domenu klasične, džez i umetničke muzike uopšte. Sva izdanja i muzika Vasila Hadžimanova u Srbiji su proglašena za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju.
Vasil je komponovao i muziku za igrane i dokumentarne filmove, kao i serije, među kojima su: Beograd – otići ili ostati Gorana Paskaljevića 2002, Kad porastem biću Kengur Raše Andrića 2004, Košarkaši Dejana Zečevića 2005, Stvar srca Mike Aleksića 2006, Sestre Vlade Paskaljevića 2011, Otvorena vrata Raše Andrića 2013.
Punopravni je član grupa: „Darkwood Dub“, „Trio Sveti“ (s Markom Đorđevićem i Brankom Trijićem), Kvartet „Bace“ (s Teodosijem Spasovim, Bašar Kalifeom i Aleksandrom Petrovom) i Klavirski tro Vasila Hadžimanova (s Martinom Đakonovskim i Alekom Sekulovskim).
Vasil je nastupao i snimao sa brojnim slavnim muzičarima, kao što su: Mat Garison, Antonio Sančez, Dejvid Gilmor, Adam Dojč, Rodni Holms, Kris Čik, Najdžel Kenedi, Bisera Veletanlić, Zafir Hadzimanov, Senka Veletanlic, Toni Kitanovski, Duško Gojković, Stefan Milenković, Vlatko Stefanovski, Ayib Dieng, Paskal Bokar, “Ultranate”, Liroj Dženkins, Izet Kizil, Samir Kurtov, Rambo Amadeus, Stjepko Gut, Lazar Tosić, Dado Topić, Slobodan Trkulja, Elvis Stanić, Rosen Zahariev, Husnu Šenlendiridži, Gazmend Beriša i mnogi drugi.